back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

V Šúrovciach pomáhal pri testovaní aj tamojší kňaz

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

V Šúrovciach pomáhal cez víkend s testovaním na koronavírus aj tamojší kňaz Marián Kolenčík. Duchovný, ktorý slúži v obci už štvrtý rok, zareagoval na výzvu obce ako vôbec prvý z dobrovoľníkov. V obci, kde žije viac ako 2300 obyvateľov, mali za sobotu len jediný pozitívny prípad.

Správca farnosti Šúrovce mal na starosti administratívu so zapisovaním údajov ľudí, ktorí prichádzali na testovanie. „Prihlásil som sa aj preto, že máme pre pandémiu zákaz verejných bohoslužieb. Nakoľko nemôžem byť so svojimi farníkmi osobne v Božom chráme, tak som s nimi aspoň takto ako dobrovoľník – administratívny pracovník. Je to pekná milá služba, dobrým skutkom môžeme takto poslúžiť ľuďom, ktorí prichádzajú a chcú zistiť, či sú v poriadku zdravotne,“ vraví Kolenčík.

Mladý kňaz, ktorý pochádza z Považian, je v obci obľúbený. Keď ho ľudia videli pri vstupe do odbernej miestnosti, mnohým sa zlepšila nálada. Niektorí dokonca požiadali o modlitbu. „Nie každý má hneď spozná, tým, že mám na sebe ochranné pomôcky a respirátor. Väčšinou ma ľudia identifikujú podľa hlasu a reakcie bývajú pozitívne. Jedna milá pani, keď absolvovala všetky úkony s negatívnym výsledkom, sa vrátila s tým, že si prišla ešte pre požehnanie. S radosťou som vyhovel,“ usmieva sa Kolenčík.

Šúrovský farár je známy aj tým, že patrí k fanúšikom trnavského Spartaka. Dokonca spolu s ďalšími priaznivcami trnavského futbalu zo Šúroviec navštevuje zápasy bílich andelov. „Ako som prišiel do Šúroviec, našiel som medzi farníkmi fanúšikov Spartaka. Začal som s nimi chodiť na futbal, povzbudzovať tím. Je to okrem športového vyžitia aj veľmi dobrá príležitosť ako byť s ľuďmi z obce a povzbudiť ich prostredníctvom športu v ich duchovnom živote,“ dodal Kolenčík.

V sobotu otestovali v Šúrovciach 1070 ľudí a len jeden človek bol pozitívny. Obci sa podarilo rozdeliť občanov na odberné miesta tak, že sa takmer vôbec netvorili dlhé rady. Najdlhšie čakali ľudia pred odbernými miestami podľa zistení starostky Žanety Gogolovej maximálne 25 minút. „Informácia, že u nás nie sú takmer žiadne rady, sa rozniesla do okolia a možno práve preto k nám prichádzali aj ľudia zo Serede, Trnavy, dokonca aj na autách so značkami z Bratislavy, Skalice, či Trenčína,“ uviedla Gogolová. Zároveň dala do pozornosti, že nebyť mravenčej práce samospráv, plošné testovanie by „nedopadlo ako dopadlo“. Chýbala jej lepšia komunikácia smerom zo štátu počas príprav logistickej akcie, aká nemá v histórii Slovenska obdobu.

„Na pleciach samospráv ležalo v podstate všetko – zabezpečovanie ochranných pomôcok, administratívy, dobrovoľníkov, napokon už aj zdravotníkov. Máme na testovanie tím, ktorý sme si sami zohnali. Mali sme tu aj dve detské lekárky, čo sa veľmi osvedčilo. Rodičia si pochvaľovali, že mali veľmi citlivý prístup k deťom. V ústrety nám vyšiel starosta Zavara, ktorý nám po naplnení stavov vo svojej obci ponúkol zdravotníčku. Starostke Zeleníc sme zase vyšli v ústrety my s poskytnutím zdravotných pomôcok,“ dodala Gogolová.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zdroj: www.trnavskyhlas.sk

zdroj: www.abu.sk

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. napr.auta so znackami z Bratislavy este neznamena,ze to museli byt bratislavcania…vela ludi pracuje v BA,a maju sluzobne auta…aj my s manzelkou pracujeme v BA,resp.ja blizko BA a mame,resp.manzelka ma sluzobne auto so znackou BL…napr.v Seredi je takych ludi desiatky,ak nie stovky…neznasam tieto hlupe dristy…

  2. Tak ty takto využívaš služobné auto na súkromné účely aj počas víkendu?
    Šak okrádaš firmu, alebo si platíš súkromné cesty zo svojho? Amortizáciu aj palivo? ČI z cudzieho krv netečie? Potom si horší ako smer 🙂

  3. si si isty?

    Ako sme už uviedli, v prípade, ak zamestnávateľ poskytne zamestnancovi služobné auto na súkromné účely, predstavuje to pre neho nepeňažný príjem. Tento nepeňažný príjem je zdaniteľným príjmom zamestnanca a vstupuje do vymeriavacieho základu pre výpočet dane z príjmov, ako aj pre výpočet odvodov do Sociálnej, či zdravotnej poisťovne (tak ako je to pri jeho mzde).

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

spot_img
- Inzercia -spot_img

Aktuality

spot_img

Aktuality

Sponzorované