back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Poberáte penziu? V decembri dostanete nový plnohodnotný 13. dôchodok. Starobní dôchodcovia si prilepšia o 606,30 Eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sociálna poisťovňa |MM|  Poberatelia dôchodkových dávok dostanú tento rok v decembri nový plnohodnotný 13. dôchodok vo vyššej sume než v minulosti. Novela zákona o sociálnom poistení, ktorú schválil parlament, zavádza 13. dôchodok ako novú dôchodkovú dávku. Nahradí tak doterajší 13. dôchodok, ktorý bol vyplácaný ako štátna sociálna dávka. Dôchodcovia dostanú po novom vyššie sumy 13. dôchodku v závislosti od toho, aký druh dôchodku poberajú, najmenej však 300 eur. O 13. dôchodok nemusia žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí v ich výplatnom termíne v decembri 2024 automaticky spolu s dôchodkom. O 13. dôchodku pritom nebude vyhotovovať osobitné rozhodnutie.

Kto bude mať nárok na nový 13. dôchodok

Nárok na 13. dôchodok a jeho výplatu v decembri 2024 bude mať poberateľ dôchodku, ktorý má v decembri 2024 nárok na výplatu starobného, predčasného starobného, invalidného, vdovského, vdoveckého, sirotského alebo sociálneho dôchodku.

Aká bude suma 13. dôchodku

Sumy 13. dôchodku budú predstavovať priemerné mesačné sumy jednotlivých druhov dôchodkov vykázané Sociálnou poisťovňou za kalendárny rok 2023. Ak bude priemerná suma daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude vo výške 300 eur. Sumy 13. dôchodku podľa jednotlivých druhov dôchodkových dávok dokumentuje nasledovná tabuľka:

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ďalšie užitočné informácie k výplate 13. dôchodku

Pri súbehu nárokov na dva alebo viaceré 13. dôchodky, sa vyplatí len jeden 13. dôchodok, a to ten, ktorého suma je najvyššia. Na účely určenia sumy 13. dôchodku sa nebude prihliadať na ďalšie dôchodkové príjmy (napríklad dôchodok z cudziny alebo dôchodok vyplácaný zo starobného dôchodkového sporenia). O 13. dôchodok nebude potrebné žiadať, Sociálna poisťovňa ho vyplatí v decembri 2024 automaticky spolu s dôchodkom. O 13. dôchodku Sociálna poisťovňa nebude vyhotovovať rozhodnutie.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Plnohodnotny???
    Ak poberam X, nemal by byt aj 13. dochodok X ?
    Je potom X – cca400 plnohodnotny?

  2. No teda, otázky aj tu. Kto to zaplatí? Tí, čo chcú v budúcnosti starobný dôchodok. Tak ako tí, čo platili pred tým , keď chceli starobný dôchodok. Z čoho? Iba pre vysvetlenie, čo nik nechce počuť. Generácie odvádzali do SP predpísané čiastky, až zrazu hop a dostavili sa finanční čarodejníci. Odkrojili z dovtedy x čiastky , nahovorili, že ten zvyšok bude oného budúceho dôchodcu. Teda prvý problém – už sa všetci neskladajú na tých budúcich v plnej čiastke . Teda – koláč sa zmenšil. Ďalej. Potencionálni tešiči / však určite dostanem na ten starobný II pilier véééľa, veď sa o moje peniaze starajú DSS. Opäť srandičky. DSS si veselo prežívajú z akože budúcich dôchodkov / II pilier/ a za n i č n e r u č i a! Takže výsledok:
    1. Tí, ktorí odvádzali celé preddavky do SP – majú problém, lebo tí čo odvádzajú aj do II piliera si na ,,úkor,, týchto peniažky možno aj dostanú / treba aj počúvať , čo hovorí skutočnosť.
    2. Finanční zloduchovia s podporou politických presadzovačov / kto vie koľko za to berú/ si žijú ako králi.
    Smeráci / iba/ s tým nemajú nič spoločné – to biele golieriky. A pre tých , čo stále závidia starčekom aj oný dôchodok – v Rakúsku tento mesiac práve dostali 13 starobný dôchodok a pozor – plnohodnotný, nie zas ostúhaný. Tak .

    2
  3. K Anonym 14. mája 2024, 12:19
    Kontrolenko, davaj Nataša o čom pochybuješ. Hádanka. Určite patríš k tým od 17 do 22 čo nechcú robiť, čo žijú mamičke pod sukňou a platí ťa ani netušíš kto. PS si PS? Treba ti to? Asi áno . Nazdar .

  4. Preberte sa idioti aj Vy raz pôjdete do dôchodku, ale čo, skapete ako gašparove svine od hladu lebo neprajete ani tým dôchodcom čo celý život riadne pracovali a odvádzali do sociálneho a dôchodkového fondu.
    Nože si zistite koľko Váš zamestnávateľ za Vás odvádza !!! a potom sa spamätáte, že Váš dôchodok bude tak na dve pivá.

  5. Pre pána dôchodcu 11:58: o rakúskom dôchodkovom systéme nemáte ani páru. Vek odchodu do d. je tam 65 rokov, sk chcete ísť do predčasného, tak musíte mať 45 odrobených rokov a o ich dôchodkové účty sa starajú dôchodcovské správcovské spoločnosti, teda tie biele goliere. Odvody na dôchodky z platov v Rakúsku sú cca až 22%, a to sú kapánek iné platy ako u nás. O ich 13. dôchodku teraz vyplácanom viete asi iba vy, prípadne ste si to poplietol s 13.platom. Takí ako vy išli do dôchodku v 50ke, teraz majú 80, teda už sú dlhšie na dôchodku ako pracovali. Koľko rokov a v akej výške ste vy konkrétne odviedol do dôchodkového systému na vtedajších dôchodcov? No dajte, nech sa zasmejeme.

    2
  6. No skúsime Anonym 14. mája 2024, 18:59
    Teda pár – nepár. /niet páru píše/
    Je pravdou , že pojednávam o našich rakúskych /dtto viz EÚ/ SZČO – predovšetkým o opatrovateľkách – Slovenky, naše žienky / i muži/. Hovorím o stave k 31.12.2023, kedy ženy odchádzali po splnení všetkých podmienok do starobného rakúskeho dôchodku v 60 – ke / stále hovorím o SZČO, ženách/. Títo zo zákona platili do SVS poisťovne, žiadnym bielim golierom. SVS im vypláca teraz aj starobný dôchodok – žiadne biele goliere!!!! Teraz dostali / mesiac máj – spätne za apríl + 100 % – teda ten naviac dôchodok /. Bodka.
    Neriešim tu zdaňovanie starobného dôchodku. Odvody – ak chceš vravieť pravdu nuž – hovor, že / ja tu hovorím o SZČO a výške príjmu – ako u nás / ale s tým, že to je odvod spolu do sociálnej + zdravotnej poisťovne. Nič som si nepoplietol – SVS – žiaden plat SZČO n e v y p l á c a. No ešte o tých odvodoch do SP tu. Je viacej inštitúcií, kde občan poukazuje zo zákona peniažky na starobu – treba doštudovať. Takže zistiť, sa to dá, ale nie je to potrebné. Prečo? Nuž, u nás je potrebná odpracovaná doba a samozrejme a uhradené poistné do SP – sú darebáci, ktorí neplatia a bohužiaľ štát im to toleruje viz. Dlžník – na priznanie starobného dôchodku koľko? / dnes /. Ešte pre potešenie. Dnes moja mamka dostáva starobný dôchodok o x viac ako bol jej celý mesačný plat / mzda/ v rokoch, keď bola zárobkovo činná / vtedy koruny/ – potom došiel podvod a o 30,126 x ľudí okradli! . Že nie? Nuž, ja som napríklad zarábal toľko v korunách, ako dnes zarábajú ľudia v euráčoch. Ale všetko sa zdraželo o 30,126 krát!!!!
    Volá sa to teda solidarita. Smiať sa môžeš, ja sa vôbec nemusím. Prečo? Nuž, to je otázka. A nedá mi – teraz sú tlaky na RTVS. V relácii o 5 minút 12 , dokonca priamo v debate s bývalým ministrom sociálnych vecí Makara verejne klamal, že v Nemecku dostane slovenská dôchodkyňa / pracujúca ako opatrovateľka / po tuším 5 . tich rokoch dôchodok. Sťažoval som sa priamo na RTVS , či orgán tuším nejaká rada pre mediálne služby a klamali všetci. Dobre im tak , tej RTVS. Klamú, až sa práši a verejnosť zavádzajú. Takže , ešte raz. Sme Slováci, radi sa smejeme – bohužiaľ aj na sebe. HE,he.

  7. a ešte k tomu v tej jeho dlhej jednovetnej odpovedi neodpovedať na konkrétne položenú jednoduchú otázku. A rakúsky dôchodkový systém vysvetľovať na príklade našich gastarbeiterov. Naše opatrovateľky u nás neodviedli ani cent, ale majú aj náš dôchodok, odvody platili v Rakúsku a teraz sa tešia, že im poslali pár drobných navyše. To nebol 13. dôchodok vážený pane, ale iba symbolické dorovnanie inflácie v Rakúsku. To bolo aj u nás, asi ste už zabudol za zvyšovanie dôchodkov u nás spolu o cca 20%. Mimochodom preto sa všetci hrnuli do tých predčasných dôchodkov, lebo platy sa teda o 20% nezdvihli. Dôchodcovia si u nás minulý rok polepšili oproti pracujúcim, taká je realita.

    1
  8. K Anonym 15. mája 2024, 6:45
    Hádam tu nebudem vysvetľovať oný systém. To sa pýtajte domácich klamačov. Napríklad taký ozbrojenci. Sorry za výraz – už koľký krát ich ojebkali. Valorizujú im dôchodky o 6 mesiacov neskôr, vypočítajte si o koľko ich teda oné + ďalšie zverstvá. Nesúhlasím, že by naše dievčence pracujúce v aj AT,D a vyše nič neodviedli , teda neodviedli na Slovensku ani cent do SP. Triezvo mysliaci človek vie, že ak tu / na Slovensku/ pracovala zákonnú dobu a samozrejme odvádzala / rozumej vrátane zamestnávateľov/ do SP , tak po splnení kritérií na starobný dôchodok / vek a odpracovaná doba/ starobný dôchodok aj dostane. / môže sa zlučovať doba odpracovaná v EÚ/ . V SP je neporiadok aj v tomto, nebudem tu vypisovať čo. Čo sa týka toho ,,doplatku,, ako píšeš, ak je to tak – ešte horšie pre túto antisociálnu krajinu. ,,Symbolický,, 100% doplatok k starobnému dôchodku by aj tu starčekovia radi brali. Zrovnávať plat a starobný dôchodok? Nuž to povedz dnešnému kapitalistovi , prečo im / pracujúcim / o toľko nepridal. No idem radšej pracovať, nie tu prázdnu slamu mlátiť.

  9. vy budete asi nejaký bývalý vojak, ktorý má penziu už od 40 a teraz si privyrába aj normálnym zamestnaním, že mám pravdu. A nebolo to 100%, bola to pevná suma, myslím 500EUR, takže pre naše gastarbeiterky to bolo 100%, ale pre domácich, možno takých 30%. Skúste si prepočítať minuloročné zvýšenie dôchodkov u nás vynásobenými mesiacmi, plus jednorazová valorizácia, vianočný príspevok, rodičovské dôchodky a dostanete peknú sumičku, o akej sa pracujúcim ani nesníva.

    1
  10. K Anonym 15. mája 2024, 8:29
    Ja som občan Slovenska. Bezpečnostné zložky štátu majú viacej ,,činovníkov,, K nejakej penzii.
    Iba môj súkromný názor. Oni / príslušníci bývalých bezpečnostných zložiek majú presne to, na čo majú právny nárok. Rozoberať to vôbec nie je potrebné, nakoľko dnes
    – každý / teda mnohí/ nič nechcú vedieť , iba vidia nejaké peniaze / sú nevedomí
    – teraz sa tu nerozoberajú problémy oných vyslúžilcov
    Nedá mi, iba naviažem na veľmi smutný vývoj zabíjania východne. Čo malo nohy a ruky ušlo. Kam? Aj k nám.
    Nechcem tu a ani mi to momentálne neprináleží , robiť sociálny prieskum pre dôchodcov. Načo? Sú to na to v e ľ m i dobré platení zastupiči na úrovni obce, štátu a Eurodiktátorov. Veľmi , ale veľmi ma osobne mrzí, čo sa stalo s týmto národom. Mladí závidia starkým už aj ich prežitý život. Nuž….

  11. Pane, nič v zlom ale splietate tu dve na tri, ste v poriadku? Vaša logika nemá ani začiatok ani koniec. Vaše myšlienky sú rozhádzané a mimo témy. Vôbec nerozumiete odkiaľ sa berú peniaze pre penzistov, prečo by sa tie peniaze mali investovať na osobných účtoch a prečo je nebezpečné si na dôchodky peniaze požičiavať. Jediná pravda je, že takýmito extra dávkami si váš volebný hlas kupuje súdruh Fico. A ako takmer každý dôchodca sa necháte s radosťou predať. A to že tu po vás zostanú dlhy ktoré budú splácať vaše deti, to vás už vonkoncom netrápi.

  12. K Anonym 15. mája 2024, 13:44 , teda ako ? Treba najskôr určiť tie stromy, kde tie peniaze pre penzistov rastú. Prosím, sem s nimi. Osobný účet v balíku sociálneho poistenia je čo, okrem toho oného bielokrvilačného zlodejstva – II pilier. Nehovorím o nejakej spleti osobného účtu poistenca v SP, ktorému pomaly už ani nik nerozumie. A , mňa si veru nik nekupuje, či hovoríš zo svojej skúsenosti, keď tak odvážne verejnosti tvrdíš o kupovaní? Davaj trestné oznámenie za kupovanie hlasov. Najlepší predseda a financ- hlupák z Trnavy má v tom prax. Dlhy? Však pozri čo zas vychádza na povrch z corona krízy.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_imgspot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Sponzorované