back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Predstavili sme plán reakcie na príchod utečencov z Ukrajiny na rok 2024

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
MV SR |MM|  Ministerstvo vnútra v spolupráci s Úradom Vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) na Slovensku v utorok 19. marca 2024  zorganizovali podujatie zamerané na predstavenie Plánu reakcie na príchod utečencov z Ukrajiny na rok 2024 na Slovensko (Slovakia Refugee Response Plan, RRP).

Spoločným cieľom je koordinovaná multisektorová reakcia na podporu úsilia vlády, zameraná na poskytovanie komplementárnej pomoci v oblastiach ako ochrana zraniteľných skupín, vzdelávanie, zdravotná starostlivosť, mentálne zdravie a psychologické služby a poskytovanie viacúčelovej finančnej pomoci. Podpora utečencov a utečeniek je predpokladom ich sebestačnosti a úspešnej integrácie do spoločnosti.

“K dnešnému dňu evidujeme viac ako 138-tisíc osôb registrovaných na dočasnom útočisku, a hoci nie všetci sa aktuálne zdržiavajú na území SR, veľká časť z nich  tu našla svoj dočasný domov,“ vysvetllila prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská.  

Aktualizovaný plán založený na skúsenostiach 25 humanitárnych organizácií pôsobiacich na Slovensku koordinuje práve UNHCR. 

V roku 2024 sa plán pre Slovensko zameriava na pomoc až 150 000 utečencom z Ukrajiny. Predmetné aktivity, ktoré sú súčasťou regionálneho plánu implementovaného v 11 krajinách Európy, vrátane Slovenska, si zároveň kladú za cieľ podporiť reakcie vlád hostiteľských krajín na situáciu utečencov prostredníctvom medzinárodnej solidarity. 

„Túto situáciu by nebolo možné zvládnuť bez vzájomnej spolupráce na všetkých úrovniach od politickej a strategickej až po terénnu prácu konkrétnych organizácií. Nezabúdame ani na výraznú podporu poskytnutú Slovenskej republike zo strany medzinárodných organizácií a širokej škále participujúcich dobrovoľníkov a neziskových organizácií,” povedala prvá štátna tajomníčka Lucia Kurilovská. 

Potreby utečencov a utečeniek v oblasti humanitárnej pomoci a podpory je možné riešiť neustálou koordináciou a spoluprácou všetkých strán,“ povedala Danijela Popovic-Efendic, vedúca Úradu UNHCR na Slovensku a koordinátorka RRP. Naším cieľom je predovšetkým lepšie podporovať utečencov a utečenky, aby si mohli znovu vybudovať svoj život a aj takýmto spôsobom prispievať k rozvoju slovenskej spoločnosti.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky aj naďalej zdôrazňuje svoj záväzok úspešne podporovať koordinované a efektívne reakcie na krízové situácie ako v prípade príchodu veľkého počtu občanov Ukrajiny po vypuknutí vojny v roku 2022.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované