back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ďalšie knihy k téme totality a porevolučného vývoja v Česko-Slovensku

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ďalšie knihy zaoberajúce sa témou totality skončili v knižnici MÚZEA TOTALITY. Literatúra, fotografie a videozáznamy danej doby a o nej najlepšie približujú to, ako sme žili, pracovali a ako vážne boli občania totalitným režimom obmedzovaní.

Tentokrát ide aj o literatúru porevolučnú, v ktorej sa dočítame o konaní politikov, ktorí sa vedenia štátu a následne samostatných štátov Českej republiky a Slovenskej republiky uchopili.

Knižnica je teda obohatená o tieto knihy:

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality:

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Podľa môjho názoru: polovicu v života som prežil podľa debilov v „totalite“ druhú polovicu v tzv „demokracie“ a s istotou môžem povedať, že tých prvých 30 rokov môjho života bolo krajších …. V ČSSR žilo vtedy cca 15 000 000 ľudí a drvivej väčšine z nich život v ČSSR vyhovoval. Samozrejme našlo sa aj zopár darebákov, ktorým sa pracovať nechcelo …..napr: V časoch „totality“ si aj robotník dokázal kúpiť byt za 20 000 Kčs čo sa rovná dnešných 700 €. Týchto cca 20 000Kčs sa obyčajne mladomanželom vybralo už na svadbe do vienka (vtedy bývali svadby nad 100 ľudí) Potom si mladomanželia vybrali bezúročnú mladomanželskú pôžičku a žili v trojizbovom byte bez dlžôb …… Zrazu prišla demokracia a tieto byty jedno ožraté prasa nazvalo králikárnami …. A tieto „králikárne“ ktoré postavili tí zlý komunisti sa dnes predávajú už za 200 násobnú cenu 120 -150 tisíc € čiže za 4 000 000 Kčs.
    Mladí ľudia, verte že sme žili krajšie, síce skromnejšie, jedli sme kvalitné potraviny (nie bordel zo západu a z Poľska) . Spýtajte sa svojich rodičov, dedov ako to skutočne bolo….dnešní novinári vám vymývajú mozgy, lebo vedia, že mládež je tá najhlúpejšia a najľahšie zmanipulovateľná časť obyvateľstva všade na svete (ako aj my v 1989) Je pravdou, že žiadny režim nie je dokonalý , ale tento čo žijeme teraz je horší ako ten predchádzajúci …. Žili sme v miery a ten je dôležitejší ako žiť v prepychu a na úver …… ľudstvo zrejme potrebuje vojnu, aby si začalo vážiť mier … ujo mazátor už ma mažeš ???

  2. 9:27 – mozgy tu vymývaš akurát ty. Aj ja som vtedy žil, NEKLAM. Čo tu splietaš koruny s eurami. Teraz je priemerná mzda 1200 EUR, čo je cca 40000 korún podľa teba. Aj vtedy bola priemerná mzda 40000 korún? Ja si pamätám 1700 Kčs, tak netrep. Tri roky si musel celú výplatu odkladať na posranú embéčku a aj tej nebolo.

  3. Anonym 6. februára 2023, 9:59 teraz na tú posranú embéčku budeš platiť leasing 5 rokov plus akontáciu ….:):):):) Mne nevadí tvoj názor a nech nevadí môj názor tebe …. veď žijeme v tzv “ demokracii“ a v demokracii majú právo na názor všetci, aj rozumní ľudia …. .)

  4. Já som v roku 1979 zarábal cca 2500 Kčs v čistom, bol som robotník, robil som na normu, tak som sa snažil . Býval som u rodičov a po dvoch rokoch som si kúpil prvú Š120 bez leasingu !!! a to bolo radosti ………. Kto nebol darebák a chcel pracovať žil na úrovni ….. vieš, my sme nesedeli pri mobiloch ako pripečený, ale snažili sme sa zarobiť si korunku aj v záhradách, na brigádach …

  5. Zasa si to prekrúcaš na svoj obraz. Škoda 120 L stála v 1979 59000 Kčs, bolo na ňu treba 24 mesačných hrubých platov, bola iba po protekcii, pre straníkov, za zásluhy alebo si na ňu čakal roky. Takže ty si celú svoju výplatu dával 2 roky na škodovku a žral si mrkvu zo záhrady… A aj dnes kto nie je darebák, tak si zarobí v pohode a môže kľudne aj na brigádach a v záhrade ako vtedy. Nie je všetko teraz čierne a vtedy ružové. Ale chápem, starnutím človek vidí všetko černejšie a minulosť ospevuje.

  6. a mimochodom tých tvojich 2500 Kčs je podľa tvojich výpočtov 83 EUR, nemôžem stále prerátavať koruny na eurá, chápeš to už konečne?

  7. no ale chlapec byval u rodicov, mamicka mu navarila, oprala, ozehlila a este aj tie kostolne monterky kupila. Tatenko zaplatil najomne a na benzin do novej skodovky prispela vnucikovi babka.
    no ale potom prisla ta sku…ena nova doba, musel sa starat o seba sam a zrazu fuj..“.podla debilov“ netotalita

  8. Pre Debil 9:27 6. februára 2023, 11:33 obdivujem, že vieš vôbec písať s takou inteligenciou …..

  9. Chlapci – za komunistov sa nám žilo lepšie aj keď vám darebákom sa nechce robiť na naše dôchodky ….😅😅😅😅😅😅

  10. Ci to nebude len spomienkovy optimizmus? Mladi je krasna vec. Jak ja bys to zkusil znovu hergot.
    Dnesni mladi si tuto dobu tiez budu pamatat lepsiu a krajsiu ako v skutocnosti bola, tak ako nasi otcovia a ich otcovia.

    Ale porovnavat Kcs sa nedalo ani zo Sk, nie to este s €.

  11. Anonym 6. februára 2023, 20:16 vydrž chlapče, keď sa minú Ukrajinci možno príde rad aj na teba ….

  12. Anonym 6. februára 2023, 21:12 – kristaboha, co sem pleties ukrajincov? Co maju spolocne ci uz z clankom alebo komentarmi? Tebe sa musi o nich aj snivat clovece.
    Ale neda mi to, co ak aj ja som Ukrajinec?

  13. Je to, podla mna, presne tak, ako to autor uvadza v clanku.

    „… o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.“

    Bolo vela negativ a nepravosti. Ten zakaz slobodneho cestovania a detto na zapad, to bolo nespravodlive a zle. Ale boli aj pozitiva voci sucasnosti. Neboli sme sucastou kapitalizmu. Neboli herne napriklad, ani stavkovacie kancelarie. Neboli preto, lebo je to pre spolocnost zle a nici to ludske zivoty. Nic pozitivne v tom nie je. Nech su tri kasina v republike, kam sa musi v obleku a nech sa stavkuje na vybranych 12 zapasov roznych sportov. Na to nikto neoplieska celu vyplatu na nejaku „tutovku“. V socializme neslo o zisk. V kapitalizme prave zisk justifikuje skoro uplne vsetko. Takisto prostitucia bola ovela viac potlacana a bolo menej ludi bez prijmu a odborneho vzdelania. V tomto bol ten system paradoxne moralnejsi nez ten sucasny.

  14. Anonym 8. februára 2023, 18:56 – nikto ta nenuti hrat kasne ani prejebat vyplatu vo Fortune.
    V sociku neslo o zisk. Hm, ok. Islo o to co ujebat, lebo “ked si nekradol, okradol si rodinu”. A kradol si iba vtedy ked ta chytili, lebo nic nechybalo. Clovek co to nezazil nepochopi.
    Ked sme pri zlom pre spolocnost, co alkohol za socializmu? Od zametaca po prezidenta, rano, na obed aj vecer, v praci, za volantom a aj doma?

  15. Davat do jedneho riadku socializmus a moralku, tak to uz je hodne cez. O tom by vedeli rozpravat rekreanti v Jachymove, alebo ubytovanina zamkoch v Leopoldove ci Ilave. Alebo ti ,,darebaci,, zastreleni nasimi hrdinskymi hraniciarmi ked chceli ,,cestovat,, za hranice.
    A to uz nehovorim o bolsevickej loterii v 53. Akurat jej hovorili mena penazi. Ozaj spomenul som odbremenenie od majetkov formou znarodnenia?
    Ale inak to bolo fajn. Take socialne spravodlive.

  16. Hovorim o dvoch konkretnych spolocenskych javoch, ktore su negativne, v tom sa snad zhodneme, hazard a prostitucia. A faktom je, ze v socialistickej spolocnosti toho bolo menej nez v tej sucasnej. Nie je tomu tak?

  17. To, ze si to nevidel na kazdom rohu neznamena, ze tu neboli. Boli. Len sa skryvali. To, ze dnes nejaky luzer prehra aj to, co nema este neznamena, ze system za to moze. Je tu nieco take, co sa vola zodpovednost. A ked je niekto blby, tak …kto chce kam… V tomto zriadeni ma kazdy pravo aj na to, byt blby. O tom je sloboda.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované