back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Marián Lenický Múzeu totality venoval ďalšie predmety z čias socializmu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ďalšia Mariánova  návšteva v Múzeu totality a ďalšie predmety venované do zbierky pre zachovanie pamäti a reálneho pohľadu na históriu a dobu z pred Nežnej revolúcie.

V múzeu skončili staré noviny, knižky, kufrík, stará klasická žehlička, vojenský hliníkový ešus, vojenská plechová fľaša na vodu s originálnym puzdrom, a niekoľko knižiek ešte z Mariánových školských čias.

Marián sa našiel v jedných novinách spolu s kamarátmi spoluhráčmi futbalu. A pochválil aj svojho bývalého veliteľa z čias, kedy bol aj on v armáde, ktorému v súčasnej dobe expozícia vzniká.

Srdečná vďaka Mariánovi za jeho vklady k tak dôležitej pamäti národa na dobu z pred viac ako tridsať rokov.

 

– – –

- Článok pokračuje pod reklamou -

Exponáty Múzea totality sú postupne  dokumentované fotograficky a spolu s popiskami publikované na online platforme, ktorú môžete navštíviť tu:

https://www.muzeumtotality.online/

Ďalšie informácie o totalitnej dobe a socialistickom Československu nájdete tu:

https://socializmus.sk/

Ak máte staré predmety z čias socializmu a máte záujem umiestniť ich v múzeu pre ich zachovanie pre ďalšie generácie, uvítame to a bez váhania sa ozvite e-mailom, alebo telefonicky na číslo: 0907 277 777.

Zachovajme kus histórie aj pre tých, ktorí tu budú pre nás. A ukážme im, aký bol reálny život v totalitnej dobe, kedy si jedna strana prisvojila moc a vládu nad ľuďmi aj za cenu ich streľby na hraniciach, ak sa systém rozhodli opustiť.

Ukazujme a o dobe minulej hovorme našim deťom pravdu, aby im dobré veci slúžili ako príklad a zo zlých sa poučili a chyby minulosti neopakovali.

Nezabúdajme, sloboda stojí za to a za jej získanie veľa ľudí trpelo a mnohí dokonca položili život.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Niektoré exponáty sú viac, iné menej zaujimavé, ale nám pripomínajú minulé obdobie. Ľudia prinášajú rôzne predmety a chcem sa len spýtať, či vám ešte priestory postačujú, lebo podľa fotiek je to tam na tesno?

  2. dotaz 5. júna 2022, 9:37 – v ziadnom muzeu raz priestory nestacia. Vzdy je to otazka casu.

    Systematicke venovanie sa triedeniu exponatov a vystaveniu vzdy len jedneho a toho najlepsieho kuska je sposobom, ako oddialit stav, kedy „je plno“.

    Zatial nemuselo byt obmedzene (a ani nebude) ziadne z troch sedeni a tak zatial je vsetko OK. 😉

  3. Anonym 5. júna 2022, 15:56 – pokial je niecim charakteristicke (taka krymplenova kosela 😉 z cias socializmu, zvazacka alebo pionierska uniforma alebo cast, usanka, alebo nejake stylove damske topanky a pod., tak samozrejme.
    Vdaka.

  4. Anonym 5. júna 2022, 18:53 – jasne, aj dederonove kosele. Len pamatam, ako sa za totaca ludia zo zahranicia (ktori sa dostali na zapad) vracali obaleni v krymplene a nasledne sa zienky domace o to trhali. Jasne, ze predtym uz mali ulovky zo zapadu v podobe casopisov BURDA a pod. so strihmi. Sikovne na tu dobu…

  5. Rozumiem, tak také veci, ja len že mám teplákovú bundu adidas z roku 1976 vyšitý znak ČSSR, osobne moja z čias reprezentácie

  6. Rozumiem, ja som chcela darovať teplákovú bundu adidas, vyšité ČSSR, z roku 1976,

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované