back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ocenenie VOJENSKÝ ČIN ROKA 2022 získal UN VETERAN SLOVAKIA so sídlom v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Minister obrany Slovenskej republiky každoročne vyhlasuje anketu Vojenský čin roka, ktorej cieľom je oceniť a predstaviť výnimočné skutky súvisiace s rezortom obrany, ktoré boli vykonané v predchádzajúcom roku. V utorok 12. septembra 2023 sa v priestoroch Ministerstva obrany SR uskutočnil už 26. ročník ankety, ktorá mapuje a oceňuje mimoriadne činy príslušníkov ozbrojených síl, ako je napríklad záchrana života, pomoc verejnosti, výnimočná vojenská služba, či podpora ozbrojených síl v rôznych oblastiach. Ide o jednu z najvýznamnejších novodobých tradícií slovenských ozbrojených síl. Tento rok sa konal už neuveriteľný 26. ročník ankety a ocenené bolo aj združenie UN VETERAN SLOVAKIA so sídlom v Seredi a jeho prezident plk. Štefan Jangl.

„Nomináciu sme získali za spoluprácu s ozbrojenými silami, za šírenie myšlienok mieru a povedomie o slovenských mierových misiách na verejnosti, za osvetovú publikačnú činnosť venovanú vojnovým veteránom mierových misií i za prácu s mládežou na rôznych branných podujatiach po celom Slovensku. Táto cena pre nás znamená vysoké ocenenie našej práce a povzbudzuje nás, aby sme v našom úsilí šírení povedomia o službe mieru novodobých vojnových veteránov nepoľavili. Len na pripomienku. Plk. Štefan Jangl a ženijný prápor v mierovej misii OSN UNTAES získali titul laureát Vojenského činu roka v premiérovom ročníku ankety v roku 1998. Neskôr sa stali laureátmi aj dvaja členovia UN VETERAN SLOVAKIA Ing. Magdaléna Mellenová a pplk. Bernard Roštecký,“ uviedlo združenie UN Veteran. My dopĺňame, že v minulosti udelilo Ministerstvo obrany mimoriadnu cenu „Vojenský čin roka“ za rok 2018 ďalšiemu Seredčanovi, pplk. v. v. Jánovi Himpánovi,  členovi Zväzu vojakov SR v Seredi, držiteľovi Kňazovického plakety.

Združenie vzniklo v roku 2012, kedy prípravný výbor v zložení , Ing. Štefan Jangl PhD, Ing. Radislav Jelínek, Ing. Ľubomír Mičátek, p. Dušan Ščevík, podali v návrh na registráciu občianského združenia pod názvom ” UN – VETERAN SLOVAKIA “. Členmi sa môžu stať bývalí aj súčasní profesionálni vojaci a občianski zamestnanci, ktorí vykonávali činnosť v prospech OSN a pod jej mandátom. Cieľom združenia je rozvíjať hrdosť na tradície účasti v misiách OSN a rozvíjať a upevňovať tak novodobé tradície. Zabezpečovať rozvíjanie činnosti na základe ich duševných a odborných možností a schopností pre ich ďalšie uplatnenie v prospech mieru vo svete na základe požiadaviek OSN a jednotlivých zainteresovaných strán.

O činnosti združenie UN VETERAN SLOVAKIA pravidelne informujeme aj na našch stránkach. Za všetky spomenieme podujatia konané v Seredi ako: slávnostné kladenie vencov pri pamätníku mierových síl, pamätníku II. svetovej vojny či SNP, každoročne si pripomínajú Deň vojnových veteránov, Deň Ozbrojených síl SR a Československých legionárov. Ďalej organizujú memoriál v minifutbale a pietne podujatie na mestskom cintoríne, ktorými si pripomínajú plk. Štefana Ivana a ďalšie obete leteckej katastrofy v Hejciach.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované