back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Transparentnú Eurokampaň vedú len tri strany

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Transparency International Slovensko |MM|  Kampaň do Európskeho parlamentu potvrdzuje, že transparentnosť kampaní je časti strán ľahostajná. Podobne ako pri vlaňajších parlamentných voľbách skončili na chvoste hodnotenia aj dve vládne strany.  

Pred voľbami do Európskeho parlamentu 2024 viedli transparentnú kampaň iba Progresívne Slovensko, Kresťanskodemokratické hnutie aSloboda asolidarita. Vyplýva to z hodnotenia, ktoré v predvolebnom týždni zverejnila protikorupčná organizácia Transparency International Slovensko. Zopakovala sa tak situácia z vlaňajších predčasných parlamentných volieb, v ktorých naplnila kritériá transparentnosti rovnaká trojica strán. Na chvoste hodnotenia je aj tentokrát Smer, za ktorý sa ešte zaradil Hlas scelkovo najmenej transparentnou eurokampaňou. Kým pri PS možno za dobrú prax označiť 11 zo 16 hodnotených kritérií, pri Hlase sú to len štyri.

Organizácia monitorovala pred eurovoľbami všetkých 24 kandidujúcich politických subjektov, do hodnotenia zaradila polovicu z nich s kampaňovými výdavkami nad 50-tisíc eur. Kampaň s výhradami vedú strany Demokrati, Aliancia, ĽSNS-Kotlebovci, Slovensko, SNS, Republika a Kresťanská únia. Zvyšné strany s malou kampaňou nebolo možné adekvátne zhodnotiť a porovnať.

Podobne ako v jesenných parlamentných voľbách alebo nedávnych prezidentských voľbách ani teraz nemožno kampaň celkovo označiť za transparentnú. Transparency opäť zaznamenala negatívne praktiky smerujúce najmä k zneprehľadneniu výdavkov a tým k oslabeniu verejnej kontroly.

Rezervy má aj najvyššie hodnotená kampaň Progresívneho Slovenska (skóre 80%). To nakúpilo väčšinu štvrť miliónovej bilbordovej kampane cez jedinú hromadnú agentúrnu faktúru. Strana však bola ochotná poskytnúť Transparency podrobný rozpis bilbordov, no nesúhlasila s jeho zverejnením.

Kresťanskí demokrati (77%) majú v kampani najviac veľkých darcov nad 10-tisíc eur, najväčším je súčasný europoslanec Ivan Štefanec, ktorý prispel strane sumou 120-tisíc eur. Podiel veľkých darov prekročil hranicu 25% príjmov, čo Transparency vníma už ako možný rizikový faktor.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Predseda SaS Richard Sulík najprv prisľúbil vyplnenie rozšíreného majetkového priznania, ktoré Transparency rozoslala kandidujúcim stranám. Nesúhlasil však s jeho zverejnením, čo odôvodnil zlou bezpečnostnou situáciou po pokuse o atentát na premiéra Roberta Fica. Napokon ho Transparency nezaslal vôbec. Urobili tak však traja iní lídri eurokandidátok: Ľudovít Ódor (PS), Miriam Lexmann (KDH) aJaroslav Naď (Demokrati). Je to posun oproti jesenným parlamentným voľbám, kedy vyplnili formulár iba dvaja predsedovia väčších strán.

Strany investovali do kampane zatiaľ spolu 5,4 milióna eur, čo je už teraz viac ako náklady z predošlej eurokampane z roku 2019 (4,9 mil. eur). Najväčšiu kampaň pritom zrejme bude mať najsilnejšia vládna strana Smer, ktorá doteraz minula 1,25 milióna eur. Hodnotenie netransparentnej kampane si vyslúžila najmä kvôli takmer úplnému únosu kampane do prostredia vlastnej agentúry. Strana platí väčšinu kampane cez hromadné zálohové agentúre platby, ktoré sú popísané iba všeobecne ako „organizačno-technické zabezpečenie volieb“.

Najhoršiu prax predviedla strana Hlas, ktorá zopakovala mimoriadne netransparentnú prezidentskú kampaň svojho doterajšieho predsedu Petra Pellegriniho. Hlas odštartoval eurokampaň už v marci bez transparentného účtu, ten si založil až o mesiac, v apríli. Podľa pozorovaní Transparency môže mať najväčšiu bilbordovú kampaň, ktorú však opäť platí cez agentúrne faktúry s dlhou splatnosťou, verejnosť sa tak náklady za najintenzívnejšie májové bilbordy zrejme dozvie až po voľbách. Podobne ako Smer, aj Hlas kampaň ukrýva v agentúre, dokonca poslal necelých 100-tisíc eur bez uvedenia prijímateľa na transparentnom účte, čo je v rozpore so zákonom.

Demokratom kategória transparentnej kampane ušla najmä kvôli nízkej transparentnosti zdrojov financovania. Majú síce druhý najvyšší počet darcov v kampani (134), ktorých menšie príspevky vidno na transparentnom účte, drvivú väčšinu privátnych financií, na ktorých stojí ich kampaň, však ukryli na straníckom účte. Vládna strana SNS výdavky v kampani popisuje iba všeobecnými poznámkami (cestovné výdavky, reklamné plochy, inzercia, ostatné náklady). Republika, ktorej sa v prieskumoch opäť darí, zas vôbec nemá popísanú väčšinu významnejších platieb, pri niektorých chýba iadresát.

V rámci hodnotenia Transparency skúmala 16  kritérií od kvality vykazovania transakcií na povinných transparentných účtoch, cez spôsob  financovania kampaní, dodržiavanie základných zákonných náležitostí až po zabezpečenie základnej informovanosti voličov o strane, kandidátoch a kampani. Pre lepšiu prehľadnosť boli posudzované strany roztriedené na princípe semafora do troch skupín: transparentná zelená kampaň, oranžová kampaň s výhradami a netransparentná červená kampaň. Súčasťou hodnotenia bol aj test funkčnosti komunikačných kanálov strany. Na otázku potenciálneho voliča na oficiálny email zareagovalo 5 z 12 strán, cez sociálnu sieť odpovedali iba dve.

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. 😁😁😁😁😁tých idiotov z TI Slovensko aj tak nikto neberie vážne,sú na smiech všetkým normálnym ludom. Je načase ich zakázat kvôli šíreniu dezinformácií.

    1
  2. Je zvlastne, ze vam styrom blbcom nevadi, ze vas niekto osiera, ale vam vadi, ten kto na to poukaze.
    Fakt dementi.

    4
  3. Takéto výsledky sa dali čakať. Smer a Hlas nikdy neboli etalónom transparentnosti. Taký Pelle to ukázal nedávno v prezidentských voľbách keď násobne prekročil povolený rozpočet tým že nepriznal záhadné výtlačky distribuované do poštových schránok ľudí ktoré z neho robili víťaza volieb a z Korčoka kandidáta vojny, resp. lety lietadlom ktoré patria jeho nabijákovi zo strany. Ale čo už, veľa ľudí na Slovensku schvaľuje kradnutie, netransparentnosť a neférovú kampaň. Takým to nevadí, spravodlivosť je im cudzia.

    4
  4. Hlúposť ľudí sa dá kúpiť, preto Smer&Hlas potrebujú neobmedzený rozpočet

    3
  5. Posledny styria sa zase dali ojebat mimovladkou a uveria vsetkemu,nerozumiem tomu,lebo podla vasho vyjadrovania nemate nizke IQ.Netvrdim ani,ze hlas a smer su anieli to ani zdaleka nie.Nikdy neverim ziadnemu politikovi ani toho ktoreho volim a nie este politickej mimovladke.

    2
  6. no, Pellegrini sám priznal že pri prezidentskej kampani porušil zákon…kampaň mal takú že pri 2-3 násobne vyššom počet bilboardov, presunoch lietadlom a dalších x aktivitých vykázal o niečo menšie náklady ako Korčok…asi zázrak…teraz majú zase problémy s transparetným účtom….takže vieme dlhodobo že tam asi nebude všetko v poriadku….
    a vieš mi teraz povedať nejaké konkrétne veci ktoré nie sú pravda z toho čo vyššie popisuje Transparency international?…v čom ojxbavajú?..ale konkrétne prosím….

    2
  7. Povedala TI SK, platená z German Marshall Fund, US ambasády a podobnych sraciek a tomuto ten Ratafak hovorí relevantná informácia. Mimovládka povie, že Smer a Hlas sú fuj a Ratafak zrazí opätky a zvolá „nikdy inak“. Ratafak, to robíš naschvál, alebo si len taký bežný kokot?

    2
  8. Anonym 3. júna 2024, 21:40…dobre, zanadával si si…ulavilo sa ti a teraz skús napísať čo z toho čo napísala TI SK alebo ja nie je pravda…
    lebo ono sa to dá otočiť tak že Smer a Hlas povie že mimovladky sú fuj a ty zrazíš opätky a zvoláš „nikdy inak“…ak stále veríš stanám, ktoré sa aj priznali že v rámci kampane porušili zákon tak je otázka či taký bežný kxkxt nie si náhodou ty….
    ešte raz aby si to pochopil: TI SK už pri minulej kampani kritizovali Hlas za netrasparentnú kampaň, po kampani sám Pellegrini priznal že porušili zákon – dal za pravdu TI SK…teraz sa situácia opakuje a ty zase ideš tú smerácku pesničku o zlých mimovládkach (hoci Pelle de-facto potvrdil že mali pravdu)…kolkokrát ťa musia smero-hlasáci ojxbať, aby si si možno len trošku uvedomil že to čo hovoria asi nebude vždy pravda….nechávať sa takto ojxbať rád? naschvál? alebo ako píšeš si len taký bežný kxkxt?

    5
  9. Tak takto Ratafak. TI žije aj z peňazí US ambasády. Pre mňa je to dostatočný dôvod na to, aby som neveril nejakej prasivej mimovládke. To, že Tebe to nevadí, su Tvoje sračky. A nepotrebujem ani smer ani hlas, aby som vedel, kto je môj nepriateľ. To, že Ty na to potrebuješ mimovládku, ktorá zastupuje záujmy USA, je Tvoj problém. Resp. je to problém nás všetkých, že ľudia ako Ty majú právo voliť a mať deti. A sorry, ale keď si mám vybrať medzi dvomi zlými možnosťami, tak si radšej vyberiem stranu, ktorá možno minula viac ako bolo mozne, ale aspoň netvrdí, že máme 72 pohlaví a každý, kto nesúhlasí, by mal byť stihany. Lebo presne toto zadelila tá škaredá kurva Plavková z PS. Hlavne, že sú transparentni. Ale kľudne pokračuj v tých perlach, čo dávaš. Možno Ti to aj niekto uverí, Ty potrat.

    2
  10. Prasive mimovladky, sracky, skareda kurva…uz je jasne z akej rodiny si vypadol. Ty potrat.

  11. Prosím neklesnite na mentálnu úroveň tých dvoch komentárov nad týmto. To čo to píše treba ignorovať a nereagovať.

  12. Anonym 5. júna 2024, 22:04…takže nie si schopný napísať v čom nemajú pravdu, aj som si myslel….de-facto im dal za pravdu aj Pellegrini a aj z teba vlastne vyšlo že na nejakej transparentnosti a dodržiavaní pravidiel ti vlastne nezáleží a teda si schopný voliť strany ktoré ich nedodržiavajú…a to je to o čom TI píše….že sú tu strany čo nedodržiavajú pravidlá….a ty si do toho zase zakomponoval 72 pohlaví, o tom som počul rozprávať Mazureka, Uhríka, Danka, Blahu atď, dáš sem kedy to povedal či dokonca propagoval niekto z opozície? ale konkrétne kedy to zadelila tá Plávková ?…oni vás uvarili na úplne minoritnej téme
    …ty si úplny gramofon do ktorého Fico a spol vložili platňu – zlé mimovládky, 72 pohlaví (o ktorých rozpráva iba opozícia), zlá US ambasáda (kam chodí Fico s Kaliňákom dohadovať kšefty) a ty to teraz budeš bez rozmysli verklikovať dokola…
    uvedom si že zatiaľ čo tebe prezentujú US ambasádu ako nepriateľa tak Fico a spol. tam chodia dohadovať nákupy stíhačiek, tankov, presuny vaznov z guanatanama a už aj tá obranná dohoda je vlastne OK, lebo veď američania sú feroví (hovorí Kali)…
    PS: tých potratov a neviem čo všetko si nechaj na doma pre známych, tu si medzi gentlamanmi…

    3
  13. Anti dessolee 6. júna 2024, 7:41…no ale myslím že toto je presne ten problém dneška…tu sú počuť iba krikluni, ktorí bezhlavo opakujú totálne kraviny a potom to tu tak vyzerá….netrápi ich netransparentnosť, korupcia ale najvačší problém je že mu narastie 72 pohlaví alebo čo….totálne s tým zamorili diskusie a ani nevedia prečo…na hocičo dokážu vytiahnúť tie ich pohlavia….treba sa ozvať…slušne…

    2
  14. Anonym 5. júna 2024, 22:04
    Teba musel zbit nejaky American alebo si sa nechal nachytat nejakym transsexualom, ked si sa chcel nechat vykurit za peronom…inak si neviem vysvetlit tvoju nenavist. Ved klud, toleruj iny nazor.

    1
  15. Sranda je, že o tých xy pohlaviach som počul iba z papúl dezolé tupoty a pre nich je to hlavný argument, prečo neznášajú liberálov, aj keď ani netušia, čo to slovo znamená. Proste súdruh premiér povedali, že liberáli sú zlo, tak to tak musí byť! Nevadí, že útočník strieľajúci na premiéra bol fanúšik slovenských brancov, ktorí sú napojení na ruské peniaze, určite je na vine čaputová, matovič, kiska, gates, soroš, eset a usa ambasáda, zabudol som nejakého vinníka? Sem s ním a upáliť na hranici!

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované