back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Panská ľadovňa lX. – V ľadovni horí sviečka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

OZ Seredské nábrežie /  Sereď 1945 – 2023

Pán Ondrej Urban v článku pre seredonline.sk píše:

Pri bombardovaní Serede dvojplošníkmi Polikarpov Po-2 patriacich 992. leteckému pluku 312. nočnej bombardovacej leteckej divízie v noci na 30.3.1945 bol hlásený zásah 7 budov, 1 požiar a 1 silný výbuch, spôsobený pravdepodobne zásahom skladu munície.

Pán K. Scherhaufer počas rozhovoru s vedúcou Mestského múzea v Seredi v roku 2015 spomenul, že sovietske lietadlá zasiahli nemecké autá s muníciou, ktoré Nemci parkovali na námestí a tie vybuchli. V noci na 31.3.1945 spôsobilo bombardovanie 4 výbuchu a požiar. Najväčšie škody spôsobilo samozrejme zničenie mosta cez Váh, poškodený bol aj nadjazd nad železnicou a hodnota škôd v cukrovare bola vyčíslená na 900 000 Kčs. Škody utrpel aj závod firmy Franck továreň na kávoviny a seredský kaštieľ, kam sa septembri 1944 nasťahovali príslušníci SS. Po oslobodení si v ňom Červená armáda zriadila poľnú nemocnicu.

O zranených sovietskych vojakov sa starali aj slovenskí zdravotníci v občianskej nemocnici, napríklad MUDr. Viliam Kratochvíla a sestry Červeného kríža Mária Bukovská a Mária Hričovská, ktorým v mene zranených vojakov poďakoval starší seržant E. Anikin (Pravda, 27.4.1945) gardový staršina Michal Teodosjevič Močalov (Pravda, 5.5.1945). K 1.5.1945 boli v Seredi dislokované aj tylové jednotky 2. ukrajinského frontu, konkrétne 1443. sklad delostreleckej výzbroje a 668. sklad ženijného materiálu.

Oslobodzovacie boje v okolí Serede si vyžiadali nemalé obete z radov sovietskych vojsk. Všetci sovietski vojaci, ktorí za našu slobodu padli v Seredi a okolí 31.3. a 1.4.1945 boli pochovaní na miestnych cintorínoch a po vybudovaní pamätníka na bratislavskom Slavíne boli ich pozostatky prenesené na toto dôstojné pietne miesto.
Celý článok nájdete na tomto linku:

- Článok pokračuje pod reklamou -

http://www.seredonline.sk/2021/03/22/velkonocna-nedela-v-roku-1945-priniesla-do-serede-slobodu/?fbclid=IwAR3iw4uYVViLNas6bzXEDx78a5Yc4GRo4hd_jiENicZaYfNZF3AnVQ9jsp0

Dnes, po návšteve archeológa, môžeme s istotou povedať, že v ľadovni sme našli nálezy práve z roku 1945.

V ľadovni horí dnes sviečka na pamiatku všetkých padlých vojakov.
Ľadovňa má veľkú sledovanosť, ktorú sme vôbec nečakali, a tak vás chceme o niečo poprosiť.

Zajtra je sviatok a väčšina z vás je doma. Zoberte vašich známych a pri ľadovni im vysvetlite, čo sa tu stalo. Povedzte im, že uplynulo len 78 rokov a všetci zabudli, že v Seredi je ľadovňa. Povedzte im, že uplynulo len 78 rokov od najkrvavejšieho konfliktu v dejinách ľudstva a dva národy, ktoré bojovali bok po boku preto, aby nás oslobodili, teraz bojujú na nových frontoch proti sebe, len kúsok za našimi hranicami. Prečo by ste im to mali povedať? Pretože národ, ktorý zabúda na svoju minulosť, je odsúdený prežiť ju znova.

Ľadovňa v Seredi by sa nemala už nikdy zasypať, sme radi, že do ľadovne svieti po rokoch slnko, aj keď tam nepatrí.

Ďakujeme vám. 🕊️

Richard Hričovský a Patrik Eckert

 

zdroj: OZ Seredské nábrežie Fb
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované