back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Zaistili sme vzácnu rastlinu z Austrálie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

FS SR |MM|  Vzácnu živú rastlinu druhu Cycas Cupida našli príslušníci finančnej správy na žilinskej vyclievacej pošte v balíku z Austrálie. Po tom ako zistili, že je zaradená v Červenom zozname ohrozených druhov Svetovej únie ochrany prírody, ju zaistili a odovzdali do odbornej starostlivosti.  Chýbalo potrebné povolenie na dovoz.

V Austrálii sa do poštovej prepravy dostala zásielka, ktorej odosielateľ uviedol na sprievodných dokladoch, že na Slovensko posiela okrasnú sochu. Keď sa balík dostal na colnú kontrolu, príslušníci finančnej správy z vyclievacej pošty v Žiline zistili, že v skutočnosti sa v ňom nachádza rastlina. Živý organizmus, vzhľadom podobný palme, spolu s koreňom meral 33 cm. Bol určený pre príjemcu z Trenčianskych Bohuslavíc.

Dovážaný tovar prešiel odborným posúdením Štátnou ochranou prírody, ktorá konštatovala, že ide o rastlinu druhu Cycas Cupida zaradeného do prílohy „Dohovoru CITES“. V nej sa nachádzajú ohrozené druhy rastlín a živočíchov, obchod s ktorými je podriadený prísnym opatreniam. Rastlina z balíka je uvedená aj v Červenom zozname ohrozených druhov Svetovej únie ochrany prírody v kategórii „takmer ohrozený“.

Cycas Cupida je jedným z mnohých druhov cykasov a tie sú na celom svete na ústupe, pričom niektoré druhy sú na pokraji vyhynutia a iné majú, podľa dostupných zdrojov, vo voľnej prírode menej ako 100 rastlín.

Z dôvodu ochrany rastlín je pri dovoze potrebné, aby príjemca predložil požadované povolenie. Keďže tak neurobil, príslušníci finančnej správy cykas, ktorého spoločenská hodnota bola vyčíslená na 140 eur, zaistili a odovzdali do odbornej starostlivosti.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Preboha! To sú ale debility! Medzi neohrozeným a ohrozeným druhom si môžu dať aj desať medzistupňov…a už je to CITES! :-)))) Ohrozený druh je predovšetkým Homo „sapiens“, pretože sa vo vývoji posúvame asi k homo habilis! :-))
    A tak sa jej tu mohlo dariť, tu kde nie je tak sucho ako skoro v celej Austrálii!
    Nuž sprostosť vládne svetu…“takmer ohrozený“ znamená, že nie je ohrozený!
    Pretože sa píše, že niektoré druhy majú 100 rastlín, ale nie konkrétne tento!
    Kua!

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované