back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Starú alej v centre Serede vyšetrili tomografom a rezistografom. Odborníci zisťujú, ako stromom predĺžiť život

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Aby mesto zdobili najmä zdravé a bezpečné stromy, je potrebná kvalitná starostlivosť o ne. Známym, vyše 50-ročným soforám v centre Serede, v týchto dňoch mesto doprialo odborné vyšetrenie. Následne pristúpi k takým zákrokom, ktoré stromom dajú šancu na dožitie vyššieho veku.

V týchto dňoch ste si mohli všimnú opäť pracovať v meste odborníkov na stromy. Okrem prác na stromoch v areáli cintorína na Kasárenskej ulici zisťovali aj vitalitu sofor pri veľkej jednote. Zisťovali ich poškodenia, odhadovali predchádzajúcu starostlivosť a následne odprezentujú, čo stromom chýba a ako sa o ne treba odborne postarať, aby ešte žili čo najdlhšie. „Na dvanástich Soforách japonských na ulici M. R. Štefánika a tiež na vybraných dvanástich listnatých stromoch na cintoríne, bola vykonaná odborná kontrola akustickým tomografom a rezistografom. Ide o staré stromy s poškodeniami na kmeni aj na kostrových konároch. Cieľom prístrojových vyšetrení je stanoviť aktuálny stav stromov z hľadiska ich prevádzkovej bezpečnosti. Zistiť úroveň rizika statického zlyhania stromov zlomom kmeňa alebo časti koruny,“ objasnila dôvod prizvania arboristov do mesta Katarína Navrátilová, referentka životného prostredia mesta Sereď.

Dodala, že na základe výsledkov meraní budú navrhnuté a špecifikované adekvátne opatrenia v zmysle platných noriem a arboristických štandardov. Prístrojové vyšetrenie 24 kusov stromov stálo mesto 2808 eur.

Foto: MsÚ

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Foto MsÚ píše sa v clanku na fotke erb online som z toho pako, co je teda pravda. Všímam ze sa klame?

  2. Čo tam nedáte poriadny báger napr z LUKYSTAVU hentá kadibúdka to bude robiť 3 mes.

  3. To snáď nie je možné! Tu sa píše o stromoch a ty o ľadovni? Spamätaj sa a píš o tom, čoho sa článok týka!

  4. Môžu byť stromy zdravé, keď sú zabetónované, keď nie sú v ich prirodzenom prostredí? Koľko vlahy sa im dostane alebo živín. Opadané lístie sa pozametá, strom sa nedostane nič. Koľko je ešte starých stromov, ktoré sa dožili aj viac ako 100 rokov? Aké výhliadky majú tieto, ktoré majú svoj koreňový systém pod betónom?

  5. Mesto Sereď by mohla zaobstarat nejaku dobravu v meste ako maju druhe mestá kolobezky a bicykle by sme tu chceli mať. Veľa by to ludom pomohlo co sa tyka dopravy.a aj ja bybsom sa vozil na kolobežke kazdy den aj ked to bude spoplatnene.to byvsom prijal v tomto v meste.tak by ste to mohol zariadit pan Kurbel.aj to by tu chceli občania Sereďe.

  6. Tu sa jedná o stromy a nie o kolobežky. Keď tak po nej túžiš, nič nebráni tomu, aby si si ju kúpil. Stačia nám havárie na križovatke, Cukrovarskej ulici… No, až potom by to tu bolo, kto by sa nich prevážal?

  7. Ale ha chcem len aby to fungovalo ako v inich mestách a bola by to parada nahodou mam dobry nápad. Este na to budem tlačiť panko Kurbelko

  8. Ale ha chcem len aby to fungovalo ako v inich mestách a bola by to parada nahodou mam dobry nápad. Este na to budem tlačiť panko Kurbelko

  9. Tak to ty si tá brzdička, keď nerozumieš obsahu článku a píšeš od veci.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované