back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pietnym aktom sme si pripomenuli 79. výročie ukončenia II. svetovej vojny.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dňa 9. mája sme si v Seredi pri Pamätníku oslobodenia pripomenuli 79. výročie ukončenia II. svetovej vojny.

Pamiatku padlých obetí si prišli uctiť primátor mesta Ondrej Kurbel, zástupcovia mestského úradu, poslaneckého zboru, príslušníci Ženijného pluku v Seredi, zástupcovia Zväzu protifašistických bojovníkov, Zväzu vojakov SR klub Sereď, UN Veteran Slovakia, delegácia z Okresného úradu Galanta, Denného centra pre seniorov v Seredi a ďalší.

Dňa 8. mája 1945 bola vojna v Európe definitívne ukončená, no vyžiadala si milióny životov a zanechala za sebou nielen fyzické ničenie, ale aj emocionálne jazvy. V príhovore primátor Ondrej Kurbel k tejto téme mimo iného povedal: „Koľko detí prišlo v tej dobe o svojej matky, o svojich otcov… koľko rodičov prišlo o svoje deti … koľko žien a mužov stratilo manžela a manželku… Zoznam je nekončiaci. Za každým takýmto číslom sú ľudské osudy, sny a plány, ktoré sa nikdy nesplnili. Vojnu rozdúchala zvrátená myšlienka o nadradenosti takzvanej vyššej rasy a snaha o likvidáciu alebo podrobenie si iných národov. Svet sa ťažko vyrovnával aj s pravdou o koncentračných táboroch a vyhladzovacích miestach. Je pre nás mementom zachovať vo vzdelávaní ďalších generácii ako i v pamäti národa poznatky a pravdy o tom, kam až môže zájsť ľudská zloba pokiaľ sa jej slušní ľudia nepostavia už v začiatkoch.

Pietny akt začal slávnostným kladením vencov, ktorým prítomní vyjadrili vďaku a úctu  voči všetkým, ktorí obetovali svoje životy v boji za slobodu a mier.  Spomienkové stretnutie, ktoré mesto Sereď a Slovenský zväz protifašistických bojovníkov každoročne organizuje je pripomienkou hrdinského úsilia všetkých, ktorí boli zasiahnutí vojnovými konfliktmi. Zároveň je to upriamenie pozornosti na to, že mier nie je samozrejmosťou a je dôležité, aby sme si ho vážili a chránili.

V príhovoroch pokračoval predseda Zväzu protifašistických bojovníkov v Galante Jozef Janský, ktorý pripomenul hrôzu vojny, jej obete a tragické následky. V závere uviedol, že SZPB bude aj naďalej pôsobiť tak ako doteraz na celom území Slovenska a bude si pripomínať Dni oslobodenia, Slovenské národné povstanie či Karpatsko-dukliansku operáciu v úzkej spolupráci s miestnou samosprávou, štátnou správou, školami, širokou občianskou verejnosťou, mladou generáciou, poslancami na všetkých zákonodarných  stupňoch s cieľom zachovať svetový mier, chrániť historickú pravdu a nedovoliť ju prekrúcať.

Na záver pietneho aktu primátor Kurbel poďakoval prítomným za účasť, za spomienku na hrdinov a za snahu nenechať upadnúť do zabudnutia tragickú históriu nášho národa.

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované