back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Bolo teda za socializmu lepšie?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dlhé rady už pri vykladaní žiadaného a nedostupného tovaru pred inak prázdnymi obchodmi, nedostatok aj bežného kečupu, ale aj toaletného papiera, a dokonca aj hygienických vložiek a obdobných základných vecí dennej potreby.

Charakteristika doby pred niečo viac ako tromi desaťročiami, no nástenky na chodbách škôl, nemocníc, fabrík a úradov plné propagandistických letákov oslavujúcich budovanie „rozvinutej socialistickej spoločnosti“.

Nezabúdajme, neklamme a nezavádzajme naše deti a vlastne ani dnes už tridsiatnikov o dobe, ktorú sme prežili. Hovorme im pravdu a poskytnime dostatok faktov o tejto dobe, aby nežili v ilúziách, že niekedy bolo lepšie…

Tu je niekoľko materiálov, z ktorých je možné dozvedieť sa viac o socializme, nefungujúcom zriadení, a o systéme založenom na klamstve a sebaklame. Na potláčaní ľudských práv, slobody slova a strieľaní vlastných občanov, keď chceli totalitný režim opustiť.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Iba nedávno sme k téme publikovali niekoľko dnes už historických materiálov, v ktorých sme dobu minulú pripomenuli aj ľuďom túžiacim po návrate socializmu a totalitného zriadenia (jedno bez druhého by nebolo) a to dokumentami danej doby. Teda tými dokumentami, ktoré aj v spomenutej totalitnej dobe vzniknúť mohli. Sú síce jemné a poplatné režimu, no i tak kritizujú. Svojsky, ale zrozumiteľne.

Pravda o socializme

A dali sme možnosť  čitateľom v ankete online hlasovať, či hodnotia pozitívnejšie dobu totality, alebo súčasnosť.

HLASUJTE: Žilo sa vám lepšie za socializmu, alebo sa žije lepšie v dnešnej dobe?

A tu v  MÚZEU TOTALITY  je možné osobne vidieť originálne predmety z doby totality. Čítať originálne noviny a časopisy napísané a vydané v totalitnej dobe. A vlastnou rukou sa dotknúť Železnej opony, ktorá po dlhé desaťročia obkolesovala socialistické  Československo a delila totalitu od slobodného sveta na západ od nás.

– – –

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

Video z Múzea totality:

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Čím som starší, tým ďalej mám do dôchodku. Kedysi sa išlo v 60ke. A nezničený z roboty.

  2. Načo sú dobré polemiky o tom či bolo alebo nebolo kedysi lepšie? Je 33 rokov po revolúcii, toto už nie je téma.

  3. Pravda bola ,že sa stálo na banány. no našťastie sa na to neumieralo.Dnes sa stojí u lekára a …….!!!!!!Že jedna strana si osvojila moc,tiež pravda,ale bola istota,že nebudú ľudia zomierať ako bezdomovci,bola sociálna istota a tieto demokratické strany,čo nám dali?Sú na to dva rozdielne názory,jeden je pre obyčajných ľudí a druhý pre zbohatlíkov.

  4. moja svokra má 82, je 30 rokov na dôchodku, je to viac rokov ako bola zamestnaná. Myslíš, že si odvodmi za komunistov zarobila na svoj dôchodok? A teraz len frfle ako bolo za komunistov dobre…

  5. Prečo ľudia s nostalgiou spomínajú na socializmus? Myslím si, že nie preto, že sa stálo na banány, ale že bolo zdravotníctvo a školstvo bezplatné a teraz aby desiatky kilometrom cestovali k lekárovi a pri tom si okrem cestovného platili lekárovi a lieky, tak isto aj škola koľko stojí rodičov, pritom vtedy dostávali pomôcky zo školy. A konečne. Aj vtedy si mnohí prilepšovali, ale kto bol vtedy milionárom a ba dokonca miliardárom. Teraz štyridsiatnici sú milionármi a miliardármi. Odkiaľ sa dostali k takému majetku? A ešte, načo je nám toľko politických strán dotovaných zo štátneho rozpočtu. Vtedy si straníci platili členské známky. Tak načo sa k tomu vracať, všetko je zničené, rozkradnuté a rozpredané.

  6. 100x zodpovedaná otázka ale vždy vďačná téma na diskusiu. Odkial a kam utekali ľudia? bolo lepšie:
    -vo východnom či západnom Nemecku?
    -v ČSSR alebo v Rakúsku?
    -v Severnej alebo Južnej Korey?
    – v pobaltských krajiných alebo vo Fínsku/Dánsku?
    Kdekoľvek na svete ten experiment prebehol a v akejkoľvek tvrdej forme vždy to buď postupne padlo, boli hladomory, chudoba alebo odtiaľ ľudia utekali aj za cenu guľky na hraniciach.

  7. áno, žil….ale je to jedno, ale o systém v ktorých žilo či stále žije miliony ľudí…., je niečo v tom príspevku čo sa ti nezdá?…v ktorých krajinách sa žilo aj dodnes žije lepšie?….odkial kam ľudia utekali a stále aj utekajú?…kam sa chodí za lepšou prácou?….jedna vec je spomienkový optimizmus na obdobie ked sme boli deti, či mladí a riešili úplne iné problémy ako sa riešia s pribúdajúcim vekom…tam keď si porovnáš platy, čo sa za ne dá kúpiť, zdravotnú starostlivosť, priemerný vek dožitia atď….tak asi v každom ukazateli tie socialistické štáty hlboho zaostávali….

  8. oprava: „ale je to jedno,nejde o mňa ale o systém v ktorých žilo či stále žije miliony ľudí“

  9. Áno za komousou bolo lepšie a viac sociálnych zabezpečený ako teraz Tyto zlodeji zdania aj vzduch čo dychame

  10. Ratafak,kedy bolo lepšie? Za cisára pána,Jozefa ,alebo za socializmu? To čo má byť?Tieto doby sa vôbec nedajú zrovnávať,je to len odvádzanie pozornosti od skutočných problémov.Ludia,kašlite im na to,nemáme vládu,zem je v chaose,a iné im nenápadne aj s ich posluhovacmi,ako takéto primitívne zrovnavania.

  11. Anonym 19. decembra 2022, 12:49..máš pravdu..nedajú sa takto porovnávať a netuším prečo to chceš takto.. šak porovnaj si rovnaké roky….demokraticku krajinu vs. socialistická krajina rovnaký rok…

  12. Ratafak dobre píšeš. Bolo lepšie v ČSSR alebo v Rakúsku? v Rakúsku. Dnes je lepšie v SR alebo v Rakúsku? Zas v Rakúsku. Takže sa vlastne nič nezmenilo.

  13. Pre vsetkych ktorym je smutno za kommunizmus,preco to ne funguje u nas co funguje v nemecku?????lebo stale su tu ti isty komunisticky rozmyslajucich ludi ci v parlamente,ci vo fabrikach(tzn ukradnem aj ja nieco lebo aj ten druhy bere)Nie system je zly a na vine ale my LUDIA sme vzdy na vine.uz to konecne pochopte.a zil som v komunizme a mne je lepsie teraz a to preto lebo som sa schopil sance.

  14. anonym 13:22, nemýliš sa? Podľa probruselskej štatistiky boli vlani Slováci bohatší ako Rakúšania, nakoľko u nás má domy/byty v os. vlatnícve viac ľudí ako v Austrii. Vidieť to aj na tomto príklade, že záleží na tom, čo sa do tej štatistiky vloží

  15. Senior 80 19. decembra 2022, 14:50 – niekedy vlastnit nehnutelny majetok nie je vyhodou, ale pritazou.

    Na zapade a hlavne v USA drviva vacsina aj velmi dobre zarabajucich manazerov vo firmach byva v mobilnych domoch.

    Na zapade prave ti bohatsi a uz aj stredna trieda sa snazi zit, uzivat si zivot a nie dret cely zivot na splacanie nehnutelnosti, ktora si vyzaduje udrzbu a sustavne investicie.

    A uz vobec nemaju zaujem okopavat kruple, repu alebo zalievat rajciny v zahrade.

    Aj preto dlhsi cas dozitia, menej chorob a sesdesiat rocni ludia si na cintorine nehladaju flek na hrob, ale cestuju po svete a uzivaju si dochodok.

  16. U nás je to trochu o inom. Väčšinou bývajú v podnájme ti, ktorým banka nedá hypotéku z dôvodu nízkeho príjmu. Nie preto, že by si užívali život, lebo platiť nájom s platom pod 1000 € by som za užívanie života nepovažoval. A ak už platiť nájom 500-600 €, tak pre tých šťastnejších je lepšie za tú cenu splácať hypotéku. Ale chápem, že v USA je to predsa len nastavené inak, u nás sa tie dobrovoľné nájmy akosi stále neoplatia.

  17. Anonym 19. decembra 2022, 13:22…áno Rakúsko má 40 rokov nádskok v demokracií a ten my ťažko dobehneme za 30 rokov (tí Rakušanie nezostali stáť na mieste) a ešte tažšie ak si budeme voliť populistov, zlodejov, mafiánov atď….ale stále platí to že ak porovnávaš povojnové demokratické vs. (bývalé) socialistické krajiny tak sú na tom tie demokraticke omnoho lepšie a ludia tam utekali a stále utekajú za lepším životom…alebo nie?…prípadne kludne napíš aká krajina dokázala ten socializmus dlhodobo udržať, z ktorej krajiny ludia neutekajú, kde sa podarilo ten socialisticky sen vybudovať a ekonomicky udržať?…mne to príde že stále snívate o niečom čo je v podstate z dlhodobého hladiska utopia…ale rád si prečítam ten názov krajiny socialistického raja, ktorá by kvalitou života prevyšovala Rakúsko, Fínsko, Dánsko atď…

  18. Obávam sa, že si nepochopil môj príspevok, ratafak. Inak by si nenapísal, že snívam o socializme.

  19. Pán Majko, čo treba urobiť aby sa ľudia mali ako v Amerike? Alebo musíme vydržať a budeme sa mať ako vo Švajčiarsku?

  20. Anonym 19. decembra 2022, 21:28 – mat sa ako v Amerike a zit Americky sen, su dve rozdielne veci.

    Beznemu Slovakovi placucemu za socializmom zivot bezneho cloveka v sucasnych USA velmi neprajem. Pravdepodobne by sa zrobil, aby vobec prezil, alebo by zdochol od hladu.

    A Americky sen predsa ziju ludia aj na Slovensku ! Ved sa pozrite na vacsinu starostov v obciach. Stacilo im nebyt uplne hovado na ludi a obhajili svoje vysoko nadstandardne platene posty, alebo inym stacilo „vecer pred volbami“ v krcme dostatocnemu poctu dedincanov zaplatit pivo s pol decakom a klobaskou a dali to tiez.

    A co sa tyka normalneho cloveka? Nuz, treba zacat kontrolovat volenych zastupcov a NEumoznit im schvalovat zakony, ktore likviduju drvivu vacsinu obcanov a inym (samozrejme vo velmi obmedzenom pocte) ludom umoznuju ten svoj Americky sen zit.

    Problem je, ze nie ako v Amerike, teda na svojej sikovnosti, ale na nasej neschopnosti, nezaujme a ich arogancii.

  21. MAJKO ,nebude diskusia o estebakovi Budajovi,bol v relacii ten vas sef,rozculoval sa na FICA,ze nechce posielat vrazedne zbrane na ukrajinu narkomanovi.

  22. Pán Majko, spolieham sa na vašu kontrolu, nik nemá takú možnosť ako novinár. Veľa ste popísal čo sa dialo na samospráve v Seredi, zatiaľ som sa nič nedozvedel, akurát Tomcanyi má fleka na VÚC Trnava.

  23. Bože už to pochopte a neporovnávajte
    Nemecko a a komousou vCssr Nemci boli neskutočne podporovaný USA naštudujte si dejiny volal sa to Marsslou plán zastaviť komousou keby že ich USA nepodporuje ešte doteraz oklepavaju tehly Česť a sláva našim Prarodicom čo dokazaly

  24. Ukážte mi jedného robotníka ktorí tvrdo pracuje a stane sa z neho boháč Môže robiť 26 h dene a stoho si 2 h pristane Túto liberáli vás chcú ojebat aj o tie domy čo ste si dokázali postaviť za komancou Demokracia nieje je to otrokárstvo.Cela chýba je v našich nenazranych politikoch proti tým je treba bojovať a nie medzi nami

  25. Za socializmu nám nevládli zlodeji, podvodníci, feťáci ….. Za socializmu stačilo chodiť do práce, nerýpať do režimu a každý rozumný v pohode prežil …. darebáci utekali za hranice ….

  26. Anonym 19. decembra 2022, 22:33 – nazval si tu niekoho novinárom a chcem sa ta spýtať či si niekedy videl jeho novinársky preukaz ??? :):):):):):)

  27. Ty musis byt strasne smutny chobot. Takto sa fixovat na nejaky zdrap papiera. To si fakt tak tupy chuj? Ano si.

  28. Ja to poviem takto, zalezi ako sa na problem clovek pozera, ci cez materialne statky,alebo hodnotove. Osobne si myslim, ze keby sa dorovnali platove a socialne veci na nejaky europsky priemer, ludia by boli spokojnejsi, lebo nedostatok vytvara nervozitu a napatie. Ceny nehnutelnosti , aut atd. mame ma urovni doby minulej, len ta pomyselna minimalka 1200 korun-eur, nam chyba. Co sa tyka slobody, dnes je to citelne lepsie, o tom sa neda bavit…

  29. Abc o akej slobode to píšeš ? Taká diktatúra ako je tu teraz nebola ani v Nemecku za Hitlera ! No áno,máš dovolené cestovať do zahraničia,ale iba ak na to máš. Ale 95% slovákov na to nemá !
    Za komunistov aj obyčajný priemerný robotník uživil svoju rodinu. Mohol si dovoliť auto,dostal zadarmo byt,pôžičku… poniektorí si mohli dovoliť aj postaviť chatu.
    Zdravotníctvo bolo zadarmo ako aj kopa iných vecí. Robili sa firemné zájazdy a hlavne nebolo toľko zbytočných terorizujúcich úradov.
    Dnes si žije spokojne len veľmi malá hŕstka ľudí ktorým táto „demokracia“ skutočne vyhovuje. A potom sú tu tí sopliaci ktorí komunistov nezažili ale už sú médiami tak osprostení že túto dnešnú dobu velebia až do neba…
    fuj,je mi z toho zle !

  30. Anonym 22. decembra 2022, 0:13…klameš alebo si nepametáš
    – diktatúra – kto ti čo diktuje? Je zaujímavé že dole nadávaš sopliakom čo nezažili komunistov ale ty si toho Hitlera v Nemecku zažil ak o ňom píšeš?..mohol si takto nadávať na ten režim, či ísť pred jeho dom s truhlou, či vykrikovať mu vulgárne nadávať?
    – na dovolenku za hranicie chodí len cez cestovné kancelárie cca 700 000 slovákov, dalšie státisíce si pobyty organizujú sami…pobrežie stredozemného mora neprejdeš bez toho aby si nepočul takmer na každom kroku slovenčinu či čestinu
    – dneska robotník neuživí rodinu? Ktorý?..odporučam život ako za socíku a neplatiť za zbytočnosti – žiadne paušály s dátami, internety, netflixy, HBO, každý druhý rok nový mobil, maso max. 1-2 krát za týžden, a zrazu budeš mať čas zeleninu/ovocie dopestovať u starých rodičov na záhradke a uvidíš že ušetríš ohromné peniaze…
    – mohol si dovoliť auto? kto?…u nás ho malo tak 5-7 ludí(asi aj to je moc) zo 48 bytového paneláku. Na prázdnych parkoviskách sme hrávali hokej/futbal (ak ten jeden čo mal loptu nebol na prázdninách)….dneska nemáš kde zaparkovať lebo čo rodina to 1-2 autá a nie že by sa tam dalo ešte niečo hrať…..atď….
    Padlo to všade na svete, je to neudržatelný model, a aj preto že mnoho vecí ktoré ti ten režim ponúkal „zadarmo“, zadarmo v skutočnosti neboli…
    nemusíš velebiť túto dobu ale podľa toho čo píšeš si z tej minulej pamatáš iba to čo ti vyhovuje….

  31. Presne tak, ako hovoris Ratafo, dobre si pamatam, ako nasi ,,hryzli,, stol, ked mali mladomanzelsku pozicku a to im na byt myslim 20000 korun- ako dnes eur, dali rodicia, lebo nemali. Ano, vychovali 2 deti, ale kto dnes chodi v 2-3krat prekladanych nohaviciach na spodu, lebo dieta rastie a nove veci boli drahe, lebo neboli a boli kvalitne. Kazdy kto chvali dobu minulu , nech si spomenie, ze kura, maso bolo len v nedelu, lebo bolo drahe, oblecenie drahe, porobnajte si obycajne zavaraniny, kolko stali, ine veci, staci si pozriet obrazky na internete, ja si pamatam,ze minimalny plat bol niekedy 1200 korun co sa dnes javi vela, ale spytajte sa napr. nemcov, co maju podobnu zivotnu uroven ako ziju, lebo maju aj ceny k tomu postavene, myslim obycajnych ludi…

  32. Ratafak že ťa to vôbec baví vypisovať sem tie tvoje liberálne neomylnosti ! Radšej som mal držať prsty na uzde,lebo teba nepresvedčia ani fakty predložené na stole. Kto ti tie hlúposti nalial do hlavy čo tu stále vypisuješ ?
    Strašné !
    Choď si radšej zabehať na títeš a daj vedieť či sa tam šmýka,to bude užitočnejšie

  33. 8.56
    Tak poloz nejaky ten fakt na stol. Lebo zatial si ty ten co len keca kraviny.
    Vdaka ludom ako Ratafak to vyzera, ze este mame nadej.

  34. Anonym 22. decembra 2022, 8:56….čo z tých spomienok na dobu minulú je liberálne?…ty vobec netušíš čo to slovo znamená….aké fakty sú na stole?…šak ak sa ti niečo nepáči z toho čo som napísal tak uveď ako to bolo….kludne sa možem mýliť, ale tak ma oprav….

  35. Ratafak to by som tu musel týždeň písať otázky. Už mi z teba nadvihuje dekel. Tak si tu velebte jeden druhého,je to tu len liberálna tlačenka. Pá pá !

  36. Ja dodam este jednu podstatnu vec, volakedy sa veci, auta, domy atd. financovali za ,,hotove,, lebo ludia nato dokazali zarobit a usporit, dnes je vsetko viac-menej na uver. Komu tento model vyhovuje, nebudem riesit…😉

  37. Ale ved nemusíš písať týždeň otázky…stačí ak opravis niečo čo som napísal podľa teba zle…sú to moje spomienky na to ako to bolo, ak ti prídu liberálne tak to znamená že netušiš čo to slovo znamená…väčšina ľudí bola robotnicka trieda a ak napíšeš že si našetrili na autá, tak sa pýtam kde tie autá boli…čo je na tom liberálne?

  38. Vyjadrim sa k Anonymovi: sloboda je napr.to,ze tu mozeme pisat a aj kritizovat co chceme, samozrejme v ramci zakona a slusnosti.Mohol si za komancov? Moj tatko si na schôdzi raz otvoril hubu a ci bol v strane, letel okamzite, musel ist do druhej roboty, volne rozpravat sa dalo,pri pive,aj to tak, ze ta nikto nepocul, bol som mlady v tom case, ale poviem to takto, uz vtedy sa mi chcelo grcat z toho systemu, vsade sama siva , sive domy, sive ulice, sive duse ludi…A porovnavat odlisny system je tiez kusok mimo realitu.Neobhajujem ani tento system, lebo aj k demokracii mame tak daleko ,ako minula doba k idealnemu komunizmu..😉 Poznam vela ludi do 25 rokov, co maju auto, dom, byt, co chcu, pretoze su sikovni, bud vedia zarobit doma, alebo vonku, je dnes taka doba, o cloveku, ako sa k zivotu postavi, co obetuje, lebo nic nieje zadarmo…😉

  39. Na urovni osobnych mikropribehov sa da najst urcite dost prikladov toho, v com bolo socialisticke spolocenske zriadenie pre niekoho lepsie a pre niekoho horsie. Na ucelenu komparativnu analyzu by bolo potrebne multidisciplinarne odborne konzilium. Ale v com vidim rozdiel ja je to, ze v obdobi centralne riadeneho hospodarstva sa nemohlo stat, aby cena Stedrej vecere vzrastla medzirocne o viac nez 30%. A neexistovali priekupnici. Napriklad cena topanok bola vytlacena priamo na topanke, takze kdekolvek v
    ramci celej krajiny ta vec mala tu istu penaznu hodnotu. A neexistovali ani vylozene amoralne druhy ekonomickej cinnosti, ako su automatove herne. Boli aj vtedy ludia holdujuci hazardu, ale boli mimo zakon a na periferii spolocnosti. Mne ta doba prisla moralnejsia nez kapitalizmus, v ktorom zisk justifikuje uplne vsetko.

  40. To sú „strašné“ životné príbehy. Vraj tatko si raz otvoril hubu a či bol v strane, letel okamžite. Kamoško, chyba bola niekde inde, len si ju treba priznať. A to, že bol tatko v strane. Načo tam bol? Mal z toho nejaký osoh? Lebo to si akosi nespomenul. A ešte sa s tým pochváliš, že tatko bol v strane namiesto toho, aby si sa hanbil. Mám tesne pred päťdesiatkou, niečo si z tej doby pamätám. Môj tatko v strane nikdy nebol, doteraz netuším ako tá stranícka legitimácia vyzerala, lebo v našej famíii mali nejakú stranu v paži. Ja som na strednej odmietol vstup do SZM, nepomohli ani vyhrážky, že ma nepustia k maturite. Ale strašne „zbožňujem“ keď niekto nadáva na režim a na tú dobu, len akosi vždy zamlčí ako vtedy členovia jeho rodiny režimu poklonkovali členstvom v strane. Farizej kam sa človek pozrie a takých tu je dosť. Kopec ľudí by sa tu malo radšej hanbiť, ako písať svoje životné krivdy s minulým režimom. Vtedy ste sa pchali a dnes kritizujete. Duvenblejt.

  41. Ok, takto, tato bol majster v jednom podniku, trosku viac ako bezny robotnik, ale ako robotnik zacinal, vypracoval sa svojou schopnostou, bolo bezne, ze si musel byt v ,,strane,, ked si nieco chcel dosiahnut, myslim ,ze sa to nikdy nebralo ako nieco strasne, myslim si ze aj dnes je vela ludi v roznych stranach, ak sa nemylim, aj dnes sa platia nejake stranicke poplatky, akurat ze tato vzdy nadaval ze to bolo vela. Nikdy stranu, system nechvalil, ani nehanil, lebo ste v tom systeme museli zit. Co si myslel, asi prislo az na tej schodzy, kedy pohar pretiekol a jemu sa otvorili oci. Mna viac trapi to, ze ti ludia, vtedajsi bohovia a prezliekaci kabatov a zakopavaci stranickych kniziek, riadili od revolucie tento stat a aj riadia a smeju sa nam vsetkym do kxichtu…😉

  42. Este jedna vec, ci mal nejake vyhody neviem, nemali sme auto, nechodili na dovolenky, nejedli sme kazdy den maso, obleceni sme chodili ako som spominal, je pravda, ze tato si zobral do hlavy, ze si za svoje zarobene peniaze postavi vlastnymi rukami dom, bol to jeho sen, dodnes mam jeho pasky, v 80 rokov ako majster zarabal 4500 korun, mama zhruba polovicu. Za 9 rokov dokazali usetrit 300000 korun a vychovali 2 deti. Takze to su pribehy zo zivota.Dnes ked chcem mat podobnu zivotnu uroven, ako obycajny clovek, musim ist makat do zahranicia, lebo doma tolko nezarobim.Ok, je to o mojich schopnostiach, nehadam sa…

  43. Anonym 22. decembra 2022, 10:33…na úrovni celej spoločnosti sa to dá krásne porovnať napríklad na ČSSR vs Rakúsko v roku 1989/1990..pred vojnou takmer rovnaká úroveň na konci socializmu nech porovnaš priemernu dĺžku života, počet km diaľnic, počet samovrážd, úroveň zdravotnej starostlivosti, priemernu velkost bytu hocičo len chceš …tak to Rakúsko nás prevalcovalo takmer vo všetkom…a bolo to tak všade vo svete kde susedil demokratický a socialsticky/komunistický štát…stále čakám na ten názov štátu kde to stale funguje a ľudia odtiaľ neutekaju do tých skazených demokratických štátov…kde je ten fungujúci socialistický štát? …

  44. Predsa este jedna vec.V kazdej dobe a vzdy to tak bude, ze je to o cloveku a jeho schopnostiach. Aj dnes su ludia a je ich vela, co len placu, lutuju sa a zavidia druhim, co sa snazia a maju.Bavil som sa s ludmi, co robili aj za komancov vonku, alebo robili ine prace, fusky atd. stavali domy, chaty,mali auta, dovolenky…😉 ,

  45. To tvrdenie, ze pred vojnou sme na tom boli ako v Rakusku, to pocujem casto a podla mna k tomu pasuje, ze cim menej o niecom viem, tym lahsie sa mi na to robi „jasny“ nazor. Po rozpade vtedajsej C.K. monarchie sa 60% priemyselnej zakladne nachadzalo na uzemi sucasnej Ceskej republiky. To bolo sposobene historickym prepojenim Ceska na Nemecko. Doteraz su v Cesku bezne nemecke rodinne mena a to sme po vojne z Ceska milion Nemcov deportovali. Tie fabriky v medzivojnovom obdobi fungovali a vyrabali pre cca 50 milionovy trh. Staci spomenut Skoda Plzen, CKD, Tatra. Agrarne Slovensko vsak na rovnakej urovni ako Rakusko nebolo. Poznas nejaku firmu sidliacu tradicne na Slovensku, ktora by vtedy vyrabala nejake exportovatelne vyrobky? Ja nie. K planovanemu industrialnemu rozvoju Slovenska prislo az po II. svetovej vojne. To tvrdenie o rovnakej startovacej ciare a o negativnom dopade vlady komunistickej strany nesedi ani casovo. Ak to zoberieme od roku 1918, tak odvtedy uplynulo 105 rokov. Socialisticke spolocenske zriadenie sme mali 41 rokov. Od jeho ukoncenia a navratu ku kapitalizmu ubehlo uz 34 rokov. Dovodom tych ekonomickych rozdielov je, podla mna, skor geograficka poloha a demograficka struktura obyvatelstva. Nie komunisticka strana.

  46. áno jasné aj poloha je doležitá a prístup a blizkosť k trhom, ku ktorým sme bohužial nemohli a museli sa spoliehať na nadiktované exporty do „spriatelených“ krajín, ktoré neurčoval trh ale úradníl – ale kto toto vymyslel, nie tá komunistická strana?
    Ešte raz porovnaj to hocikde na svete, vždy je výsledok rovnaký:
    Odkial a kam utekali ľudia? bolo lepšie:
    -vo východnom či západnom Nemecku?
    -v ČSSR alebo v Rakúsku? (a kludne iba tú Českú časť republiky)
    -v Severnej alebo Južnej Korey?
    – v pobaltských krajiných alebo vo Fínsku/Dánsku?
    atď.

    a je to logické, zatial čo v demokracií sa nechávala kreativite a podnikavosti volná ruka a vznikali firmy ktoré sa predávali z generácie na generáciu a tak k nim mali aj riadiaci pracovníci a majitelia úplne iný vzťah ako keď sa k fungujúcim znárodneným podnikom dostali papaláši(tipni si z akej strany??) a zakladatelia radšej emigrovali ….jasné že tie podniky stratili tie bohaté západné trhy a boli vedené často absolútne nekompetentnými ludmi bez vzťahu k firme a podnikaniu….tak kde to asi tak mohlo fungovať lepšie?…ešte raz: kde na svete je jeden fungujúci socialistický štát?

  47. V com si pletiem obdobia? Si schopny verbalizovat svoje myslienky zrozumitelne? Ak ano, urob to, prosim.

  48. Anomym: myslim ze oboje, ale zasa ,vela ludom je dobre, ono treba definovat, co je to vlastne ,,dobre,,. Materialne? Ludsky? Spolocensky? Lebo to ma viac vrstiev. Mne je dobre, ze mi nikto nediktuje co mam a co nemam robit, preto mi je dobre…😉

  49. Ono treba rozlisovat ,co je to vlastne dobre, mne je dobre, lebo mi nikto nehovori co mam a nemam, mozem, nemozem robit, preto mne je dobre…

  50. Ono treba rozlisovat ,co je to vlastne dobre, mne je dobre, lebo mi nikto nehovori co mam a nemam, mozem, nemozem robit…

  51. Ono treba rozlisovat ,co je to vlastne dobre, mne je dobre, lebo mi nikto nehovori co mam a nemam, mozem a nemozem robit…

  52. Za komunistov človek presne vedel čo nesmie. Dnes v tejto zvrátenej demokracii ti tvrdia že môžeš všetko,ale pritom nesmieš ani to,čo si mohol vtedy.

  53. Události posledních 3 let jsou do očí bijícími projevy reálného kapitalismu – řízeně vyvolávaných celosvětových krizí, na jejichž základě dochází k cíleným obrovským přesunům majetků, kapitálu – další a další kumulaci kapitálu. Pyramida rozdělení bohatství světa více a více rozšiřuje svou základnu ožebračených a zužuje vrchol zbohatlíků – nůžky mezi nimi se rozevírají a rozevírají, a obě strany tak směřují ke svým extrémům. To je objektivní pohled – skutečnost a nezáleží na tom, kdo kapitalismu fandí nebo je proti. Bohužel, s takovým vývojem a v dnešní vývojové fázi kapitalismu se ztrácejí i jeho základní charakteristické rysy – údajná svoboda, volný trh, demokracie a právní stát, protože nastupuje nová totalita – dnes vládnoucí globální oligarchie a jí utahování nabyté moci. Jejím jediným cílem je všemi prostředky upevňovat svou moc, aby dokázala ochránit své bohatství, kterého dosud nabyla a zakládat na další a další kumulování svého kapitálu. To zákonitě musí skončit nějakou novou lidskou katastrofou v podobě nové světové války. Ostatně ta válka už tady je, je i světová, jen se jí tak ještě neříká. Totalitu individualismu – kapitalismu může zastavit a zvrátit jen, na společném zájmu semknutá většinová komunita s řádným vedením, shopnými lidmi. Za chvíli jsou tady zase volby a šance se o něco takového pokusit. Ale je nutné dobře rozlišit mezi skutečnými lidmi, přinášejícími změnu a loutkami nastrčenými právě vládnoucí oligarchií.

  54. Pre väčšinu občanov bolo rozhodne lepšie za socíku. A rodičia by mali viacej deťom pripomínať, že mal každý prácu, bývanie, škola a doktor boli zadarmo, Že sme si nemuseli odtŕhať od úst a nemuseli ľudia zvažovať, či si kúpiť lieky, alebo jedlo, znižovať teplotu v byte. Nemožno hodnotiť životnú úroveň podľa toho, že každý má mobil a automobil. Boli aj nejaké nedostatky, ale bolo viacej dobrého než zlého.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované