back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Okupácia Československa v auguste ´68 má obdobné črty, ako okupácia Ukrajiny v 2022

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dnešné výročie vpádu okupačných vojsk ZSSR a Varšavskej zmluvy do Československa je výnimočné možným a nutným poukázaním na mimoriadnu podobnosť so súčasnou okupáciou Ukrajiny. Aj Ukrajinu totiž svojvoľne okupuje armáda síce už nie bývalého ZSSR, ale nástupníckeho štátu  Ruskej federácie.

Rovnaký scenár – snaha rýchlym a surovým spôsobom obsadiť kľúčové miesta infraštruktúry a vedenia štátu, zajať a vymeniť legálne zvolených predstaviteľov okupovanej krajiny a rýchlou násilnou operáciou získať vojenskú prevahu okupantami.

Aj v ´68 u nás a aj v ´22 na Ukrajine neboli vojaci okupujúcej armády pravdivo informovaní, kam a prečo išli bojovať.

Rusi do Československa prišli na tankoch a strieľali do civilistov. Rovnako je tomu dnes na Ukrajine.

Aj v Československu a aj na Ukrajine ale Ruský agresor nevyhral. Ľudia sa postavili na odpor a vytrvali. A Rusi sa znovu a znovu zapisujú do svetovej histórie tými najčernejšími písmenami. Naveky…

V predvečer tohtoročného smutného výročia vpádu okupačných vojsk do Československa, sme sa v Múzeu totality stretli pri rozhovore s historikom ÚPN  Patrikom Dubovským a obyvateľom mesta a pamätníkom týchto udalostí  Jaroslavom Hrušovským.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Videorozhovor z MÚZEA TOTALITY prinášame tu:

Ďalšie dôležité a relevantné informácie môže každý záujemca o túto časť histórie Československa a nášho národa získať z ďalších materiálov – napríklad aj z týchto:

Ako to teda bolo v auguste ´68?

Informácie a súvislosti o okupácii Československa, ku ktorej došlo v auguste ´68  výborne vysvetľuje pedagogička vo svojom videu tu:

A čo šport? Hokejová pomsta bola chutná…

- Článok pokračuje pod reklamou -

Prvé hlásenie Československého rozhlasu k okupácii Československa:

Kto konkrétne okupačné sovietske a vojská Varšavskej zmluvy pozval do Československa? Nedajme na propagandu súčasného vedenia Ruskej federácie ako nástupníckeho štátu ZSSR a ignorujme platených trollov. Pozrime sa na fakty napríklad v tomto videu:

Pod textom v tzv. pozývacom liste sú mená a priezviská ľudí priamo zodpovedných za pozvanie  k bezprecedentnému aktu vojenskej agresie na území vtedajšieho Československa.

V roku 1989 Slobodná Európa odvysielala toto stanovisko vtedajšieho vedenia Sovietskeho zväzu:

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pán Majko, nesúhlasím, scenár je úplne iný, podstata je iná, príčina je iná a hlavne priebeh je iný. Neviem koľko máte rokov, ale myslím že to dobre viete.

  2. vidim, ze aj z v minulosti max. nestranneho novinara sa stava mozno dobre plateny nahadzovac.
    Najskor nahodi a potom vyckava, ci sa niekto chyti, aby ho mohli novodobi zastancovia pravdy pochytat a pozatvarat za to, ze ma iny nazor ako druhy.
    Urcite sa mi nepaci dnesna situacia na ukrajine, ale len malo ludi vie, kde je v skutocnosti pravda a co alebo kto za tym vsetkym stoji, kto hybe nitkami.
    Takze mozno by som bol opatrnejsi vo vyjadreniach aj mozno preto, ze novinar.

  3. Dnes to dobre popísala pani prezidentka , v 68 prichádzalo k zmene režimu, a to sa nechcelo pripustiť. Príchodom vojsk sa proces oddialil cca o 20 rokov. No však za tú dobu sa narodilo asi najviac detí, ktoré dnes ani netušia, že sa nemuseli narodiť a len protestujú a protestujú…

  4. Občan 22. augusta 2022, 14:21 – vychadzajuc z komentara vyssie vidiet uplnu demagogiu a konspirovanie o „pravde“. Poznajuc svoju motivaciu si magori dovolia pisat rovnako o inych. A samozrejme – anonymne…

    Hrdinovia.

  5. Anonym 22. augusta 2022, 15:27 – mam zato, ze zvazit ma kazdy obsah svojho komentara – kazda spolocnost ci komunita ma svoje pravdila.

    Ja reagujem pod menom dobrovolne a nemam problem ani s anonymnou reakciou respektujucou pravidla.

    Verejne, anonymne a nicim nepodlozene obvinenie je vec ina.

  6. Od Matoviča a jeho odbornikov
    Faktom je, že na Slovensku sa každý rok narodí menej detí ako ten predošlý. Kým v roku 1989 sa narodilo cez 80-tisíc detí, v roku 2019 to bolo menej – cez 57-tisíc detí a v roku 2020 ešte menej – 56 650 detí.
    Fakty k príspevku

  7. Nesuhlasim. 1968 malo znaky rovnake ako prva vlna ruskych okupacii (Nemecko 1953, Madarsko 1956 az po Afganistan). Teda zabezpecit aby krajina zostala satelitom (Varsavska zmluva bol pakt, ktory napadal zasadne iba svojich clenov). Satelity sa casom menia a preto je to iba docasne a tak rusi vyvinuli hybridne vojny.

    Poslednych 5 okupacii ruska (od Transnitrie az po Ukrajinu) je uz novy sofistikovanejsi model okupacie – hybridna vojna. Najskor propagandou rozdelit obyvatelstvo a vyvolat nepokoje. Do nich zamiesat kaukazkych legionarov a vyzbrojit miestnych aktivistou, zneprehladnit konflikt. Dalej dosadenie FSB agentov ako bol Girkin. Nakoniec intervencia ruskej armady s cielom odtrhnut uzemie a pripojit ho k rusku alebo vytvorit samozvane republiky ktore sa neskor pripoja. Hlavne pomaly, potichu aby sa zapad nezjednotil proti ruskym imperialnym ambiciam. Gruzinci o tom vedia svoje.

    My sme stale v bode 1 preto je boj proti dezinformaciam rozhodujuci.

  8. ak by nebola vojna na ukrajine, tak by nikdy o roku 68 nobola reportaz na tv narkoza, zase nam podsuvaju hnoj a strasia. bidet a spol z poza mlaky velmi radi podsuvaju inym narodom informacie o tom co by sa nemalo stat presne tak aby sa to tam stalo.

  9. Anonym 22. augusta 2022, 15:48
    Ako sa zadrziava komentarov?

    Odpoved: asi podobne ako ked sa ti chce kakat a zadrziavas

  10. Braňo,koľko tých vojen bolo od druhej svetovej? Do 40.Ty si ale zámerne spomenul len tie,ktoré vychádzali len z bývalého Sovietskeho zväzu a Ruska.Ak teda nacries do histórie a 80 procesný udalosti v danej téme vynechať,nemá to žiadnu hodnotu.Ako sa to potom nazýva.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované