back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vernisáž výstavy o seredskom rodákovi s názvom „Architekt Ferdinand Silberstein Silvan – Príbeh jednej rodiny“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dňa 23. februára 2024 sa v Mestskom múzeu v Seredi konala slávnostná vernisáž výstavy s názvom „Architekt Ferdinand Silberstein SILVAN – Príbeh jednej rodiny“.

Seredský rodák Ferdinand Silberstein-Silvan (* 21. 12. 1902 – † 24. 11. 1983) bol slovenský židovský architekt, ktorý vytvoril na území Slovenska niekoľko stavieb v duchu funkcionalizmu. Naprojektoval množstvo významných objektov, z ktorých sú niektoré aj pamiatkovo chránené. Vytvoril viaceré projekty budov, škôl ale aj súkromných domov v mestách Bratislava, Trenčín, Dolný Kubín či Topoľčany. Za zmienku stojí fakt, že jeho prvou samostatnou stavbou bola budova pošty v Seredi. Prelomovým obdobím bola jeho emigrácia do Austrálie v roku 1949. V cudzej krajine si našiel prácu v Správnej rade kraja Sydney ako asistent architekta a neskôr pracoval vo Výbore pre elektrárne v Novom južnom Walese (New South Wales Electricity Commission) až do roku 1967.

V roku 2023 uplynulo presne 40 rokov od smrti arch. Ferdinanda Silberstein Silvana a zároveň sme si pripomenuli 121. výročie jeho narodenia. Pri tejto príležitosti mestské múzeum, mesto Sereď a OZ Vodný Hrad pripravili výstavu, ktorej súčasťou sú fotografie a dokumenty mapujúce život i dielo významného seredského rodáka a zároveň návštevníkom rozpovedia príbeh jeho rodiny. Autorkou scenára výstavy a jeho realizácie je vedúca múzea Mária Diková, na inštalácii sa spolupodieľal Mgr. Róbert Daňo, PhD. Kurátori výstavy sú Mgr. arch. Rastislav Petrovič, Mgr. Petra Koprivňanská, prof. Ing. arch. Bohumil Kováč, PhD., RNDr. Juraj Silvan, PhD.

Slávnostná vernisáž sa konala za prítomnosti rodinných príslušníkov rodu Silvanových, zástupcov vedenia mesta Sereď, Štátneho archívu v Nitre a Trnave, Slovenského národného archívu v Bratislave ako aj múzea holokaustu v Seredi. Vedúca múzea Mária Diková k výstave vysvetlila: „Expozícia je rozdelená na dve časti. Prvá časť je venovaná osobnosti architekta a jeho architektonickému dielu. Kópie archívnych dokumentov a projektov architekta prezentujú diela realizované v Seredi – budova poštového úradu a obchodného domu Müller v Seredi, v Dvorníkoch nad Váhom – budova rímskokatolíckej ľudovej školy, v Hlohovci – obchodného domu Müller, v Nitre – budova všeobecnej banky a dom Karola Richtera, v Trenčíne – budova mestskej sporiteľne a obchodnej akadémie. V druhej časti sú vystavené exponáty – fotografie a dokumenty približujú život seredskej rodiny Henricha a Hermíny Silbersteinovcov.“

V kurátorskom texte prof. Ing. arch. Bohumil Kováč , PhD opísal, aký význam pre rozvoj architektúry v dejinách Slovenska má architektonické dielo Ferdinanda Silbersteina Silvana. Mimo iného uviedol, že architekt patrí k najvýznamnejším predstaviteľom funkcionalistickej architektúry na Slovensku. Toto jeho zaradenie vyplýva zo skutočnosti, že tvorivo rozvíjal zásady Bauhausu. „Mnohé jeho návrhy vznikli počas jeho praxe v ateliéri M. M. Harminca a dá sa povedať, že bol odborným prínosom aj pre samotného zamestnávateľa v období, keď aj on nastupoval do svojho funkcionalistického obdobia,“ uviedol prof. Kováč, ktorý ďalej vysoko vyzdvihol Silvanove stavby a dodal, že roky, ktoré ho nútili stráviť v zahraničí znamenali, že naša architektúra určite utrpela straty v podobe ďalších skvelých diel.

Mgr. arch. Rastislav Petrovič, pracovník Krajského pamiatkového úradu v Trnave v kurátorskom texte reaguje na architektove funkcionalistické diela z hľadiska evidovaných pamiatok Silvanovej architektúry. Mimo iného uviedol, že funkcionalistická architektúra na Slovensku, kam zaraďujeme aj Silvanove stavby, pôsobila nielen moderne ale aj nadčasovo. Stačí si pozrieť nejakú dobovú fotografiu z 30. rokov 20. storočia s funkcionalistickou stavbou, napríklad fotografiu s Mestskou sporitelňou v Trenčíne, pred ktorou stoja dve osobné autá, a rozdiel medzi stavbou a autami je taký veľký, že si ho všimne aj nezaujatý divák. „Z množstva stavieb, ktoré Silvan vyprojektoval, si štyri všimli aj pamiatkari a pre ich nesporné urbanisticko-architektonické kvality ich zapísali do stredného zoznamu pamiatkového fondu Slovenskej republiky. Žiaľ nie všetky Silvanove stavby sa zachovali bez väčších prestavieb v pôvodnej podobe, stačí spomenúť budovu pošty v Seredi, či školu v Dvorníkoch nad Váhom. Pôvodný výraz fasád je prekrytý vrstvou polystyrénu, novej omietky a výrazného farebného náteru, stavebné detaily ako plastové oná a dvere a ich členenie radšej nespomínam,“ dodal arch. Petrovič.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Význam diela architekta vo svojej magisterskej diplomovej práci spracovala Mgr. Petra Koprivňanská. V príhovore zaujímavo poznamenala: „Ľudia, či už užívajúci architektove stavby, alebo len sporadicky prechádzajúci okolo, si možno vôbec neuvedomujú, aký zaujímavý a zároveň tragický je osud ich autora. Preto by sme sa mali viac rozhliadnuť a zaujímať sa o svoje okolie. V mnohých prípadoch budú odmenou za náš záujem strhujúce ľudské osudy, zaujímavé príbehy stavieb alebo dokonca aj úsmevné príhody. Potom sa na konkrétnu architektúru budeme pozerať iným pohľadom.“

Slova sa ujali aj Ondrej Kurbel, primátor mesta Sereď a Juraj Silvan, synovec Ferdinanda Silberstein-Silvana. Ten prečítal aj list, ktorý z Austrálie poslala architektova dcéra Susan Silvan. V ňom poďakovala za usporiadanie výstavy a za vynaložené úsilie pri bádaní po životných udalostiach jej otca. Vernisáž spestrila hrou na klavír Mgr. Art. Daniela Belancová.

Výstava potrvá do 31.5.2024.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované