back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

V čom sú tohtoročné Seredské novinky lepšie?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Bc. Ľubomír Veselický  /  Zástupkyňa primátora  pani Mária Fačkovcová uverejnila 22. januára t. r. na svojej facebookovej  stránke informáciu pod názvom Mesto čaká vysúťažiť nového vydavateľa tlačených Seredských noviniek.  Okrem iného v nej napísala toto: „Mesto čaká v najbližšej budúcnosti vysúťažiť ich nového vydavateľa a počas tohto „prechodného obdobia“ nastaviť podmienky súťaže tak, aby sa k našim obyvateľom mohli dostať novinky s novým dizajnom, témovo vyvážené, kde každá téma bude mať svoje pevné miesto a boli pre obyvateľov príťažlivé.“

Poznámka. Pani Fačkovcová nepísala pravdu, lebo nepochopila rozdiel medzi vydavateľom a  dodávateľom  tlačených novín. V tiráži na 15. strane SN  č. 4 je jasne napísané, že Seredské novinky vydáva Správa ma­jetku Sereď, spol. s r.o. a tlač zabezpečuje Polygrafické centrum, s.r.o., Palisády 33, 811 06 Bratislava. Slovné spojenie „mesto čaká vysúťažiť“ vnímam už iba ako jej osobitný prístup k štylizácii.  

Nový dodávateľ tlačených  novín  sa dostal k slovu  až štvrtým vydaním Seredských  noviniek  na mesiace júl – august 2023. Na tejto skutočnosti sa podpísalo neskoré vyhlásenie verejnej súťaže na nového dodávateľa a pomerne dlhá príprava zmluvy. Podpísaná bola  6. 6. 2023  po šiestich mesiacoch od oznámenia z 25. 11. 2022, že je potrebné vyhlásiť VOS na nového dodávateľa SN.

Pikoška. Rámcová dohoda  č. 1/2023 Záverečné ustanovenia, str. č. 5, ods. 4. Citujem: Neoddeliteľnou súčasťou zmluvy je príloha: Príloha č. l: Návrh plnenia kritérií.

Prax ukazuje, že neoddeliteľné sa nezverejňuje.  Kto neverí, nech si otvorí  https://www.crz.gov.sk/data/att/4227254.pdf. Čiže návrh plnenia kritérií poznajú  len aktéri rámcovej dohody.

Za vážnu chybu považujem ale to, že  všetky štyri čísla Seredských noviniek vychádzajú v tomto roku pod vedením pracovníka, ktorého mestské zastupiteľstvo prípravou novín ešte nesplnomocnilo. Podľa ustanovenia zákona 369/1999 Zb. v  § 11, ods. 4 –  Obecné zastupiteľstvo rozhoduje o základných otázkach života obce.  Podávanie informácií tlačeným periodikom  je otázkou, ktorá sa života obce týka a preto mali poslanci určiť uznesením niekoho,  kto by tomuto šéfoval a bol za obsah novín zodpovedný. V minulosti to upravovalo „Uznesenie  Mestského zastupiteľstva v Seredi  č. 52/2013 zo dňa 26. 2. 2013“  takto:

- Článok pokračuje pod reklamou -
  1. Určuje základné úlohy redakčnej rady

Redakčná rada pre vydávanie tlačovej formy Seredských noviniek zabezpečuje najmä: – výber príspevkov pre vydanie Seredských noviniek najmä z článkov uverejnených v internetovej forme Seredských noviniek podľa ich aktuálnosti,

– spracovanie nových článkov a obrázkov pre tlačovú formu Seredských noviniek a odosielanie na mailové adresy ostatných členov redakčnej rady,

– spoluprácu s komisiami MsZ , Občianskymi združeniami a individuálnymi prispievateľmi – obyvateľmi Serede na vydávaní tlačených Seredských noviniek,

 – prácu členov redakčnej rady, organizačne zabezpečuje tajomník redakčnej rady, ktorý informuje členov redakčnej rady mailom o termínoch uzávierok Seredských noviniek sumarizuje návrhy obsahu vydávaného čísla a členmi redakčnej rady odporučené články odosiela zmluvnému dodávateľovi Seredských noviniek v termíne uzávierky.

Problém mal vyriešiť návrh štatútu daný poslankyňou Miroslavou Sabovou Dudášovou ako materiál  číslo 11. na rokovaní  MsZ 13. 4. 2023. Nemal podporu všetkých poslancov, bol z programu rokovania stiahnutý a na ďalšom rokovaní 22. 6. 2023 sa už neobjavil. Proces tvorby Seredských noviniek od prvého ich čísla prebieha v tomto roku akoby v ilegalite. Potvrdenie pani Zuzany Slahučkovej v pozícii zodpovednej redaktorky (vid. tiráž SN č. 4) by ale na zastupiteľstve 14. 9. 2023 nemalo byť problémom.

Teraz niečo k obsahu novín. V materiáli Sereď, v ktorej chceme žiť (# team Ondro)  je napísané, že „Seredským novinkám nechýba iba vyváženosť, ale aj atraktivita a zrozumiteľnosť, ktoré by pomohli čitateľom zorientovať sa v dôležitých oznamoch, podujatiach počas nasledujúceho mesiaca alebo zaujímavostiach zo Serede a zo života jej obyvateľov či občianskeho sektora.“

Po prečítaní tohto ničím nedoloženého výroku som začal v minulosti  hľadať, či niekto označil Seredské novinky ako nezrozumiteľné. Nenašiel som. Pripúšťam však , že obsahu niektorého článku nemusí rozumieť každý. No chyba môže byť tak na strane autora článku ako aj na strane čítajúceho.

Analýza tohtoročných vydaní Seredských noviniek potvrdila, že redakčná rada pri zostavovaní novín prestala mať rozhodujúce slovo napriek tomu, že unesenie  Mestského zastupiteľstva v Seredi  č. 52/2013 zo dňa 26. 2. 2013 je stále platné.

Januárovému číslu možno vyčítať, že sa v ňom objavili dva články. Štatistika obyvateľstva v Seredi za rok 2022 (Iveta Tóthová) a Posypová soľ pre obyvateľov Serede (Ing. Zuzana Slahučková), ktoré redakčná rada pre tlačovú verziu neodporučila. Vid. príslušná časť výberu členov redakčnej rady.

- Článok pokračuje pod reklamou -
N 05-JAN-2023 – Štatistika obyvateľstva v Seredi za rok 2022 (Iveta Tóthová)
N N N N N 27-DEC-2022 – Posypová soľ pre obyvateľov Serede (Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta)

Poznámka. Uvedená časť tabuľky je z príloh k odpovedi pani Fačkovcovej  zo 7. 6. 2023 na moju žiadosť podľa zákona č. 2011/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám ako rozhodovali členovia redakčnej rady o zaradení článkov do tlače.

V januárových novinách bolo celkom 42 článkov, z toho 3 o školách a 5 o športových aktivitách.

V marcovom čísle SN bolo spolu 32 článkov, z toho 2 o ocenených pedagógoch,  ďalší o Gymnáziu Vojtecha Mihálika a štvrtý o CZŠ sv. Cyrila a Metoda.  2 články boli o športových aktivitách. Program múzea uverejnený nebol. No uverejnených bolo 5 článkov, ktoré redakčná rada vo výbere pre tlačené noviny vôbec nemala. Sú to: Mesto Sereď chystá koncepčné materiály na roky 2024 – 2027, Oslava MDŽ v Seredi, 11. miesto na Slovensku v návštevnosti jednosálových kín patrí Kinu NOVA, Odpady prekryté umením: kontajnerové klietky vyzdobili žiačky a Zmena termínov vývozu odpadu na Veľkonočný pondelok.

Májové Seredské novinky obsahovali 34 samostatných článkov z toho 4 boli o športovom dianí a 2 o materských školách.  Program múzea v nich opakovane chýbal. Dva články (Pozvánka SEREDSKÝ JARMOK 2023  a Najdôležitejšie informácie k uzávere mosta) neboli vo výbere členov redakčnej rady a teda o týchto článkoch nerozhodovali. Podobným spôsobom sa do májového čísla SN  dostal článok Často kladené otázky bez uvedenia autora. Bol však o aktuálnom uzatvorení mosta ponad železnicu a spolu s cestovným poriadkom pre dopravu k IDC Holding asi tou najdôležitejšou informáciou zo všetkých uverejnených článkov.

A teraz sa pozrime na výsledok úsilia o vyváženosť, atraktivitu a zrozumiteľnosť štvrtého čísla Seredských noviniek. Z formátu A3 spadli Seredské novinky na formát o niečo väčší ako A4. Úbytok plochy znamená menej miesta na články. V troch predchádzajúcich číslach 42, 32 a 34 článkov. Štvrté číslo – iba 25  článkov. Z toho jeden o trénerovi basketbalu  a jeden o školkárskej olympiáde. Lenže v  Seredi nie sú iba basketbalisti ale napríklad aj  hádzanárky a tenisti, o ktorých články  na webovej stránke mesta boli.

Čo zaujímavé sa do tlačených SN č. 4 nedostalo?

Do dňa uzávierky pre štvrté číslo SN bolo na mestskej stránke uverejnených niekoľko zaujímavých článkov. Do tlačených SN sa  nedostali. Skutočnosť, že nie každý občan má prístup k webovej stránke mesta  v tomto prípade do úvahy braná nebola.

Tu je niekoľko z tých, ktoré si svoje miesto v tlačených novinách určite zaslúžili:

09-MÁJ-2023 – Postup do finále MSR v hádzanej CVČ (Milan Novák)

12-MÁJ-2023 – Základná škola J.A.Komenského získala ako prvá na Slovensku ocenenie     AKTÍVNA ŠKOLA (Iveta Tóthová)

- Článok pokračuje pod reklamou -

18-MÁJ-2023 – Kurz jógy pre starších a pokročilých (Iveta Tóthová)

30-MÁJ-2023 – Basketbalistky zo Serede sa stali vicemajsterkami Slovenska! (Ing. Marianna Grillová)

01-JÚN-2023 – Nové značenie na cyklotrase vedúcej popod most (Iveta Tóthová)

01-JÚN-2023 – Sme vicemajstri Slovenska v kadetskej kategórii! (Ing. Marianna Grillová)

05-JÚN-2023 – Zomrel VILIAM ONDRUŠKA, člen kapely SEREDSKÝ DIXIELAND BAND (Iveta Tóthová)

07-JÚN-2023 – Artparáda žiakov Základnej umeleckej školy v Seredi

(Iveta Tóthová)

10-JÚN-2023 – Slávnostné otvorenie výstavy dobových obrázkov „Sereď v minulom čase“ (Iveta Tóthová)

05-JÚN-2023 – „Cosmosáci“ v Rumunsku (JUDr. Ľubomír Bundzel)

07-JÚN-2023 – Seredskí skauti získali čestné uznanie v súťaži EKOLOGICKÝ ČIN ROKA (Iveta Tóthová)

13-JÚN-2023 – Sofia Sedláková obsadila 3.miesto na letných Majstrovstvách Slovenska v tenise (Temisový klub Sereď)

 

Dizajnu štvrtého čísla SN nič nevyčítam. Veľké prekvapenie sa ale nekonalo a v uložení článkov na  stranách novín k zásadnej zmene nedošlo.  Malá zmena vzhľadu je však stále iba ako zmena vizáže. Čo je vo vnútri, to  ani novým účesom ani mejkupom nezlepšíš. Pretože je lepšie raz vidieť ako stokrát počuť, prikladám na porovnanie prvú stranu SN z júla 2022 s prvou stranou SN z júl/august 2023. Početnosť informácii na titulnej strane vlaňajších SN je výrazne vyššia.

 

Formát

Rozhodnutie o  formáte Seredských noviniek  226 x 315 mm znamená dávať Seredčanom menej informácií.  Tí, čo proces hľadania zhotoviteľa novín pripravovali, ušetrili na nesprávnom mieste.  

 

Neuvádzanie  mien autorov článkov

Autorom šiestich článkov je  RED. V  novinách  nič nové. Len neviem,  načo  je  ukrývanie mena autora článku za neosobné označenie „redakcia“ dobré. 

 

Za nezvládnutý považujem samotný výber článkov.

Pochybujem, že ho robili členovia redakčnej rady tak ako v minulosti. Článok  Kosenie a nekosenie verejnej zelene v Seredi, Vysoká tráva trápi naše mesto. Ako sa k tomu stavia samospráva? s odpoveďami dvoch poslancov a Zuzany Gallayovej zhltol viac ako dve strany novín. Rozhovor s trénerom Sarnom –  ďalšie dve strany. Pritom kosba naozaj nie je  najvážnejším problémom Serede.  Nechávam  na posúdenie, do akej miery je pre čitateľa SN atraktívna tajnička na 15. strane,  a či oznam o Pivnej špacírke je dôležitejší a významnejší ako napríklad  oznam o kurze  jógy pre starších a pokročilých.

 

Bohatosť  informácií  je najväčšou hodnotou každých  novín. Preto si myslím, že štvrté číslo Seredských noviniek sľubovanú vyššiu príťažlivosť a atraktivitu  neprinieslo. Či sa niečo zmení piatym číslom SN v septembri, to uvidíme.

 

zdroj: Mesto Sereď

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Tak pán bakalár je najnovšie aj mediálnym expertom? Wow. Snáď raz tento všeobecne vzdelaný človek, polyhistor, dalo by sa povedať, bude aj primátorom.

  2. No to už by len Sered vypadala ved sa tam držal dosť dlho a čo urobil zobral odmeny a teraz všetko kritizuje jak vsevedko

  3. Plne súhlasím s týmto článkom. Keby tam nebolo meno autora myslím že viac ľudí by súhlasilo.
    Osobne si myslím, že pani Slahučková by po tomto prešľape už mohla konečne z úradu odísť. Noviny spravila svojvoľne nezodpovedne a nad rámec svojích kompetencii.

    Tím Ondro zatiaľ len rozhadzuje peniaze.

    Pani Dudášová by mohla poprosit manžela nech znova fotí chodníky ako ich opravili.

  4. Občan. To myslíte vážne?
    Občianka. Gratulujem. Aj tajničku ste prečítali? Asi Vám to veľa roboty nedalo.

  5. Pan Veselicky nic v zlom, ale tolko clankov co ste za posledny cas napisali..normalne, keby som ich necital tak ani neviem ze ste par rokov pracovali na meste..fakt, ani som nevedel ze tam taka osoba je.

  6. Kurbel chcel nové seredske novinky a teraz sa čudujete ,že vyšli nove. Také slovenské frflat vždy za každých okolností. počkajte pár vydaní na ich obsah. tie staré novinky boli skôr starinky keďže všetky články som už čítal na nete pred tým.

  7. Presne starinky co si už každý 100krat precital, teraz tieto novinky su zaujímavejšie aj články o tom co bude… A pán Veselicky vyzvite pani Slahuckovu na novinársky suboj, možno sa niečo naučíte…

  8. za mna noviny urcite lepsie. Ja nepotrebujem vediet ako seniori cvicia jogu( hoci im to doprajem a mozem sa tomu tesit), ale to, co je najdolezitejsie pre vsetkych ludi.
    A co sa tyka vyberu clankov redakcnou radou- pan Veselicky, ked sa basketbalisti stali majstrami Slovenska, preco to nebolo v tlacenych novinach?To bolo za vasej ery.
    Tu je kazdemu jasne, ze cokolvek sa nieco urobi, nikdy to nebude dobre, lebo dobre ste to mohli urobit len Vy.
    A este jedna vec co sa tyka pojmov- uviedli ste, ze vydavatelom Seredskych noviniek je mesto prostrednictvom SMS. Ale v tirazi vasich noviniek je uz niekolko rokov uvedene, ze vydavatelom je SMS s. r.o. To ste si nevsimli?

  9. Pani Veselicky opýtajte sa pani Slahuckovej ako funguje novinárcina a printové média skôr než budete vypisovať…

  10. veslo už som ti tu písal že si každému len na smiech. Rozumieš sa uplne všetkému jak chrobak Truhlík z nemenovanej rozprávky. Hlavne že za vášho neslávneho bačovania do Seredských noviniek nemal nikto prístup iba bruchovci

  11. ja vítam zmenu. Načo čítať to, čo sme si všetci prečítali stokrát na webe? V minulých Seredských novinkách članky boli usporiafané jeden cez druhý, medzi nimi ešte nevhodne umiestmená reklama, teraz to bolo pekne upratané

  12. Pozrime sa, vyrojil sa nám tu team Ondro. Idete tu ako cez kopirák. Chválite neobhájiteľné.

  13. Ja by som tlačené novinky zrušil. Však sme v 21.storočí. Moja 75 ročná babka ich číta na tablete. Na papierových čistí zemiaky. Na týchto už ani to, lebo sú malé. Čiže úplne nanič.

  14. To ako je výsmech voličov. Chceli viac informovať mat atraktívnejšie. Áno podarilo sa. Sú atraktívne a hlasná trúba úradu. Horšie ako za brucha.

    A zasa Majko nič. Nebude očierňovať kamaráta.

  15. Tolko iniciativy veslo nepredviedol za cele roky na urade, kolko jej predvadza po opusteni uradu.

  16. šak aj moja stará by to krajšie navrhla. totálny nepútavy odpad. a čo ten basketbalista cez 3/4 strany čo sa na mňa z toho papiera usmieva jak veslo po vyplacani odmien?

  17. ..sa mi páči .ako tu jeden človek vždy pod iným anonymom vypisuje… že mám pravdu, MM ?

  18. Podľa mňa sú tieto noviny teraz prehľadnejšie a mali aj zaujímavý obsah. Všetko sa do nich predsalen nedá dostať, teraz tam bude basketbal, potom zas futbal aj hádzanári. Sú tam tie najdôležitejšie témy. Ja som len rád, že do toho už nemôže zasahovať pán dôchodca s myslením z roku pána .

  19. Nech Veslo povie ako redakcna rada „vyberala“ clanky za jeho bacovania. Nebolo to tak ze Veslo poslal svoj vyber/odporucanie a to sa „schvalovalo“ stylom, poslite mailom ano/nie… ?
    A mimochodom, tu sa ide Vveslo bavit o nelegalnosti a podobnych blbostiach, pritom to bol jeho majitel Brucho a ohovaratel Tiborko, co novinky dali vydavat SMSke takze poslanci a celkovo uznesenia MSZ (podla novych bruchovych poslancov) nemaju vobec co do fungovania tejto firmy hovorit, takze mily dochodca, zmier sa s tym, ze novinky budu vychadzat tak ako bude chciet konatel resp. valne zhromazdenie firmy SMS s.r.o. – nelegalne si vyberal do noviniek clanky TY a tvoja „redakcna rada“ zlozena z mestskych posluhovacov…
    Serie ta ze neikto vie novinky spravit aj bez reklamy? Ze niekto ich vie spravit prehladne a kvalitne?
    Zaujiamve ze si nevypisoval litanie ked POD TVOJIM VEDENIM NOVINIEK vysla v novinkach NELEGALNE reklama na politicku stranu aj ked to uznesnenie MsZ ocividne zakazovalo? Vtedy ti zrau taketo veci nevadili, teraz ides druhych hanit za kazdu drobnost….
    Ale vsak rozumieme tomu, preco to tak je, novinky bola JEDINA VEC co s na urade za 12 rokov urobil, tak ta to skrie, ze teraz to niekto spravi za polovicu tvojich nelegalnych odmien a lepsie.

  20. Čí chlieb ješ, toho pieseň spievaj.
    Príslovie vyjadruje radu, že človek by mal byť lojálny resp. solidárny voči tomu a vďačný tomu, kto mu poskytuje prostriedky na zabezpečenie životných potrieb , aj keď môže mať niekedy výhrady voči tejto osobe.

  21. Kto je ten „Šlahuč“? Nejako je medializovaný,taký mestský truhlík. Všetko vie všade bol a všetko videl. Tie slávne „noviny „sú stariny. Prispieva iba stále tá istá osoba do tohoto plátku. Kravinami infantilnými..

  22. Veslo, ty sa schovaj, lebo schytáš mrmel na xicht. To je jediné, čo si zaslúžiš.

  23. Ako tak čítam vaše články, aj keby vam primator poukážku na ozdravný pobyt s plnou penziou poslal ako poďakovanie za váš doterajši prinos pre mesto, aj to skritizujete…
    Toľko koncentrácie zatrpnutosti sa len tak nevidí, pardón, nečíta. Musíte byť veľmi nešťastný človek…

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované