back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Enviropolícia zastavila trestné stíhanie maloletých, ktorí podpálili lúky a les v Tatranskom národnom parku  

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM|  Vyšetrovateľ oddelenia Prešov odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ zastavil kvôli neprípustnosti trestné stíhanie dvoch maloletých osôb.

V marci tohto roka mali spolu vstúpiť do suchého trávnatého porastu nachádzajúceho sa medzi obcami Huncovce a Stráne pod Tatrami v okrese Kežmarok a spôsobiť požiar trávnatého porastu, ktorý sa nekontrolovateľne rozšíril do neďalekého lesného porastu a na dreviny rastúce mimo les. V dôsledku požiaru došlo v dotknutej lokalite, ktorá sa nachádza v ochrannom pásme Tatranského národného parku, v II. stupni ochrany prírody a krajiny, pričom časť zasahuje aj do chráneného územia Prírodná rezervácia Kút, kde platí III. a IV. stupeň ochrany prírody a krajiny, k vzniku šiestich požiarovísk na ploche viac ako 15,7 hektára.

Následkom požiaru došlo k  poškodeniu chráneného biotopu národného významu – podmáčané lúky horských a podhorských oblastí, mezofilné pasienky a spásané lúky, psiarkové aluviálne lúky, ako aj chránených druhov rastlín vstavačovec májový pravý (Dactylorhiza majalis subsp. majalis). Rovnako došlo k ohrozeniu chránených druhov živočíchov a to bocian čierny (Ciconia nigra), orol krikľavý (Aquila pomarina) a orol skalný (Aquila chrysaetos). Požiar ďalej poškodil približne 121 m³ borovice lesnej (Pinus sylvestris), približne 11 m³ smreka obyčajného (Picea abies) a približne 7 m³ brezy bielej (Betula pendula), čo je spolu približne 139 m³ poškodenej drevnej hmoty.

Maloletí svojim konaním spôsobili všeobecné nebezpečenstvo a životné prostredie týmto konaním vydali do nebezpečenstva vzniku škody v rozsahu skoro 490-tisíc eur.

Vyšetrovateľ zastavil trestné stíhanie vedené vo veci zločinu ohrozenie a poškodenie životného prostredia spáchaného v súbehu s prečinom všeobecné ohrozenie pre neprípustnosť, pretože ide o osoby, ktoré pre nedostatok veku nie sú trestné zodpovedné.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. A čo ako nemali rodičov, ktorí zodpovedajú aj za takéto deti? Však určite dostávajú aj nejaký ten peňáz od štátu. Takže ako. Zle robiť áno a zodpovednosť nie? To kde sme ?

  2. Nie sú trestne zodpovedné, ale kludne im mali s okamžitou platnosťou nariadiť reedukačné centrum.
    To aby sa čoskoro na Slovensku znížila sadzba trestnej zodpovednosti od 10. roku života. Malí zmrdi.

  3. Okamzita eskorta do redukacneho zariadenia do 18tich rokov a kedze rodicia su plne zodpovedny za tychto panghartov by mali po skonceni vysetrovania dostat s okamzitou platnostou splatkovy kalendar a splatit do posledneho eura celu skodu. Ak nie tak okamzity exekucny prikaz na zhabanie vsetkeho majetku.

  4. Aj hrad Krásna Hôrka podpálili a nič sa im nestalo… Pre štát neurobia nič,len zle robia,všetko ničia a štát vyciciavajú ako sa len dá ! Mal by sa narodiť zasa nejaký pán s fúzikmi,čo by túto škodnú vykynožil. Terazky som zrovna čítal na fasabúku že tí odjebky z osady hádžu na okoloidúce autá skaly… a policajti nič ! Komu to vlastne pomáhajú a koho chránia ?

  5. Nádherná ukážka neschopnosti a bezmocnosti štátu. Nech žije demokracia 😀 To je ono 😀

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované