back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Skutočný 13. dôchodok definitívne schválený

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR |MM|  Národná rada Slovenskej republiky schválila vládnu novelu zákona o sociálnom poistení, ktorou sa zavádza plnohodnotný 13. dôchodok, a to pre všetkých poberateľov dôchodkových dávok. Po novom sa 13. dôchodok stáva riadnou dôchodkovou dávkou, ktorú bude vyplácať Sociálna poisťovňa.

„13. dôchodok sa po rokoch konečne stáva realitou. Chcem, aby si seniori tento moment zapamätali. Skutočný 13. dôchodok bude vyplatený už v decembri všetkým poberateľom dôchodkov bez ohľadu na to, aký druh dôchodku poberajú. Významnosť tohto opatrenia dokazuje aj to, že bol v parlamente schválený ústavnou väčšinou. 13. dôchodok sme zaviedli ako trvalé opatrenie, pokiaľ to iná vláda nezmení,“ zdôraznil minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Suma 13. dôchodku bude vo výške priemerného dôchodku za predchádzajúci rok. V tomto roku bude pre poberateľov starobného dôchodku 13. dôchodok vo výške 606,30 Eur. V tejto výške dostanú 13. dôchodok aj invalidní dôchodcovia, ktorí dovŕšili dôchodkový vek.

Sociálna poisťovňa vyplatí 13. dôchodok tiež poberateľom invalidných, sirotských, vdovských, či vdoveckých dôchodkov, a to vo výške ich priemerných dôchodkov za predchádzajúci rok. V zákone je však tzv. poistka, ktorá stanovuje, že 13. dôchodok nesmie klesnúť pod sumu 300 Eur. 13. dôchodok dostanú aj výsluhoví dôchodcovia, teda bývalí príslušníci bezpečnostných zložiek štátu.

Zároveň vláda SR bude môcť nariadením rozhodnúť o skoršom vyplatení časti 13. dôchodku, a to najmä v prípade, ak by sa zhoršila sociálna a ekonomická situácia.

V nasledujúcej tabuľke uvádzame sumy 13. dôchodkov pre rok 2024, a to pre konkrétne skupiny poberateľov dôchodkov.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V tomto roku vyplatí Sociálna poisťovňa 13. dôchodok 1 470 000 poberateľom dôchodkových dávok.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Z čoho to vyplatia, keď Fico pri preberaní moci vyplakával, že Matovič mu nič nenechal v kase???
    800 miliónov kde vezmú? A doteraz mali iné starosti, ako napĺňať kasu-zrušiť špeci prokuratúru, novelizovať Trestný zákonník, znižovať sadzby kamošom. Či niečo mi ušlo?

    2
  2. ušlo ti ešte nové ministerstvo pre kapitána, navýšenie paušálnych náhrad atď…jednoducho všetko veci pre ľudí….no ale aby sa nepovedalo tak svojej voličskej skupine hodia 13.dochodok (slub z roku 2010), ktorý aj s peknými úrokmi zaplatia ich deti a vnuci, tým sa už ale asi na ich dochodky neujde…názorové salto mortale, kedy sa Fico sťažuje na zlý stav verejných financií a následne ide z tých financií rozdávať dalších 800 milionov ročne a zadlžovať ešte viac ich voličov absolútne netrápi….aspoň že ten benzín a potraviny sú lacnejšie…:-D

    2
  3. Keď bude málo to, že zdaní cukor, tabak, alkohol, hazard a čo ja viem čo ich ešte napadne…tak potom znova načrie do našich dôchodkových úspor a znova rozdá babkám a dedkom, aby ho opäť zvolili. Len nech vydrží pri moci nie 4, ale rovno 8 rokov a potom chuj s nami.
    Peťo sa schová do paláca na 5, možno až na 10 rokov a nebude toho, kto by to tu dal do poriadku. Nie teda, žeby oni boli nejakí záchrancovia…len oni budú mať už vystarané na starobu aj s imunitou. Krach ako Grékov nás asi neminie.

    1
  4. Bývalý redaktor Erik Tomáš, momentálne minister práce sa až zapotil pri oznámení, že idú pridávať zasa z neexistujúcich peňazí…asi nie je až taký tupec a sám vie, čo to bude obnášať. Holt, musí poslúchať.

  5. A po tom všetkom si Tomáš podal ruku s Matovičom a potľapkal po pleci Pročka. To nevymyslíš, to je život. Nech len dôchodcovia pookrejú na duši. „Chcem, aby si seniori tento moment zapamätali“.

  6. ešte jedna zaujímavá info z ministerstva financií:
    „Štátny rozpočet dosiahol ku koncu marca tohto roka podľa údajov Ministerstva financií (MF) SR deficit vo výške 2,181 miliardy eur. Znamenalo to medziročné zhoršenie hospodárenia štátu o 617,9 milióna eur alebo 39,5 %.“
    Už teraz s touto vládou „ktorá zdedila najhoršie financie v historií SR“ sme horší o 40% ako minulý rok…a to do toho tie dochodky spadnú až v decembri, čiže dalšie sekera vo výške cca 840 mil na konci roka….buď padneme totálne na hubu, alebo to pracujúcich a firmy bude veľmi bolieť na daniach a odvodoch….

    1
  7. Seniori sa o pár rokov budú porúčať do večných lovíšť, ale následky týchto činov si ponesú mladí ľudia. Paradoxne aj takí, ktorí sa ešte ani nemohli zúčastniť volieb, lebo nie sú plnoletí. Ale často krát sú 17- roční ľudia inteligentnejší ako tí najstarší voliči. Rozhoduje sa pritom o ich budúcnosti. Kopec odžitých rokov bohužiaľ nemusí vždy znamenať múdrosť alebo zodpovednosť.

  8. Samozrejme že staroba neznamená múdrosť práve naopak. Tak ako všetky orgány a tkanivá v tele, aj mozog časom degraduje a nie napreduje. Každým dňom je stav bližší k demencii. To ich ale nechcem urážať. Ja sám budem taký, ak sa dožijem dôchodku (myslím veku a nie príjmu, lebo môj dôchodok sa rozdáva už dnešným dôchodcom a v starobe nemôžem nič očakávať). V každom prípade, uvedomujúc si svoj budúci mentálny stav, sa radšej vopred vzdávam svojho volebného práva. A to by mali urobiť aj dnešní dôchodcovia.

  9. Zdedili najhoršie financie v histórii SR, ale oni ich ešte „vylepšili“. A voličom to nedochádza.

  10. anti dessolee 19. apríla 2024, 13:41:
    Velmi spravne. Ale radsej hned teraz sa vzdaj svojho volebneho prava. Podla prislovia: Kto skoro dava, dvakrat dava 😀 😀 😀

  11. Pre: Anonym 19. apríla 2024, 9:47
    Úplne jednoducho, zobere ti 150e x 4 000 000 = 600 000 000, za zuby a dá do dôchodkov. Dôchodci sa potešia a potom im to zubári zúčtujú (ak majú ešte zuby).
    Zvýši ti dane z cukru a nikotínu cca 100 000 000e tento rok, čo nasledne utopí v Ministerstve Semafórov, kedže ročná prevádzka vychádza na 100 000 000e.
    A takto to bude všade, z jedného vačku vezme všetkým a časti populácie možno pridá ale na konci budú všetci chudobnejší. 😉

    1
  12. Invalidný dôchodca s dôchodkom do 70% dostane 300€,a nad 71% dostane 600€, ozaj logické myslenie.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované