back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ako v socialistickom Československu vyzeral 1. Máj?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Absurdné propagandistické heslá, nosenie transparentov a obrazov Lenina, Marxa, Engelsa, Brežneva, Husáka a niekedy dokonca Stalina v prvomájovom sprievode za cigánsku. Alebo povinne, niektorí ľudia  aj z presvedčenia.

Vyzdobené alegorické vozy štátnych podnikov a družstiev s ich výrobkami. A oslava voľného dňa.

Ale pozor! V minulosti, keď štátny sviatok pripadol na pracovný deň, spravidla nasledovala pracovná sobota, počas ktorej si pracujúci ľud deň voľna nadpracoval. A žiaci vymeškané hodiny v škole.

Aj to bol 1. máj.

Najlepšie si aj tento sviatok pripomenieme z dobových videozáznamov:

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Áno,bola propaganda,ale ani z polovice nie taká,aku nám dnes predvádzajú ,hlavne médiá.No a dajte ešte nieco,ako sa nám všetkým žilo zle.No niečo vám prezradím.O nič horšie,ako teraz.

  2. Som rád,že som tie 1.máje zažil.Dnešný mladí nevedia prečo a ako vznikli oslavy 1.mája.

  3. Ja by som okamzite zrusil statne sviatky typu 1.maj (totalny komunisticky prezitok), dalej 8.maj, vzhladom na ruSSku agresiu, treba pracovat a nie trapne oslavovat…..

  4. 1.máj a oslava sviatku práce nemá nič spoločné s komunizmom (im to iba hralo na strunu a zneužívali to vo svoj prospech). Tento sviatok sa na našom území začal v určitej miere sláviť už za Rakúsko – Uhorskej monarchie, pričom rozkvet zažil už počas 1.ČSR a oslavy prebiehali následne aj počas 1. Slovenskej republiky.

  5. 1.máj vznikol pôvodom v Čikágu za veľkou mlákou kvôli skráteniu pracovnej doby a uzákonený bol v Paríži niekedy v roku 1890 alebo tak nejak,nechce sa mi gúgliť. Tak tu nevypisujte nezmysly že to spáchali komunisti ! Tí to len prevzali lebo sa im to hodilo do kšeftu…

  6. KSS predsa stále existuje , je teda zaujímavé že sa ani do parlamentu nedostala vzhľadom k tomu koľko ľudí ich ospevuje. Čo vám všetkým bráni v tom ísť ich voliť? Podľa mňa niekde v kútiku dobre viete že to bolo na h***o …
    Pre 6:57 – 1.máj určite nie je komunistický sviatok!
    A 8.mája neoslavujeme ZSSR (Rusko) ale víťazstvo nad fašizmom, inak práve to víťazstvo nad fašizmom sa vzhľadom k tomu čo sa deje na Ukrajine dosť hodí, je správne si pripomínať porážku nacistov, súčasné Rusko pod vedením Putlera sa na nacistické Nemecko dosť podobá akurát Putler vystriedal židov za Ukrajincov, inak tam veľké rozdiely nie sú.
    Ako už bolo napísané, kľudne pracuj, nikto ti nebráni …

  7. Som počul že tento rok znovu otvorí svoje brány Agrokomplex. Jedinou vystavovanou plodinou bude repka olejná…

  8. Miloš Majko Ty blbec blbý to kde si vzal , že prvý máj sa musel nadpracovať klameš, klameš a klameš a vymývaš mladým mozgy. Ty si to nezažil tak otom nič nemožeš vedieť

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované