back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

ZÁVAN SOCIALIZMU Z KRASU

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
ZÁVAN SOCIALIZMU Z KRASU
Kras Zádielskej planiny dnes vydal artefakt, ktorý sa medzi škrapmi váľal takmer 40 rokov.
Sýtený nealkoholický nápoj ‚Perla‘ v hrubostennom skle sme píjavali ako stredoškoláci od 2. polovice 80-tych rokov minulého storočia. Pripomínal chuťou Mirindu; vyrábali niekoľko chuťových variantov, myslím, že s pomarančovou príchuťou, marí sa mi, že aj s tonikovou, a priatelia mi pripomínajú aj citrónový a grepový variant. Inak, dnes to už vôbec neregistrujem, ale za našich čias bývalo ženské meno Perla aspoň zriedkavé, a minimálne jednu Perlu som poznal.
Tak rýchlo ako sa bol nápoj Perla na trhu objavil, tak rýchlo aj z neho zmizol. Bolo ho dostať naozaj len pár rokov. Povedal by som, že od r. 1984-5 do 1988-9. Neostalo po ňom ani pamiatky. V obchodoch vtedy vládli stojace vody, celé roky bolo dostať furt to isté, každá inovácia alebo nový produkt okamžite priťahovali pozornosť ľudí, a každý si chcel novinku vyskúšať.
Prisámvačku by som naň už dočista zabudol, keby nie tejto štíhlej fľaše, ktorú sme otvárali buď otváračom/’otvarákom‘ visiacim v potravinách na špagáte pri pokladni, alebo ešte lepšie – na zárubni – v otvore, kde zapadal jazýček zámku v dverách. Viečka od pív i malinoviek sa v obchode hromadili v malej kartónovej škatuli, takisto pri pokladni. Fľaša bola zálohovaná, záloha činila 1 československú korunu. Cenu si presne nepamätám, marí sa mi 1,40 Kčs+fľaša. V reštauráciách to bývalo o pár halierov viac. Experti fľašku dokázali otvoriť aj zubami, hádam im z nich dačo ešte zostalo.
Kras je skvelý konzervátor, a podľa kvalifikovaných odhadov sa takáto hrubostenná fľaša v našich podmienkach dokáže dlhodobo uchovať. Rozkladá sa až po uplynutí min. 4000 rokov. Vtedy budú tieto naše časy už dávno pravekom, asi na úrovni eneolitu, ako ho chápeme dnes.
Zdroj: FB
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. čo chce Lešinský vlastne povedať ? Že teraz pijeme umelý bordel v plastových flašiach ??? Že nápoj z ameriky je vhodný na umývanie toaliet ???

  2. Nechcel to povedať, ale aj tak to povedal. Vďaka zálohovaniu sklenených fliaš sa iba náhodou stalo, že jedna ostala kdesi v Zádielskej planine.

  3. Kapitalizmus chce len bohatnút to je cele čaká nas potopa. Trepať čo bolo za komančov nemá význam. Utopíme sa v odpade.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované