back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Uskutočnený sen trnavskej knižnice (Slávnostné otvorenie záhradnej čitárne)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V pondelok 29. mája 2023 bola pri Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave na Rázusovej ulici č. 1 slávnostne otvorená novovybudovaná záhradná čitáreň. Stalo sa tak za prítomnosti početného obecenstva. Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Záhradná čitáreň bola vybudovaná v knižničnej záhrade vďaka zriaďovateľovi Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave, ktorým je Trnavská župa. Jedinečný objekt so zelenou strechou nebude slúžiť len ako čitáreň (s bohatou ponukou dennej tlače a časopisov) a bezbariérové pracovisko pre hendikepovaných čitateľov, ale aj ako miesto rôznych, predovšetkým literárnych stretnutí a besied. Svoj priestor tu nájdu komunity i záujmové skupiny.

Literárnym hosťom slávnostného otvorenia záhradnej čitárne mal byť básnik, spisovateľ a prekladateľ Ľubomír Feldek, no pre zdravotné problémy sa musel ospravedlniť. Predsa však bol prítomný aspoň symbolicky, prostredníctvom svojich veršov. A nešlo len o báseň Jamky s precíteným prednesom herca Martina Kochana. Slovenské texty šansónov, ktoré hudobná hostka Katarína Feldeková sugestívne zaspievala s klavírnym sprievodom svojho manžela Richarda Šimurku, pochádzali tiež z autorskej dielne jej otca.

Slávnostné otvorenie záhradnej čitárne pohotovo moderovala Dália Šaškovičová, riaditeľka Mestskej televízie Trnava. Ako povedala, pri Knižnici Juraja Fándlyho v Trnave sa rozprestiera záhrada poznania, ba možno aj rajská záhrada a teraz sa radujeme, pretože v nej vyrástlo nové dielo, výnimočná stavba, ktorá sa odovzdáva verejnosti. Na počiatku nebolo slovo, ale rozhodnutie.

Na podujatí sa zúčastnili vzácni hostia, predovšetkým župan Trnavského samosprávneho kraja a ďalší členovia jeho vedenia, zástupcovia vedenia mesta Trnava a Spolku slovenských knihovníkov a knižníc, riaditeľky regionálnych knižníc a Ing. arch. Rastislav Bocán, ktorý záhradnú čitáreň vytvoril. Župan Jozef Viskupič sa prihovoril všetkým Trnavčankám a Trnavčanom, krajankám a krajanom. Slávnostné otvorenie záhradnej čitárne v záhrade Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave považuje za uskutočnený sen. Zdôraznil, že pri zážitku z čítania kníh hrá veľmi dôležitú úlohu aj okolité prostredie. Nová čitáreň ponúka moderný priestor na kultúrne a spoločenské podujatia. Jej dôležitým prvkom je zelená strecha, ktorej výhodou je napríklad znižovanie produkovania CO2, nákladov na vykurovanie a dlhšia životnosť.  Župa nechala revitalizovať aj celú knižničnú záhradu, pribudla vonkajšia terasa so sedením a drevené pódium. Celkovo to bola takmer polmiliónová investícia. Mesto Trnava zase zabezpečilo prepojenie knižničnej záhrady s Ružovým parkom pomocou mostíka cez riečku Trnávku. Tento rok by mala ešte v záhrade pribudnúť fontána Dievčatko pod sprchou, dielo Jána Koniarka, ktorý sa významne zaslúžil o charakter a vývin plastiky v 20. storočí na Slovensku a dlhé roky prežil v Trnave. Jozef Viskupič vtipne poznamenal, že Dievčatko pod sprchou sa možno stane symbolom Trnavy ako je symbolom Bruselu Manneken Pis.

Dália Šaškovičová podčiarkla, že všetko, čo knihovníci robia, smeruje k čitateľovi – prinášajú overené informácie, poznatky, zážitky i priateľstvá. Ponuka knižníc do veľkej miery závisí od ich personálu. Doložila, že nás čaká oceňovanie knihovníkov, ktorí dosiahli vo svojej práci výnimočné výsledky. Následne odovzdala slovo predsedníčke Krajskej pobočky Spolku slovenských knihovníkov a knižníc Zuzane Martinkovičovej. Tá skonštatovala, že knižnice a čitatelia sa navzájom potrebujú. Spomenula aj citát (pravdepodobne myšlienku Pavla Tomašoviča, riaditeľa Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave) označujúci knižnice ako ostrovy slobody a poznania. Zuzana Martinkovičová poďakovala všetkým knihovníkom za ich obetavú prácu a otvorenie záhradnej čitárne označila za ich sviatok. Potom pristúpila spolu s Jozefom Viskupičom k oceňovaniu vybraných knihovníkov a knižníc. Ocenenie, ktoré Krajská pobočka Spolku slovenských knihovníkov a knižníc udeľuje každé štyri roky, tentoraz za dlhodobý prínos k rozvoju slovenského knihovníctva a pri príležitosti výročí získali: Jana Brliťová, Zuzana Halászová, Jana Pifková, Mária Tóthová, Galantská knižnica, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave a Žitnoostrovská knižnica v Dunajskej Strede. Pamätné listy, ktoré dostali, boli grafiky od regionálnej autorky, s regionálnou tematikou a z regionálnej grafickej dielne. Jozef Viskupič podotkol, že Galantská knižnica sníva o novom sídle a je to ďalšia výzva do budúcnosti.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Dália Šaškovičová ešte raz zablahoželala všetkým oceneným. Vyzdvihla, že priestory záhradnej čitárne budú patriť hlavne básnikom, spisovateľom, ilustrátorom, prekladateľom a iným ľuďom s blízkym vzťahom ku knihám. Nasledoval rozhovor moderátorky s Pavlom Tomašovičom. Opýtala sa ho, čo hovorí na novú čitáreň. Riaditeľ knižnice Juraja Fándlyho v Trnave odpovedal: „Vitajte doma!“ Tým myslel „duševne doma“. Veď knižnice, ktoré majú v úcte slovo, predstavujú cestu k svetlu a udržiavanie toho podstatného a dôležitého. Dália Šaškovičová žartovne pripomenula, že napríklad rozprávka Zlatúšik od Ľubomíra Feldeka prináša neveľmi lichotivý obraz knižnice. Pavol Tomašovič však vysvetlil, čo si uvedomil, keď raz po búrke kráčal po mostíku nad valiacou sa Trnávkou: knižnica je ako most nad tokom informácií, na jednom brehu ukotvený v minulosti pamäťou a skúsenosťami, na druhom v budúcnosti otvorenosťou do sveta. Dodal, že knižnice sú naozaj svetlom a ľudia ich hojne navštevujú. Na poznámku moderátorky o prevahe pracovníčok v týchto inštitúciách reagoval slovami, že ženy prinášajú do súčasného sveta pozitívne posolstvo, nádej na záchranu a intuíciu. Priznal však, že platy knihovníčok nie sú vysoké. K slovám „domov“ a „most“, ktoré už spomenul, pridal aj slovo „záhrada“. Tá predstavuje pre knižnicu ešte lepšie využitie potenciálu a prináša prírodu, teda niečo, čo nás presahuje. Knižnicu Juraja Fándlyho v Trnave Pavol Tomašovič označil za symbol európskej kultúry, miesto, kde sa rodí niečo nové.

Pred slávnostným otvorením záhradnej čitárne Dália Šaškovičová citovala úryvok z básne od Ľubomíra Feldeka venovanej maliarovi, grafikovi a ilustrátorovi Albínovi Brunovskému: „Tak skrásneli sme všetci v tejto tvojej záhrade, ako sa skrásnieva len v obrazoch a básňach.“ Následne Jozef Viskupič, Pavol Tomašovič a Zuzana Martinkovičová slávnostne prestrihli pásku.

Pavol Tomašovič poďakoval všetkým zástupcom Trnavského samosprávneho kraja i mesta Trnava. Má radosť, že v tomto prípade sa investovali peniaze do kultúry a možno badať kontinuálny vývoj. Vďaku vyjadril tiež napríklad architektovi a realizátorovi stavby. Jozef Viskupič zase poďakoval kolektívu knižnice a poukázal na niektoré ďalšie investície zrealizované v Trnave. Na záver zdôraznil, že výsledok je prínosom pre nás všetkých.

Dália Šaškovičová napokon pozvala všetkých prítomných do knižničnej záhrady na raut, ktorý zabezpečila Stredná odborná škola obchodu a služieb Trnava. Pri chutnom občerstvení sa odohralo mnoho príjemných stretnutí a rozhovorov. Tiež som si vyskúšala, ako sa číta v záhradnej čitárni a bol to veľmi pohodový zážitok. Čitatelia si do nej určite radi nájdu cestu a majú radosť, že sen sa stal skutočnosťou.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Hádam sa niečoho pod.raz dožijeme aj v sereďskej knižnici. I keď teraz je to tam čistá pohroma a knihy nahádzané v regáloch hlava nehlava.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované