back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

O znovuobjavení „pánskej ľadovne“ už vedia aj mimo Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Minulotýždňové piatkové vydanie denníka Plus jeden deň prinieslo materiál o objave Riša a Paťa v Seredi. Ide o bývalú panskú ľadovňu a výkopové práce, ktoré počas niekoľkých týždňov v priestoroch mestského parku zadarmo vykonali.

Desiatky kubíkov zeminy zmiešanej s odpadkami najskôr ručne a následne bagrom odstránili z priestorov, ktoré dnes čakajú na výskum a následné využitie.

Momentálne priestor zarastá burinou, čo je škoda, no jeho využitie môže byť rôzne. Od historickej expozície, až po prípadné komerčné využitie priestoru, ktorý by mohol ožiť a históriu nenásilnou formou priblížiť nielen obyvateľom mesta, ale aj širokej verejnosti a prípadným turistom, ktorí by do mesta „zablúdili“.

Zaujímavosťou je aj dôvod, prečo bola ľadovňa zasypaná zeminou a zahádzaná odpadkami až doteraz. Podľa vyjadrenia Patrika Eckerta, snahy  o znovuobjavenie ľadovne boli už skôr.

„Občianske združenie bolo založené ešte v roku 2019 a malo záujem zrevitalizovať v meste Sereď nábrežie Váhu či obnoviť historické mlyny, neprešlo to však hlasovaním mestského zastupiteľstva. Eckert vraví, že bolo komplikované získať povolenia kopať. „Až keď sa zmenilo v meste vedenie, konečne sme získali aj chýbajúci podpis,““ – povedal  Patrik pre Plus jeden deň.

Mesto Sereď má vynikajúcu polohu v blízkosti rýchlostnej komunikácie  R1, teda hlavného ťahu  zo západu Slovenska na východ, prakticky centrom mesta preteká slovenský veľtok Váh a mesto je takpovediac na skok od Bratislavy, Nitry, Trnavy, ale aj metropol Viedne a Budapešti.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Minimálne viac ako tridsať rokov od revolúcie by sa dalo čakať, že mesto bude známe nielen kriminalitou, drogami, skládkou lúženca pri R1 a prostitútkami pri bývalom Milexe, ale aj pamiatkami, ktoré tu máme, len o nich možno nevieme.

Alebo vedieť cielene nechceme?

Negatívny vzťah k nim v predchádzajúcom období, kedy mesto viedol primátor Tomčányi, mohol jeho rozvoj zabrzdiť minimálne v tejto oblasti. Ďalším problémom je  stále nevyužité nábrežie Váhu – ani tu v nedávnej minulosti záujem nábrežie zveľadiť nebol vďaka vedeniu mesta úspešný. Zmena nastala až po voľbách a bádanie povolil  primátor Ondrej Kurbel.

Zmení súčasné vedenie mesta pohľad na Sereď mimo hranice jeho katastra?

Možno práve projekty, akým je aj spomenutá ľadovňa sú tou správnou cestou.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Tak pekne po poriadku.
    Citujem z článku:
    „Občianske združenie bolo založené ešte v roku 2019 a malo záujem zrevitalizovať v meste Sereď nábrežie Váhu či obnoviť historické mlyny, neprešlo to však hlasovaním mestského zastupiteľstva. Eckert vraví, že bolo komplikované získať povolenia kopať. „Až keď sa zmenilo v meste vedenie, konečne sme získali aj chýbajúci podpis,““ – povedal Patrik pre Plus jeden deň.“

    OZ Seredské nábrežie mestu Sereď žiadosť o povolenie robiť výkopové práce v parku pri kaštieli nikdy nedalo!!! Patrik Eckert zmiešal hrušky s jablkami a Plus jeden deň dostal falošnú informáciu o neochote bývalého vedenia mesta Sereď. Takto sa to žiaľ v nezávislých médiách robí. Drsnejšie povedané, tupelo redaktor chce niečo pikantné a tupelo respondent trepne, čo ho napadne. A potom sa poohýbané informácie stávajú ópiom pre neinformovaných a tým pádom ľahko ovplyvniteľných čitateľov.
    FAKTY
    Za Občianske združenie Seredské nábrežie vystúpil na rokovaní MsZ 9. 12. 2021 pán Richard Hričovský.
    Citujem zo zápisnice MsZ strana 27 a 28.
    „p. Hričovský – člen Občianskeho združenia Seredské nábrežie (predtým Občianske združenie Vždy pre vás)predložil zámer na prenájom pozemkov( medzi korytom Váhu a hrádzou). Tieto pozemky sú dlhodobo nevyužité. Zámer bol vypracovaný členmi združenia. Návrh na prenájom pozemkov je navrhovaný na 50 rokov – je to z dôvodu zabezpečenia financovania z dlhodobého hľadiska . Vizualizácia priestoru zatiaľ urobená nebola. Potrebné je odsúhlasiť zámer. Taktiež bola odoslaná žiadosť na Slovenský vodohospodársky podnik, kde je potrebné rokovať o tomto návrhu. Ing. Tomčányi – je to dobrá myšlienka z hľadiska budúcnosti. Je na rozhodnutí poslancov či podporia predložený návrh. Ing. arch. Kráľ – komisia pre rozvoj mesta a ŽP prerokovala predložený návrh a neodporúča zámer nájmu schváliť.“
    Prečo pri následnom v hlasovaní nedal ani jeden z prítomných poslancov súhlas s prenájmom mestského pozemku pochopíte až po prečítaní priebehu celej rozpravy v zápisnici. Z nej sa napríklad dozviete, že žiadosť bola podpísaná zástupcom združenia, ktoré v čase prerokovávania právne neexistovalo, a ak by mal byť realizovaný predložený zámer, je potrebná zmena ÚP.
    To najpodstatnejšie ale je, že v roku 2021 išlo o nábrežie a schválenie zámeru na výstavbu rekreačného objektu a nie o získanie povolenia kopať v parku pri kaštieli, ktorý je pod priamou kontrolou Krajského pamiatkového úradu v Trnave. Súhlas s kopaním v tomto priestore môže dať iba KPÚ Trnava!
    Aký je aktuálny stav? Po niekoľkých týždňoch výkopových prác a nájdení úlomkov starých predmetov začalo okolie ľadovne zarastať. Prišla teda druhá fáza vývoja a projektové nadšenie vystriedalo realizačné vytriezvenie. O historické objekty sa musí starať vlastník. Očakávam, že v časti rozpočtu mesta na rok 2024 sa objaví nejaká čiastka minimálne na konzervovania alebo sanáciu ľadovne. Cirkus okolo tohto problému ešte len bude.

  2. To je nejaký agitačný článok? /pripomenutie bývalého zlého vedenia/Keď sa OZ Seredské nábrežie pochválilo tak to vedia.

  3. 17,25 ty musíš byť dobrí chuj keď aj s veselickým hovoríte o novinároch.ja tam vidím citát pána eckerta.

  4. Spústa nezmyslov a polopravd, prifarbovanie a oblbovanie. Clanok zaposobi na jednoduchsich ludi. Pre odbornikov je na smiech.
    Ps: vsade kam kopnes vo velkom parku najdes archeo a nieco z vodneho hradu.
    Seredania nezabudli na ladovnu, vedeli ze je tam a ze je zasypana bordelom.
    Rovnako ako sa vzdy vedelo ze vodny hrad sintava je kastiel sered.
    A pritom sa docitas , ze dementi z PU ho hladali v minulosti v sintave 🤣

  5. Pekný podvečer všetkým čitateľom, aj diskutujúcim.
    V prvom rade chcem všetkým poďakovať za podporu a pomoc pri realizácii odokrývania ľadovne, ktorých vás je väčšina, žiaľ, od začiatku sa našla aj skupina jednotlivcov, ktorá má chorobné nutkanie dehonestovať či už našu prácu, nás ako osoby alebo projekt ľadovne samotný. V tomto prípade tomu nie je inak.

    ČLÁNOK
    Skutočne v ňom sú zmiešané „jablká s hruškami“ čo do súvislostí podávaných informácií, tak aj niektoré informácie samotné (ako napr. že sme objavili hrad). Nesúhlasíme čiastočne s jeho obsahom ani my, žiaľ, nebol nám poskytnutý na autorizáciu pred publikovaním a autorka článku mala voľnú ruku pri jeho tvorbe predovšetkým z príspevkov na FB stránke OZ Seredské nábrežie a čiastkovo aj zo súkromného rozhovoru s mojou osobou. Do tohto sme už nemohli zasiahnuť a práve aj informácia o snahách z minulosti bola jednou z tých, ktorú som vyslovene žiadal od autorky nepublikovať, nakoľko si myslím, že to už v súčasnosti nemá zmysel a téma ľadovne nemá ľudí rozdeľovať, ale spájať.

    Bc. Ľubomír Veselický
    Myslím si, že roky dobrovoľníckych aktivít realizovaných z mojej strany pre naše mesto, ako aj rôznych iných iniciatív či už pre Mestské múzeum, DK a mesto, Vám práve v súvislosti s mojim menom mohlo rozsvietiť kontrolku, že niečo nebude v poriadku s článkom a nie mnou podávanými informáciami. Miesto toho ste ma nepriamo označili za tupelo, čo ma veľmi mrzí, pretože si myslím, že napriek všetkému bola medzi nami vždy korektná komunikácia a mohli ste sa na mňa obrátiť, informácie si upresniť.
    Mali by ste vedieť, že pre obdobné aktivity na pozemku mesta, je potrebný súhlas aj tejto dotknutej strany a teda podpis primátora. KPÚ má slovo čo do pamiatkovej ochrany, ako aj ochrany archeologického náleziska.
    OZ Seredské nábrežie a moja maličkosť sme dva samostatné subjekty, ktoré v roku 2022 nadviazali spoluprácu, takže nemohlo logicky OZ Seredské nábrežie podávať žiadnu žiadosť.
    Ja ako osoba, som s touto iniciatívou oslovil ešte bývalého pána primátora, so žiadosťou o stretnutie zo dňa 19.4.2019, ku ktorému aj následne prišlo a s mojím predneseným návrhom (ktorý sa dnes realizuje) nesúhlasil. Nemám to potrebu rozpytvávať, ani sa k tomu vracať, aké dôvody pri stretnutí zazneli.
    Ďalším faktom je, že sme túto aktivitu vykonávali dobrovoľne, mesto realizácia prác nestála ani € a ak do budúcna bude mať nejaké výdavky na konzervovanie alebo vytvorenie expozície, bude to rozhodnutím mesta, nie nás. My sme zaručili, že po dokončení, ak nás mesto o to požiada, dáme priestor do pôvodného stavu (zasypeme) a môže ďalej zarastať agátom, ako aj roky zarastal a zberal odpadky z parku. V prípade, že sa mesto rozhodne tento nález plnohodnotne a zmyselne využiť, vieme byť opäť nápomocný.
    To, že tam v súčasnosti nepokračujeme a priestor mierne zarástol je dôsledkom toho, že archeológ vypracováva nálezovú správu a novú metodiku, takže dočasne pokračovať NEMÔŽEME. Ak by ste sa spýtali, vedeli by ste.
    Už samotná ľadovňa je unikátnym nálezom, nakoľko tých starších sa na území Slovenska mnoho nedochovalo. Ak bude teda okolo tohto „problému cirkus“, je to dosť smutné…

  6. Kauza storočia = ľadovňa???Len odpútavanie pozornosti od iných problémov mesta, sa domnievam…

  7. pán veselický dajte reakciu na odpoveď eckerta.vyzerá to tak že ste si vymyslel všetko čo ste napísal a ešte aj urážate novinárku aj eckerta

  8. Taká novinárka sa ani uraziť nedá, ak pomieša jablká s hruškami, vymyslí si objavenie hradu a neposkytne na autorizáciu článok pred publikovaním.

  9. Patrik Eckert 23. augusta 2023, 19:21!
    Nehrajte sa na schovávačku! Píšte jasne a zreteľne!
    Aké kroky ste urobili, keď ako píšete : „ Nesúhlasíme čiastočne s jeho obsahom ani my, žiaľ, nebol nám poskytnutý na autorizáciu pred publikovaním a autorka článku mala voľnú ruku pri jeho tvorbe predovšetkým z príspevkov na FB stránke OZ Seredské nábrežie a čiastkovo aj zo súkromného rozhovoru s mojou osobou.“

    Nie ste prvý ani posledný, kto po skúsenostiach s novinármi a ich výtvormi príde na to, že sú poplatní svojim šéfom a zaľúbení do predstavy o úžasnosti ich článku. V tomto smere Vás chápem. Osobne mám zlé skúsenosti s Rutkayom, Pavlínyovou, Koritšánskou a viem aký je to pocit, keď Vás prakticky podvedú. Po stretnutiach s nimi som sa tituloval onakvejšími označeniami. Tupelo je iba pohladenie motýlím krídlom. Pre budúcnosť radím: Bez autorizovania ani vetu! Alebo napíšte článok sám vo svojom mene a odkážte ich na jeho obsah. Mimochodom, údajne ste o ten článok boli požiadaný už pred mesiacom. Alebo to popriete? Počítali s ním na titulku 5. vydania Seredských noviniek september 2023.

    Ďalšie vyjadrenie: „Až keď sa zmenilo v meste vedenie, konečne sme získali aj chýbajúci podpis,““ – povedal Patrik pre Plus jeden deň.“
    Ani vo svojej dnešnej reakcii ste neuviedli kto a aký dokument Vám podpísal!!!
    V článku je veta :„Zmena nastala až po voľbách a bádanie povolil primátor Ondrej Kurbel.“ Pán Eckert! Ako sa cítite, keď čítate túto vetu? Primátor povoľuje alebo zakazuje bádanie? V rozhovore pre RTV KREA (uverejnené na stránke mesta 9. 8. 2023) hovoríte: Predchádzalo tomu odokrývanie ľadovne samozrejme množstvo povolení a konzultácií aj s Krajským pamiatkovým úradom, aby sme vôbec tieto výkopové práce mohli realizovať. Tak kto povoľuje výkopové práce. Primátor alebo Krajský pamiatkový úrad?
    Píšete: „Nemám to potrebu rozpytvávať, ani sa k tomu vracať, aké dôvody pri stretnutí zazneli.“ To vážne? Čo ak by tá pitva ukázala, že všetko bolo ináč? Máte odvahu zopakovať Vaše slová do očí bývalému primátorovi?

    Skutočnú pravdu nepíšete ani v závere Vašej reakcie. Príčinou pozastavenia prác nie je vypracovávanie nálezovej správy a novej metodiky ale to, že Richard Hričovský prestal investovať svoj čas a svoje peniaze do vykopávok. Ondrej Kurbel do kamery RTV KREA doslovne povedal: „Mesto vlastne neprispelo na tieto vykopávky alebo realizáciu týchto prác nič, v zásade poskytli sme súčinnosť pri odvoze nejakého odpadu, pomohli sme so zháňaním sponzorov avšak občianske združenie si zabezpečilo kompletne materiál, náradie a aj časť mechanizmov.“

    Aj filantropia a práca za vatikánsku menu má svoje hranice. A preto tvrdím. Bude cirkus.

  10. Teší ma, že je stále záujem o ľadovňu a diskutuje sa o nej v rôznych smeroch. Ešte viac by ma tešilo, keby všetka naša snaha bola zakončená využitím ľadovne na vytvorenie expozície pre vzdelávacie účely.
    Ak by mal niekto nejaké otázky ohľadom ľadovne, alebo sa chcel porozprávať o Larzenkách, zajtra od 14.00 budem upravovať zeleň pri ľadovni (mesto nemá kľúče) a po 16.00 budem v mestskom múzeu, nakoľko tam prinesiem ďalšie nálezy. Nevidím zmysel anonymnej komunikácie tu v komentároch. Vidíme sa ✌️

  11. Veslo, že sa nehanbíš takto klamať. Ty chcela povedať že majú ďalej kopať keď in to KPU zakázal!?! Keby pritom poškodili nálezisko tak by si im zas nadával?
    Úplne si obišiel Eckertove vyjadrenie, že od mesta potrebuje podpis, že môže na mestskom pozemku kopať, to je to čo tvoj majiteľ nedal!!!

  12. že sú poplatní svojim šéfom a zaľúbení do predstavy o úžasnosti ich článku…..

    koho mi to len pripomina???
    Jaaaj, šak to je o tom ritolezcovi mytologovi. Veslo ty bulo. Ze sa uz nezahrabes niekam.

  13. veslo celych 12 rokov pre plat nechal zo seba robiť handru a podložku pod nohy. A tak ho jeho majiteľ aj krajčovič aj brali

  14. Majko asi vedel prečo nedáva pod túto tému komentáre. Preboha buďme radi za chalanov. Už ozaj aj za dobré veci, nové objavenia, nápady, myšlienky a iné veci sa tu budeme urážať. Ako napísal niekto vyššie. Teraz sa budú iné problémy hádzať na ľadovňu aby sa kompetentný mali na čom vyvyšovať. Chalani dobrá práca. Nenechajte sa znechutiť.

  15. Veď to začal veslo všetko vie len kritizovať ako keby oni robili na 100 percent vidíme tie chodníky čo už sa rozpadaju

  16. Pán Eckert kto má teda pravdu?Táraj Veslo,alebo vy?Nedovolil to Brucho alebo ste si to vymyslel????

  17. Kecal obecný Kecal alebo pán Eckert.Pán mlčí.Bývalí primátor rozpráva že nič nehovoril.Pán Eckert si to výmyslel?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované