back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Čo by ste sa spýtali človeka, ktorého pamäť siaha do Serede v roku 1945?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Stále viac si ľudia uvedomujú potrebu zachovania histórie takej, aká skutočne bola. To je možné len prostredníctvom dobových materiálov a pamäti ľudí, ktorí v inkriminovanej dobe žili.

Druhá svetová vojna je témou mimoriadne intenzívne, no do značnej miery zavádzajúco spracovanou počas totalitnej éry, kedy bolo spracovanie tohto dôležitého obdobia hodne manipulované komunistami.

Pod jednoduchou otázkou fotografii a sociálnej sieti pribudli zaujímavé diskusné príspevky, ktorých zachovanie a zverejnenie je nevyhnutné a mimoriadne dôležité.

„Môj dedko narukoval práve v dobe,keď vypuklo SNP…Seredan do Košíc. Nezabudnem,ako za mnou prišiel do Afrikoly…a rozprával mi príbehy. Ako Nemci obsadili kasárne v Košiciach a kto mal trochu pudu sebazáchovy…šiel. Vrátil sa v uniforme slovenského vojaka naspäť domov. Medzitým to tu v Seredi obsadili Rusi a vraždili,tak,ako vraždia dnes na Ukrajine. Samozrejme ho chytili a uväznili. Na malú chvíľu. Rusi. Veď bol predsa nepriateľ,nie? V uniforme Slovenského štátu. Postavili ho aj s ostatnými k múru kaštieľa…a nejaký záhradník im povedal,nech utekajú,lebo ich pozabíjajú. Dedko ako jeden z mála prežil. A stretol babku. Ktorá celú vojnu bývala na Starej trnavskej…vedľa koncentráku,kde každý deň počula krik a plač Židov,tam väznených. Podávala im chleba alebo mlieko popod plot. A tam,kde je dnes tráva pod železničným mostom,stretla bosá a pasúca husi dedka. Vraj bol malý a uniforma na ňom visela…to už na stanici parkovali Rusi vagóny…plné kráv a koní…zrejme strava pre Rusov. Kravy a kone ručali od hladu a smädu. Rusi došli k babkinej mame,že daváj vodu. Nedám,lebo nemám. Rusi jej znásilnili dve sestry. Mamu chceli zastreliť,ale utiekla do kukuričného poľa. Po vojne si babka vzala dedka za muža. Babka bola Helena Mandáková. Dedko bol Michal Hulman.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pre Ja .„Skôr si blbec prinajmenšom jeden krát za rok uvedomil, že je blbec, ale dneska ani nápad.“

  2. toto démonizovanie Ruska bude mať úplne iný efekt ako by ste chceli…
    Sereď oslobodili jednotky 2. ukrajinského frontu, podľa mňa oni vtedy všetkých Sovietov brali ako Rusov

  3. chcel by som vediet ake boli nalady obcanov ohladom kolaboracie s Nemeckom a nasledneho oslobodenia, teda ci to ludia vnimali ako oslobodenie, alebo skorej nieco ako porazku.. co som pocul od ludi, ktori vojnove obdobie zazili, tak vraveli, ze s nemcami to bolo zle, ale s rusmi zazivali peklo.. chapem, ze sme boli papierovo spojenci nackov a ludia to vnimali isto individualne, ci uz koli svojim zasadam, alebo vplyvu propagandy..

  4. Nedava ten prispevok zmysel. Su tam fakticke blbosti a pisatel mal pozornejsie pocuvat svojho deda. Alebo uz ma alzheimera 🙈
    A taketo hoaxy zverejnuje Majko?

  5. Ja by som sa spýtal, či na území Serede existovali v roku 1945 závody ako Pečivárne Sereď, ZIPP Sereď a Košikárske výrobné družstvo Sereď. A mohol by odpovedať aj celou vetou.

  6. Anonym 10. septembra 2023, 20:28!
    Si mimo misu! Ale ak veríš tomu, že potomok je zodpovedný za čin predka, snaž sa po celý svoj život, aby si niečo nepohnojil. Lebo ak sa iní budú na tvojho syna dívať tvojimi očami, tak tvoj syn bude pykať za tvoje hriechy.

  7. Tak postavili ho ki muru,a zahradnik povedal aby utiekol.Komu chcete tuto rozpravku vnucovat.Ved to nema hlavu ani patu

  8. LV – ak je zivot vybudovany na nakradnutom, alebo ak chces aj na arizovanom majetku a potomok, ktory si to uziva o tom vie… a ty to hajis…mas pykat aj ty. Jedine, ze by si z toho mal osoh aj ty…

  9. Rusi boly počas toho obdobia horší ako Nemci.A ešte horší boly ľudia tzv gardisti rabovaly a nebol problém ani keď ste bol ich sused.po vojne sa radšej gardisti odsťahovali a zmenili si mena aby ich ľudia náhodu nezlincovali.

  10. Jedných sme sa zbavili a druhých dostali…
    Len ťažko povedať ktorí boli horší, avšak jedno mali spoločné. Viera zfanatizovaných ľudí vďaka propagande v zvrátený režim, čo by malo byt dnes o to väčšie memento aby sa to neopakovalo.

  11. To rozprávanie je čudné. Vnuk rozpráva že dedko prišiel do afrikoly niečo na tom príbehu nesedí, dajte rok narodenia dedka a dozvieme sa viac.

  12. Medzitým to tu obsadili Rusi a vraždili, ale už sa človek nedozvie koľkých vlastne povraždili.

  13. Ja by som sa ho spýtal že čo k*rva robili keď nemali v tej dobe mobil ? Dnes stretneš chalana na kolobežke čumí do mobilu, ide šofér na aute vybavuje cez mobil , ideš do obchodu muž volá starej aké má kúpiť maslo, ideš autobusom všetci oči do mobilu… a potom že národ vymiera, vtedy sa viac rodilo detí

  14. by som sa spýtal: Ako vtedy na konci 2 svetovej vojny vnímali ľudia na Slovensku letecké bombardovanie američanmi na Bratislavu, Dubnicu nad Váhom, Dubovú, Malacky – Nový Dvor, Komárno, Nové Zámky, Ružomberok, Medveďovo, Považskú Bystricu a Sládkovičovo, kedy pri bombardovaní zomrelo 7-8 tisíc civilistov?

  15. Zavádzaš, bolo to ešte pred SNP a zabudol si na Nitru, ktorú v marci 1945 zbombardovali a zmasakrovali civilistov Sovieti, rovnako východ Slovenska, rovnako nás bombardovali aj Nemci. Nechaj to prosím ťa na historikov, keď tomu nerozumieš a nezačni teraz o tých indiánoch v Amerike

  16. Narukoval v 1944 do Košíc a v uniforme slovenského vojaka sa vrátil domov? Košice boli v 1944 súčasťou Maďarska.

  17. Moja babka tiež spomínala že keď prišli nemci, chovali sa vramci možnosti slušne k ľuďom o ktorých nemali záujem. Ale keď „oslobodzovali“ Rusi, tak kradli, mlátili, znásilňovali. Rusi totiž išli na Berlín a Československo pritom preskočiť nedokázali. Im nešlo o naše oslobodenie. Ten národ je dodnes symbolom násilia a utrpenia.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované