back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Bez dokumentovania diania novinármi, by svet nepoznal pravdu. Aj na Ukrajine.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Bez expedícií a výjazdov novinárov aj do exponovaných častí sveta, akou od roku 2014 je napr. východ Ukrajiny, alebo ešte donedávna Náhorný Karabach, by ľudia vo svete nepoznali pravdu o dianí v týchto oblastiach a fakty, ktoré sa spravidla následne snažia politici, či niektoré zo strán konfliktu meniť podľa vlastnej predstavy a potreby.

Ide o miesta vo svete, z ktorých aj domáci obyvatelia (ak majú na to) radšej utekajú preč a to aj za cenu dobrovoľného opustenia vlastného majetku.

Je to obdobne, ako so záchranármi. Aj tí napr. v prípade havárie v atómovej elektrárni, do objektu idú plniť si povinnosti vidiac ostatných ľudí v panike prchajúcich z miesta havárie do bezpečia.

Nie, nejedná sa o hrdinstvo a už vôbec nie hlúposť. Ide o premyslené a vopred dobre naplánované akcie, v ktorých sa s nebezpečenstvom počíta napriek tomu, že prioritne je snahou vyhnúť sa mu.

Pred cestou na východ Ukrajiny, sa pod publikovanými materiálmi objavili aj takéto komentáre:

- Článok pokračuje pod reklamou -

Mám zato, že o týchto oblastiach by mal písať a vyjadrovať sa k nim naozaj len ten, kto vie o čom hovorí a najlepšie má vlastné skúsenosti a osobné poznanie faktov. Nie načítané  z iných článkov a diskusií, výrazne skreslené názormi ďalších ľudí, ktorí nieže len na mieste nikdy neboli, ale nenavštívili dokonca ani samotnú krajinu, v ktorej sa tieto oblasti nachádzajú.

Od našich expedícií na východ Ukrajiny uplynulo už niekoľko rokov a my sme navštívené miesta videli v stave už po úteku množstva civilistov pred náletmi a bombardovaním okupačných vojsk, separatistov, resp. všeobecne ozbrojencov, ktorí sa vojenskou silou dlhšiu dobu snažili dobiť cudzie územie.

V Konstantynivke, ale aj Mariupole, Volnovache, Slovjansku a vlastne všade tam, kde sme sa pohybovali – a to sme boli až na hraniciach separatistami okupovaného Donbasu – sme sa skutočne stretli s otázkami ľudí, prečo sme tam prišli. Že oni keby mali niečo usporené, by zmizli preč okamžite. Rovnako, ako stovky tisíc ľudí pred nimi…

Na druhej strane nám boli vďační za dokumentovanie zúfalstva ľudí postihnutých bojmi a agresiou Rusov, aj keď vtedy hlavne bez insignií na rukávoch a za pomoci separatistov slúžiacich hlavne samým sebe a cieľom svojich veliteľov.

Mariupoľ sme videli snáď úplne celý. Dokonca aj vybudovaný významný prístav pri Azovskom mori a fabriku, ktorej rozlohu si bežný Slovák nevie ani predstaviť. My sme celú fabriku počas niekoľkých hodín obišli s električkou.

Náhorný Karabach a jeho hlavné mesto Stepanakert sme videli v dobe,kedy  bolo Arménskym vedením budované na modernú metropolu, aj keď v rámci možností vzhľadom na jeho polohu a vzdialenosť deliacu ho od Arménska.

Hovoriť môžeme aj o Palestíne a Izraeli, kde vojnový konflikt práve prebieha, ale aj Balkáne, kde opätovne hrozí.

Osobné poznanie je dôležité hlavne v dobe šírenia množstva hoaxov a propagandy priamo cielenej na spochybnenie úplne všetkého. Dnes už pre dezinformátorov nie je podstatné presvedčiť ľudí, aby verili niečomu, ale cieľom je dosiahnuť stav, kedy nebudú veriť ničomu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Čo si myslíte, kde skončí takto zavádzaná spoločnosť?

– – –

Reportáže z konkrétnych expedícií nájdete v archíve novín, alebo tu:

www.naEXpediciu.sk

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ak by sa aj táto téma priamo netýkala každého z nás /obecne bez novinárov by svet nepoznal pravdu / , možno by sme iba mávli rukou. Nie je potrebné ani utekať za hranice tejto krajiny , kde je Slovač kŕmená novinárskymi polopravdami a klamstvami presne tak ako tí, čo si myslia, že môžu riadiť takto našu krajinu. Téma východného konfliktu dvoch štátov /Rusko a Ukrajina / zatiahla do tohto diania celý svet. Nebudem tu nikomu nič vsúvať ani nikoho presviedčať, načo, veď sme všetci ,,pri rozume ,,. Opäť si však dovolím pripomenúť článok z roku 2015 uverejnený v …………………. hovoriaci aj o koreňoch vzniku konfliktu na východe.

  2. Pre: Anonym 6. mája 2024, 4:21
    Tak choď na Hlavné správy načo sem prispievaš, veď aj tak ťa fakty nezaujímajú a papkáš Kremeľský naratív už niekoľko rokov. V postfaktuálnej dobe je to tu strata času pre takých ako ty 🙂

  3. Anonym 6. mája 2024, 4:21
    Asi lepšie prijmeš fakty od takých mozgov, čo tvrdia že Zem nie je guľatá. Si king, ideš proti prúdu.

  4. Samozrejme, ze Zem nie je gulata. Boli casy, ked plocha Zem bola pravda, o ktorej sa nediskutuje ( skoro ako dnes, ze 😀 ) a beda tomu, kto tvrdil nieco ine. Lahko sa mohlo stat, ze bol vyhlaseny za kacira a skoncil na hranici, tak ako teraz su vyhlasovani za konspiratorov, hoaxerov, dezinformatorov dezolatov, putinovskych kremlobotov a inych progresivnoliberalnych nokov 😀 😀 😀

  5. Ešte dobre že prezident bude radiátor a nie to progresívne monštrum. Vy zmagorení bezmozgovci a Sereš pošahanci sa tu čičíkajte medzi sebou !
    Ja som rád že som na rozdiel od vás normálny.

  6. Tak ako nás voľakedy učili, novinár by mal byť slušný, čestný, nezávislý, mal by sa snažiť písať pravdu, fakty. Bohužial dnes už takých novinárov je veľmi málo, drviva väčšina nepíše pravdu, píše propagandu či z jednej strany alebo z druhej strany. A k anonymu nado mnou, no vy liberáli a progresívci ste naozaj zaujímavá skupina ľudí, vy popierate svoje základné videnie sveta,že každý má právo si myslieť čo chce, že je sloboda demokracia a podobné drésty, takže ak niekto povie v nejakom prirovnaní , že zem je plochá , tak ho hejtujete bez prestania. To je fuj. No ak tu niekto tvrdí, že existuje 72 pohlaví, že muži môču byť tehotný, a že niekto sa môže identifikovať ako stolička a podobné blbosti, ta to je ok , vtedy je demokracia , to je úplne normálne. Ste riadne pomýlený v tom Vašom progresívnom zmýšľaní.

    2
  7. XXXXX 6. mája 2024, 11:17…vždy a všade ak niekto hovorí kraviny tak sa z neho ľudia smejú…a je jedno či si myslí že zem je plochá, že sa cíti ako stolička, že má 72 pohlaví, že pije savo a neviem čo všetko…z hlúpych ľudí sa smejú všade a je úplne jedno či si progresívec, konzervatívec, národniar, eskimák, alzák….

    1
  8. Ratafák vždy rozdával radosť a smiech, horšie je, ak to robia politici a ešte to aj myslia vážne. To je potom radosť iná, to je smútok (ako hovoril jeden bývalý prezident)….

  9. Pravda je prvou obeťou vojny. Svet nezaujíma aká je pravda. Mocných tohto sveta zaujímajú iba vlastné záujmy a zisky. Ak by šlo o pravdu, aj novinárom, nesprávali by sa pokrytecky ale boli by objektívny. A snažili sa za pravdu bojovať. Vždy. Nie iba v prípade Ukrajiny. Kto vlastní médiá a novinárov, môže ovplyvňovať a aj ovplyvňuje názorovú mienku.

    4
  10. Anonym 6. mája 2024, 11:11
    Pri takých, ako ty, je smutné, že ani nevieš aký si sprostý. Neznášaš liberalizmus, ani nevieš čo to slovo znamená a potom volíš bukvicu.. Keby si nebol dutý ako bandaska, tak by si pochopil, ako si serieš do huby a že tá tvoja „prauda“ nedáva ani zmysel a nemá ani logiku, ale pochybujem, že pri tvojej mozgovej kapacite pochopíš, čo som ti chcel povedať.
    Inak nechápem všetky tie dezolé teliatka, na čo stále lozíte na seredonline, keď ten Majko je taký zapredaný sorošovec a liberál, veď máte dosť tých svojich žumpostránok, kde nájdete tu svoju jedinú a správnu „praudu“…

  11. K Lexa
    Sme tu preto, aby sme sa mohli vyjadriť a to
    – bez toho, či sa ti to páči, alebo nie
    – sme radi, že nám ukazuješ, čo si zač
    – tvoj vyjadrovací slovník je hodný tvojho zmýšľania / bez rozdielu akejkoľvek orientácie/
    – a vôbec nás nemusíš kamkoľvek posielať / tam , kde má byť tvoja ,, prauda,, /
    A možno si len jeden z tých dnešných politikov, čo nič nedokážu, iba robiť rozbroje.
    Kto seje vietor, žne búrku.

    1
  12. Anonym 5:49, presne si to napísal.Ja ešte k tomu dodám,ľudia,ako Lexa,Ratafak,ten Vladolf,to nie sú žiadny „slniečkari“,ani liberáli,ani progresivci,Sú to čistý neokomunisti,a to ešte k tomu z 50.rokov.Presne tak sa chovajú.

  13. Anonym 7. mája 2024, 8:43…zase si ma bereš do tej tvojej huby a uplne zbytočne…si všimni aké nálepky a príspevky sem dávate vy,…ja som si tu už prečítal všeličo…raz som liberalný fašista, potom progresívec, potom slniečkar, eurohujer, propagandista, potom by som mal skapať aj s mojími deťmi, teraz som zase neokomunista, čo bude zajtra?..či uvidíš ako sa výspíš?….tých nálepiek si dokážete vymyslieť toľko že to až hlave nebere…nálepkujete, urážate a neviete vyjadriť žiadny názor iba papagájujete a potom sa sťažujete že sa vám to v nejakej podobe vráti…..ak si pamatáš 50. roky tak máš cez 80 rokov, to vážne v tomto veku ešte stále máš potrebu nálepkovať ľudí na internete?….užívaj si dochodok, vnúčatá atď a ak chceš diskutovať tak to skús bez tých nálepiek a k veci…

    1
  14. Oni tu majú jedinú úlohu a tou je urážanie každého, kto má iný názor. Všimnite si ako sa tu striedajú na zmenách, vždy niekto iný. Proste platení užitoční idioti. Je jedno o čom je debata, vždy to končí osočovaním, urážanie, nadávkami. Ale aby som bol objektívny, ratafaka medzi nich nerátam.

  15. Ratafak,ja sa nestažujem,ja len konštatujem,a aj keby som mal 80 rokov,čo ty komu urcujes,ako má žiť?A tá potreba tu je veľmi veľká,lebo viem,a zažil som, kam nás takí ľudia doviedli.Lebo taki ľudia majú v hlave len ideológiu,a v jej mene sú neznesiteľni.

  16. Anonym 7. mája 2024, 9:41……ty len konštatuješ že som taký, hentaký, onaký….ži si jak chceš, píš si čo chceš, nálepkuj si ako chceš, je to tvoja voľba, máš slobodu…len sa potom nečuduj že sa ti to vráti….a ak nemáš aspoň tých 80. tak naozaj si ťažko možeš pamatať na tých tvojích komunistov z 50. rokov o ktorých vždy píšeš….

  17. Ratafak,zaujala ma veta „,o ktorých vždy píšeš“.Takže to tu máte plne pod kontrolou.Aj to zapadá do tých 50..rokov!!!!!

  18. Anonym 7. mája 2024, 10:53…áno, kontrolujeme úplne všetko..:-D…teraz vážne, šak sme tu už ako rodina..:-D..napríklad jeden sa zasekol v roku 2021 a otáča diskusiu k vakcínam, covidu atď…potom tu je Daniel čo píše o nosatých, sorosovi a atď….a potom tu je tento „propagandista z 50. rokov“ (to budeš asi ty?) atď…..stačí si prečítať pár diskusií a niektorí majú taký štýl a používajú rovnaké slová, že ich ľahko identifukuješ pokiaľ nemáš pamať akvariovej rybičky..po 24.2.2022 sa
    z mnohých stali anonymovia, ale dajú sa rozoznať podľa obsahu príspevkov…..takže žiadne svetové sprisahanie, žiadny židojaštery, jednoducho mozog a pamať….

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované