back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Participatívny rozpočet TTSK podporí aj vďaka Vášmu hlasovanu tri projekty zo Serede

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Trnavský samosprávny kraj vyhodnotil už piaty ročník svojho participatívneho rozpočtu s názvom Tvoríme kraj, v rámci ktorého budú podporené aj projekty zo Serede.

Podporené budú aj ďalšie občianske združenia, nadácie a neziskové organizácie, ktorých projekty sú zamerané na revitalizáciu verejných priestranstiev, na vytvorenie nových verejných služieb alebo priblíženie už existujúcich verejných služieb, stieranie medzigeneračných rozdielov či elimináciu dopadu klimatických zmien. Vo verejnom online hlasovaní odovzdalo15-tisíc hlasujúcich takmer 50-tisíc hlasov. Zrealizovaných tak bude 30 projektov v kraji, medzi ktorých bude prerozdelených suma 100-tisíc eur.

Aj vďaka Vašim hlasom získajú finančnú podporu nasledovné dva seredské projekty a jeden s pôsobnosťou v Seredi:

– Záchranný systém Slovensko, projekt Záleží na tebe! sa umiestnil na 1. mieste v okrese Galanta a získal finančnú podporu vo výške 2 870 eur

– KC Priestor, projekt Výnimocná – dievčenský priestor sa umiestnil na 2. mieste v okrese Galanta a získal finančnú podporu vo výške 2 800 eur

– OZ Vodný Hrad, projekt Lokálne zo Serede – čo nás spája sa umiestnil na 5. mieste v okrese Galanta a získal finančnú podporu vo výške 1 800 eur

- Článok pokračuje pod reklamou -

POPIS PROJEKTOV:

Záchranný systém Slovensko – Záleží na tebe!

Popis projektu: Záchranný Systém Slovensko vytvoril projekt s názvom: „Záleží na tebe!“, veta ktorá hovorí viac, Záleží nám na tebe, ako sa cítiš, ale aj Záleží na tebe, či podáš pomoc druhému. Jeho cieľom je edukáciou detí v školách, ale aj obciach, motivovať deti a mládež, či dospelých k dobrovoľníctvu, prostredníctvom ukážok pátrania, techniky, zvýšiť povedomie o poskytovaní prvej pomoci, ale aj hovoriť o psycho-hygiene cez rozhovory s tímom psychológov. Projekt bude realizovaný v Galante, Seredi, Matúškove a Piešťanoch.

KC PRIESTOR – VÝNIMOCNÁ – dievčenský priestor

Popis projektu: V meste Sereď v súčasnosti skoro neexistuje bezpečný priestor, okrem školského psychológa, kam by sa dospievajúce dievčatá mohli ísť poradiť, kde by mohli tráviť čas v kruhu žien, so svojimi rovesníčkami a získať podporu od tých, ktorí už prešli cestou dospievania. Preto sme pripravili program, ktorý má ambíciu poskytnúť mladým dámam priestor na rast, objavovanie seba samej a budovanie zdravých vzťahov v bezpečnom a podporujúcom prostredí. Program sa sústredí na témy, ktoré zahŕňajú prácu s duševným a fyzickým zdravím, osobnými hranicami, sebarealizáciou a stanovením cieľov, budovaním zdravých vzťahov, riešením konfliktov a mnoho ďalších a to všetko v spolupráci s odborníkmi z oblasti psychológie, biológie, sexuológie a prevencie rizikového správania Každá téma ponúka dievčatám príležitosť pracovať na svojom sebarozvoji a vytvárať silnú komunitu s ostatnými členkami tímu. Vnímame, že témy, na ktorých pracujeme, sú veľmi aktuálne a majú u dievčat odozvu. Cieľom programu VÝNIMOCNÁ je poskytnúť dievčatám v našom meste príležitosť rozvíjať svoj potenciál a získať zručnosti a schopnosti na to, aby ľahšie prekonali obdobie puberty v dnešnej náročnej dobe.

OZ Vodný Hrad – Lokálne zo Sereďe – čo nás spája

Popis projektu: Sadnúť si spolu za jeden stôl, starší aj mladší, pri dobrom jedle, je to čo nás spájalo v minulosti a spája aj dnes. Aj vrúcny vzťah vnuka s babkou, ktorý ukazuje instagramový profilo Blue Grandma bol inšpriráciou pre projekt Lokálne zo Serede – čo nás spája. Chceme prepojiť mladých ľudí so seniormi, so starými rodičmi cez spomienky. Spomienky na tradičné jedlá, ktoré nám láskou pripravovali naše babičky nás spájajú. Chceme získať recepty odovzdávané z generácie na generáciu, ktoré voňajú spomienkami na babičky. Recepty na jedlá, ktoré sú pre náš región typické. Pripravované s plodín, ktoré sú pestované v blízkom okolí. Pretože naše starké, tak varili. Podľa sezóny a z lokálne dopestovaných plodín, typické pre tento región – obilniny, strukoviny, zelenina a ovocie. Jedlá našich starých mám sa vytrácajú z dnešných receptárov a preto chceme tieto recepty zachovať. Na stretnutiach so seniormi Denného centra seniorov v Seredi a komunitou mladých z mládežníckeho klubu KC Priestor pri spoločných rozhovoroch chceme získať spomienky na tieto pochúťky. Cez regionálne noviny a sociálne siete zapojíme aj širšiu verejnosť. Zozbieraný materiál graficky spracujeme do podoby stolového kalendára. Stolový kalendár je klasikou, zmysluplným produktom a praktickým pomocníkom v domácnosti pre každodenný život. Týždenný kalendár bude obsahovať recepty a fotky, jedál, ktoré budú účastníci projektu aj piecť a variť. Budú tak pripomínať takto strávené spoločné chvíle po celý rok. Pridané budú zaujímavosti zo stolovania a jedlami z histórie seredského kaštieľa a tiež tradičné recepty z partnerského mesta Tišnov na Morave. Kalendár bude verejnosti predstavený na vernisáži výstavy „Stolovanie v Seredi“ v mestskom múzeu. Výstava bude pozostávať s prezentovania troch typov stolovania. Ukážky stolovania budú z prostredia dedinského, mestského, a keďže v Seredi sa nachádza renesančný kaštieľ, tak aj šľachtického. Pre aristokratické stolovanie sa využijú získané exponáty zachránené z kaštieľa. K tomu bude zorganizovaná odborná prednáška renomovanej historičky na tému stravovania v minulosti v spojení so seredským kaštieľom. Súčasťou bude aj ochutnávka štrúdlí, ktorá je jedným z typických pochúťok podávaných v domácnostiach v meste a aj v seredskom kaštieli.

Celkové výsledky nájdete na: Výsledky
zdroj:TTSK

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované