back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Protiprávny obchod s takmer 2400 jedincami ohrozených vtákov vyšiel 49-ročného muža z okresu Rimavská Sobota draho  

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezídium PZ SR |MM| Vďaka spolupráci špecialistov slovenskej a španielskej polície ako aj vysoko odbornej práci policajtov odboru odhaľovania nebezpečných materiálov a environmentálnej kriminality NCODK P PZ a dozorujúceho prokurátora sa podarilo odhaliť a uznať vinným 49-ročného muža z okresu Rimavská Sobota.

Ten si od marca 2014 do septembra 2018 protiprávne zaobstaral na rôznych miestach na Slovensku na komerčné účely spolu 2 372 exemplárov rôznych ohrozených druhov vtákov, pričom ich následne premiestnil do Španielska za účelom predaja. Spoločenská hodnota exemplárov rôznych ohrozených druhov papagájov a iných vtákov bola vyčíslená Vedeckým orgánom SR Štátnej ochrany prírody SR na viac ako 96-tisíc eur. Ohrozené druhy vtákov boli zo Slovenska do Španielska prepravované z letiska v Košiciach.

Okresný súd v Rimavskej Sobote uznal 49-ročného muža M. B. z Rimavskej Soboty vinným a odsúdil ho na trest odňatia slobody vo výške tri roky s podmienečným odkladom na tri roky a to zo spáchania prečinu porušovanie ochrany rastlín a živočíchov podľa § 305 Trestného zákona, prečinu neoprávnené podnikanie podľa § 251 Trestného zákona a prečinu legalizácie príjmu z trestnej činnosti podľa § 233 Trestného zákona preto.

Polícia upozorňuje občanov, že akékoľvek nakladanie s ohrozenými druhmi živočíchov a rastlín je podmienené povoleniami a rozhodnutiami príslušných štátnych orgánov. Ak sa takéhoto konania dopustí na Slovensku v rozsahu väčšom ako 133.000,- EUR hrozí jej trest odňatia slobody až do výšky 8 rokov.

Protiprávne obchodovanie s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov dnes patrí medzi 4 najvýznamnejšie svetové bezpečnostné hrozby z pohľadu obratu finančných prostriedkov. Na jej páchaní sa často podieľajú rozsiahle siete medzinárodných zločineckých organizácií, pre ktoré je táto činnosť lákavá z dôvodu nízkeho rizika odhalenia a nízkych trestov, ktoré sú za takúto trestnú činnosť ukladané.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované