back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

V obchodoch chýbali čižmy, na stavbách izolačný materiál a vyrábaný tovar nebol moderný ani pre socializmus

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V obchodoch bývalého socialistického Československa chýbali hygienické vložky, toaletný papier a aj obyčajný kečup. Obyčajné kuchynské dosky boli nedostatkovým tovarom.

Chýbali nealkoholické nápoje a ešte aj Maďari boli pred nami. Na vianočné stromčeky v rade stáli štyri hodiny – ešte aj v Prahe ich mali len na jednom mieste…

Vianočné kapre boli nedostatkovým tovarom. Chýbali poháre na zaváranie, aj rohové lavice a a sedačky. Samotní zákazníci hovorili, že spravidla nenakúpia.

Problém bol aj s dennou tlačou, noviny boli nedostatkový tovar. Ľudia sa sťažovali na to, že všetko je podpultovým tovarom.

V obchodoch chýbali aj obyčajné metly.

Chýbali aj sťahovacie autá a tak na „sťahováky“ prerábali vyradené autobusy. V obchodoch bol nedostatok rebríkov a to drevených. Hliníkové samozrejme boli akurát tak snom každého majstra.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Plavky do obchodov nedostali pred letnou sezónou, ale na jeseň. Náhradné diely na bicykle boli snom pre cyklistov a chýbali aj tenisové loptičky. Boli len na turnaje, na tréningy nie. Loptičky sa v obchodoch vypredali za 30 minút.

Cesnak bol drahý a bol ho nedostatok.

Problém bol aj s dámskymi podpätkami a tak v opravovni používali opätky, aké mali.

Smernica v drogérii dovolila predávať maximálne dve zubné pasty a tri balíčky dámskych hygienických vložiek. Nariadila komunistická vláda ČSSR.

Toaletný papier sa v obchodoch minul za pol dňa a následne nebol aj týždne. Keď si už ľudia nemali čím vytierať zadky, komunisti uvolnili devízové rezervy a toaleťák doviezli z kapitalistickej cudziny.

Na autá boli poradovníky vo zvláštnych knihách a tie sa záujemcami zaplnili za predpoludnie jedného dňa. Kto sa nevošiel do poradovníka, auta sa nedočkal…

Na výstave ľudia húfne šprintovali za bežným tovarom a ľudia sa stavali do radov aj vtedy, keď nevedeli, na čo vlastne ostatní v rade stoja.

Ľudia si zo systému robili srandy.

Čisté Kocúrkovo…

- Článok pokračuje pod reklamou -

Za socializmu bol vlastne všetko problém. Len propagandistická výzdoba na 1.mája bola bohatá…

Viac zo spravodajstva socialistickej Československej televízie:

Problematike pravdy o socializme v bývalom  Československu, sme sa venovali aj tu:

Za socializmu až tridsať percent výrobkov nepustila zo závodov už vnútorná kontrola kvality

 

Žalostný stav socialistickej výroby (1989) – reklamácie až 77% !!

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pán Majko, jedna vec je tovar, druhá vec je infraštruktúra. Dnes síce nakúpime plno druhotriedneho tovaru zo západu v obchodoch, ale takmer vôbec sa nebuduje infraštruktúra – cesty, mosty, byty, polikniniky, nemocnice, školy, železnice…veď na tomto musí v prvom rade stavať štát a spoločnosť a nie na toaletnom papieri, či čižmách. Slovensko funguje stále na socialistickej infraštruktúre, stačí sa opýtať niekoho zo západu, keď Vám príde na návštevu, aké ma pocity. Okrem toho v tom čase si veľa ľudia vedeli vypestovať a dochovať sami, hlavne na dedinách, takže cesnak a cibula nebol problém.

  2. ludia mozu pestovat a chovat aj teraz, akurat – nechce sa im a nerobili by to… nechce sa im travit pri tom cas, lebo spohodlneli a radsej si to (a milion inych veci) kupia v obchode… keby kupovali iba tie veci, ktore boli k dispozicii za sociku, tak by v pohode prezili.. akurat nevazime si to co mame a co mozeme mat a stale chceme viac a viac…

  3. Narozdiel vtedy ľuďom chýbali tieto výrobky /Ale teraz na tie výrobky nemajú ľudia peniaze Tak či je lepšie a čo je horšie

  4. pan Majko uz sa preberte kto to tu vsetko vybudoval mosty, cesty nemocnice atd. pozrite sa 30 rokov nevieme spojit dialnicov blavu a kosice a podotikam ze dalsich 20rokovsa urcite nedokonci takze sa zamyslici je este nejaky stat v EU. ktory 350 km stavia 50rokov. o seredskom nehovorym za komosov by bol davno hotovy

  5. Nechápem prečo sa pán Majko stále musí navážať do socializmu. Mali by sme riešiť terajší systém a jeho problémy bývalý režim nechať už tak. Mne to príde tak, akoby sa pán Majko odľahčoval na bývalom režime, pretože sám vie že tento je nefunkčný. Dnes si musím zobrať úver a som otrok tohto štátu. A starostlivosť v nemocniciach dnes a vtedy? To sa nedá porovnať. Nie nadarmo sa hovorí, že do Galantskej nemocnice sa chodí len pre smrť!

  6. Komunisti postavili niekoľko desiatok nemocníc, demokrati zopár a ešte jednu postavila Penta… Keby komunisti nepadli tak aj tie Rázsochy, čo začali stavať v 1987 by dostavali, na rozdiel od demokratov…

  7. Ano komunisti stavali sa mosty a domy, tolka vyspelost socializmu lebo nikto dalsi ich nestaval. Asi mali to povestne hou-nou

  8. Anonym 7. apríla 2023, 17:56 Stačí keď si za to isté časové obdobie porovnáš výstavbu vtedy a dnes.

  9. Ja hlavne nepochopím cieľ článku takéhoto typu. Čistá provokácia ešte aj cez sviatky. O nič iné sa jednať nemôže!

  10. Marek 7. apríla 2023, 17:09, áno je to tak, ako píšeš. Nedávno sa v Žiline vykoľajil vlak Pendolino a vznikla škoda českému prepravcovi osobnej dopravy. A zrejme to bola asi posledná kvapka v pohári trpezlivosti, lebo ŽSR dostali od ČD veľmi nepríjemný a tvrdý list, v ktorom sa kritizujú úseky železnice medzi ZA až KE pre samé obmedzenia rýchlosti a z toho plynúce meškania vlakov. Rýchlosť dopravy na tomto úseku kvôli nedostatočnému udržiavaniu infraštruktúry (žel. zvršok, mosty, priecestia,…) sa posunula cca o 30 r. späť. A o južnej trase BA -ZV -KE je lepšie nič nehovoriť. Tam sa už nepostavilo za ostatné roky vôbec nič. Ale zato po nástupe tejto „slobodnej doby“ sme len zatvárali a obmedzovali osobnú prepravu na veľa naväzujúcich úsekoch. Nakoniec, osobná doprava na úseku Sď – Leopoldov bola zrušená pred cca 20 rokmi.

  11. Všetci ste sa učili pomáhať starým úctu k národom a podobne sračky hlavne že všetci starý sú zatrpknuty a pripečeny žiadne nenávisti a samé zle susedské vzťahy úplne tu trepete

  12. Marek ktorá cesta a diaľnica v okolí Serede nebola od komunizmu rekonštruovaná? Aj mosty až po páde komunistov, nerátam tento železničný. Nemocnice boli tak fušersky spravené, že žerú milióny na opravy a dorábky. A Miro – koľkože zo diaľnic spravili komunisti? Prečo nespojili BA s KE? Ten váš spomienkový optimizmus je neskutočný, ja ešte demenciou netrpím, pamätám si to veľmi dobre. V tom článku je všetko pravdivé a bolo toho omnoho viac. Ja som sa s bratom striedal v šóre na bicykel Favorit 2 noci a jeden deň, celý deň sme stáli na mandarinky, salámy, všetko, sa preberte už konečne a netrepte sprostosti.

  13. možno konkrétne k tým dialniciam pár jednoznačných čísel:
    Do roku 1989 sme na SK mali celkovo: cca 192 Km dialnic + necelých 51 km rýchlostné cesty
    K roku 2020 sme na SK celkovo mali: 512 Km dialnic + 289 km rychlostné… za 30 od rokov komunistov teda pribudlo 320 km diaľnic a 238 km rýchlostných ciest..
    Len pripomeniem že minulý režim si nerobil ťažkú hlavu s výkupom pozemkov a posudzovaním vplyvu na životné prostredie, výberom dodavatelov atd a stavalo sa prevažne v rovinatých častiach krajiny..
    Pre porovnanie: v kopcovitom Rakúsku, kde nemali komunistov a mohlo by sa teda zdať že dodnes žijú v jaskyniach majú dnes 2200 kilometrovú sieť dialnic…To sú čísla a nie nostalgické pocity..

  14. Pán Majko odrovnávate dezolátov faktami.Tie videá sú pre nich ako otrava na potkanov.Gratulujem!!!!!!!!

  15. Ratafak plachta 7. apríla 2023, 19:57 V roku 1993 bolo na Slovensku zaevidovaných 1 271 206 automobilov a väčšina šla max. 100km/h. V roku 2021 sme mali na Slovensku 3 436 018 automobilov + tisíce zahraničných kamiónov.Takže kapánek iné podmienky a opotrebenie ciest.

  16. Viacej takýchto článkov pán Majko, dezolátom stúpne tlak kedže čísla a fatky nevyvrátia svojimi pocitmi, že kedysi sa žilo lepšie… možno tak lenivým tupcom bolo za komunistov lepšie, to je však všetko.

  17. Aj trhove hospodarstvo ma svoje chyby, ale je to jednoznacne lepsi system ako komunizmus kde boli vsetci rovnako chudobni. Dnes kto chce, snazi sa a pracuje na sebe sa ma lepsie ako lenivci – a tak je to spravne. Hadam nechceme aby lenivci sa mali lepsie ako snaziaci sa. A nemusia vsetci byt vysokoskolaci. Aj sikovni majstri sa maju dobre – kurenari, vodari, obkladackari, murari. Treba sa snazit, nevyplakavat na nete, nezavidiet uspesnym, ale brat si z nich priklad a byt este sikovnejsim. V USA hovorievaju: ked ma sused kozu, ja chcem dve. U nas: nech mu skape. Vacsina naroda je frflava, zakonspirovana, proruSSka a vysoko zavistliva. Makajte na sebe a budete sa mat dobre.

  18. Anonym 8. apríla 2023, 8:39 Tato doba nepraje snazivym, ale spekulantom a podvodnikom, a to je rozdiel. Mozes sa aj zodrat a nebyt lenivy a aj tak budes mat hov*o.

  19. Pekné drysty ,Pan Majko,kebi komunisti nepostavili papierne Ružomberok a Slavošovske papierne ,tak dnes rite primerane handrami,a ženy bi použivali vlnenie plienky,. Mužske topánky ,z Partizánskeho,lakovky na vysokých opätkoch,takú krásnu obuv už nemusíme,Keď som si šiel kupiť oblek do odevov,višiel som von oblečený ako diplomat akonkretne ,závody na obuv v Partizánskom nepotrebujeme,tak sa zdevastovali a nosíme činsku obuv ,o stavebnom materiáli sa dá povedať že bol nedostatok ,dôvo?masívna individuálna výstavba rodinných domov ,na ktorú ty hnusný komunisti dávali stavebníkom takzvanú nenavratnu pôžičku 140000, korún,ja ju tiež dostal, družstevný byt. Som kúpil trojizbový za 38000,a čuduj sa sve,s plynovým sporákom aj s kuchynskou linkou,,na byť mi som našetril v pohodičke za jeden rok,pri skromnosti,a mohol by som vám oponovať na každý jeden drísty,keď manželka čakala prvého syna,tak každý deň jedla mandarínky,asi som chodil na nákupy do Ameriky,radšej mlčte a nedojebujte mladým ľuďom mozgy ,ospavedlňujem saza jen neslušný výraz,a vi by ste sa mal občanom ospravedlniť za vaše podvodné a falošne nepravdivé tvrdenia.

  20. Pre dáky Fero. Ferko máš úplnú pravdu a nikto ti ju nezoberie ani mne. Zlatý komunisti.

  21. Stále tu trepeš o hmotných veciach… pozri ako bežný ludia spolu v tej dobe vychádzali a ako vychádzajú teraz… preto ťa tak majú všetci radi

  22. a už sme našli ten štát v ktorom to zriadene nepadlo/neskrachovalo?…nesnívame stále o niečom čo nemože dlhodobo fungovať a nemá šancu prežiť?…kde na svete sa podarilo ten socialistický raj vybudovať a zachovať?

  23. Ratafak ani ten tvoj milovaný kapitalizmus nikde netrvá večne. Ani ten Majkov Progresívny odporný liberalizmus. Svet funguje ako piest v spaľovacom motore. Raz si hore,raz si dole !

  24. Hm, taká ťažka a hnusná doba to bola. No a predsa sme ju v pohode prežili. Zaujímavé. Bez mobilov, sociálnych sietí, hamburgerov.

  25. Daniel..nie je môj milovaný ale je človeku prirodzenejsi a trvalejsi než socik…aj keď aj tiež môže padnúť….človek sa vždy o seba a svoju rodinu musel postarať sám, sám si nájsť potravu, domov a všetko čo potreboval,..žiadny úradník či politik to za teba nespravi…, to je klam, čo niektorým prežíva v hlave že niekto iný a ešte k tomu cudzi sa o teba postará lepšie než ty sám, že ti postaví byt, nájde prácu atd…takto to dlhodobo fungovať logicky nemôže…

  26. Takéto články treba zverejňovať každý deň. Aby 18 roční sopliaci, ktorí majú dementných rodičov, nevykrikovali že za komárov bolo najlepšie.

  27. Daniel 8. apríla 2023, 10:46 – vecne nie, ale uz aj teraz funguje dlhsie ako tvojmu srdcu blizke -izmy (fasizmus, komunizmus)

  28. To,že neboli vložky,toaletách a iný tzv.nedostatkový tovar,je pravda,ale to bolo,len na Slovensku,študoval som Brne a tak,keď som sa opýtal v drogérii,či majú vložky a koľko si ich môžem kúpiť, tak mi predavačka povedala,že aj celý sklad,tak to bolo aj s iným tzv.nedostatkovým tovarom,na Slovensku pod pultom,v Česku dostatok v Seredi boli nedostatkove aj niektoré potraviny,smotanové Miláčiky,šľahačková smotana,ale to nebolo chybou systému ale špekuláciou vedúcich potravín..

  29. Kapitalizmus funguje na úkor chudobných štátov ktoré su vykorisťované a ich domáce podniky zlikvidované ktoré nahradia zahraničné reťazce… asi tak

  30. Daniel 8. apríla 2023, 13:13 – napr. sympatie s LSNS. Ozaj? Videl si Hegera, Kollara, Nagya atd. pochodovat v uniformach Hlinkovej gardy?

  31. Ludia bdete stražte si demokraciu. Čo keď sa vrátia socialisti jedine čo budete mať je práca. Nebudete mať pomaranče, banány, mandarínky inak je všetko rozkradnuté.

  32. Takto sa bojíme aj o prácu… no a tie tvoje pomaranče mandarinky banány … často mam ledva na chleba

  33. Keď to tu tak čítam, je to to samý komunistický pohrobok. Všetci tu donemoty omielaju ako bolo za komancov dobre a fakty popierajú jedna radosť. Keď to bola taká super doba ako je možné, že každý jeden postsoviecky štát čo zotročili tí ruskí fašisti dosahoval oveľa nižšiu životnú úroveň, ako ktorýkoľvek štát západnej Európy? V obchodoch nič, priemysel kvalitou zaostával desaťročia a ako bonus ak niekto chcel odísť dostal guľku do chrbta, fakt paráda. Miloš, tu nemá argumentácia a fakty žiadnu šancu na pochopenie, žiaľ v tomto sme zaostalý národ, ktorý viacej verí propagande ako zdravému rozumu.

  34. Ono je možno chýba hľadať nejaké racionálne myslenie tam kde je iba emocia….priemerná dĺžka života, kvalita zdravotníctva, hustota a kvalita infraštruktúry, neudrzatelnost režimu, emigrácia…všetko ide bokom ak sa mozog rozhodne že neuverí jasným číslam ale ide si za svojím „socialistickým snom“…vtedy úplne vytesni ajbto že aby to aspon chvíľku fungovalo museli uradnici ukradnut všetko všetkým…a následne vytesnit aj menovu reformu…

  35. Komunisti znárodñovali,demokrati privatizovali, to čo sa zlého socializmu postavilo, rozdrbali polnohospodárstvo, potravinárske podniky pozrušovali, či predali za pár judášskych grošov,zdravotníctvo,školstvo je takisto pozadu,ako bolo za socializmu, cesty,mosty, železničná doprava to všetko je ako z doby pravekej, Slovensko je európska potemkinovská dedina.

  36. Ratafak daj si prosím ťa už dole tie ružové okuliare ! Všetko čo komunisti vybudovali táto liberálna lúza zničila !

  37. Tebou menovaní to začali,ale tí čo sú momentálne pri hrante tomu nasadili korunu ! A to teda liberáli sú !

  38. Kto je tam liberal? Igor “ Som hetero“ Matovic?, alebo multiotecko?…To sú liberáli?… vy naozaj netušíte čo to slovo znamená, len vám to niekto do hláv nahučal tak zase opakujete bez toho aby ste poznali význam…

  39. V demokracii na už nič nechýba všetko si kúpime. Demokracia na Slovensku dosiahla vrchol máme vlád u plagiatorov. Hradná pani tiež žiadna výhra.

  40. Anonym 9. apríla 2023, 12:00 – jedine liberalne strany v parlamente SR su Sloboda a Solidarita a Progresivne Slovensko.
    PSka je od zaciatku volebneho obdobia kvoli koalicii s Spolu MIMOPARLAMENTNA strana s 1 poslancom v NRSR v opozicii.
    SaS inak aj povalaci vlad, maju 20 poslancov, momentalne tiez v opozicii.
    Ktore su to tie liberálne pri hrante?

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované