back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Rezort školstva vyhlásil tretie, posledné kolo výzvy „Učitelia pre 21. storočie“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MŠVVŠ SR |MM|  Projekt Učitelia pre 21. storočie je súčasťou kurikulárnej a učebnicovej reformy. Jeho zámerom je vybudovať sieť Regionálnych centier podpory učiteľov. Od septembra 2023 už funguje 32 centier. Cieľom je zriadiť celkovo 40 podporných centier z Plánu obnovy a odolnosti SR, v ktorých nájde uplatnenie 400 mentorov. Aktuálne rezort školstva vyhlásil posledné kolo výzvy na vznik 8 centier. Výzva je otvorená do 30.11.2023.

Kurikulárna reforma priniesla do systému vzdelávania aj novú rolu učiteľa v triede.  Ten už nebude len „odovzdávač“ informácií, ale stane sa odborným sprievodcom. Žiakov a žiačky bude viesť k tomu, aby sa naučili informácie samostatne vyhľadať, vyhodnotiť a správne použiť. Prioritou rezortu školstva je pripraviť všetkých učiteľov a učiteľky na ich novú rolu a pomôcť im pri samotnom zavádzaní zmien, ktoré v školách nastanú. A práve tu sú veľkou systémovou oporou Regionálne centrá podpory učiteľov (RCPU).

Rezort školstva vyhlásil tretie a zároveň posledné kolo výzvy „Učitelia pre 21. storočie.“ Cieľom výzvy je vytvorenie nových regionálnych partnerstiev na podporu implementácie princípov a cieľov nového kurikula prostredníctvom zriadenia 8 RCPU. Zámerom je aj podporiť profesionálnu prípravu pedagogických lídrov v regiónoch a zabezpečiť podporu pre učiteľov v regiónoch pri implementácii nového kurikula formou mentoringu a poradenstva.

Centrá sú lokalizované po celom Slovensku tak, aby mal každý učiteľ a učiteľka vo svojom regióne dostupné aspoň jedno takéto centrum a aby školy v okolí centier vytvárali spolupracujúcu sieť škôl. Žiadosti v aktuálnej výzve je možné predkladať z okresov, kde zatiaľ RCPU zriadené nie je. Sú to okresy Myjava, Nové Mesto nad Váhom, Levice, Topoľčany, Humenné, Snina, Medzilaborce, Stará Ľubovňa, Kežmarok, Stropkov, Svidník, Vranov nad Topľou a Trebišov. V tomto kole výzvy bude vybraných 8 úspešných žiadateľov.

Na tretie kolo výzvy je vyčlenených celkom 1 535 640 EUR. Finančné prostriedky budú poskytnuté z Plánu obnovy a odolnosti SR a sú určené na zriadenie a úhradu prevádzkových nákladov RCPU.

„Pre záujemcov sme pripravili päť online infoseminárov s návodmi a manuálmi, ako  postupovať pri vypracovaní žiadosti. Na stretnutiach budú prezentované aj skúsenosti z doterajšej praxe už fungujúcich centier,“ informuje Péter Urbán z Odboru kurikula a inovácií vo vzdelávaní, ktorý je zodpovedný za agendu RCPU na ministerstve školstva.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Od 1. septembra 2022 začalo fungovať prvých 16 RCPU. Počas prvého roka fungovania poskytli centrá mentoring viac ako 1100 učiteľom a učiteľkám základných škôl. V druhom kole výzvy bolo predložených celkovo 39 žiadostí a bolo vybraných ďalších 16 zriaďovateľov RCPU. Od 1.9.2023 je tak učiteľom a učiteľkám k dispozícií  32 Regionálnych centier podpory učiteľov v 32 regiónoch po celom Slovensku.  Zoznam centier je dostupný tu: https://vzdelavanie21.sk/ucitelia-pre-21-storocie/

 

Viac informácií a celé znenie výzvy nájdete na webovej stránke ministerstva: https://www.minedu.sk/vyhlasenie-3-kola-vyzvy-ucitelia-pre-21-storocie/

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované