back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pamätník slobody slova vo Veľkej Mači. Župa pokračuje v prípravách na vytvorenie pietneho miesta

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

TT SK |MM| V stredu 21. februára 2024 uplynie šesť rokov od tragickej udalosti vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Trnavský samosprávny kraj považuje za dôležité si pamiatku dvoch mladých ľudí, ako aj hodnoty slobody slova neustále pripomínať, a pokračuje v prípravách vytvorenia pietneho miesta. Výstavba Pamätníka slobody slova vo Veľkej Mači sa po získaní všetkých povolení a po realizácii verejného obstarávania začne pravdepodobne ešte v tomto roku.

„V spolupráci s pozostalými sme sa rozhodli vybudovať Pamätník slobody slova na mieste tragédie vo Veľkej Mači. V roku 2021 sme vyhlásili výtvarno-architektonickú súťaž, z ktorej odborná porota vybrala víťazný návrh s názvom Záhrada. Na žiadosť pozostalých boli minulý rok zrealizované búracie práce objektov na pozemku, kde pietne miesto vznikne. So stavebnými prácami začneme po vydaní stavebného povolenia a po verejnom obstarávaní, pravdepodobne tento rok. Pamätník bude symbolom pocitu nerovnováhy a trvalej zmeny. Bude pripomínať nechcené udalosti z minulosti a ponúkne priestor na reflexiu, pohľad do budúcna. No jeho symbolika má svoje miesto v spoločnosti aj dnes, pretože význam slobody slova a jej zneužívania je aktuálny doma i vo svete,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič s tým, že na tento účel je v župnom rozpočte vyčlenených dokopy 500-tisíc eur, z toho sa v tomto roku počíta s výdavkami na úrovni 200-tisíc eur.

V decembri 2021 vyhlásila župa výtvarno-architektonickú súťaž, v ktorej porota vyberala z takmer tridsiatich návrhov zo Slovenska i zahraničia. Výsledky súťaže boli vyhlásené v máji 2022, pričom víťazný návrh s názvom Záhrada pochádza od Benjamína Brádňaského, Víta Haladu a Martina Piačeka. Víťazný návrh pracuje s naklonením pozemku, čo evokuje pocit nerovnováhy, vychýlenia a trvalej zmeny. Všetky informácie o realizovanej výtvarno-architektonickej súťaži sú dostupné na webovej stránke www.slobodaslova.sk.

Na želanie pozostalých boli v marci 2023 zrealizované búracie práce na všetkých objektoch v rámci pozemku. Odstránená bola aj brána, ktorá je momentálne uložená v depozitári Vlastivedného múzea v Galante v prípade, že by sa v budúcnosti našlo jej využitie.

Pri príležitosti 6. výročia spomienky na novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej si pamiatku oboch obetí uctil trnavský župan Jozef Viskupič osobne na mieste tragédie.

V roku 2018 udelila Trnavská župa novinárovi Jánovi Kuciakovi a jeho snúbenici Martine Kušnírovej Cenu slobody Antona Srholca in memoriam. Koncom roka 2019 na ich počesť zorganizovala konferenciu Slovensko proti všetkým mafiám, na ktorej vystúpili slovenskí aj talianski novinári a právnici. Župa má v záujme aj ďalej iniciovať diskusie a vzdelávacie aktivity smerujúce k rozvoju občianskej spoločnosti.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Celé Slovensko chce vedieť kto potreboval odstrániť novinára, špekulácie kto za tím je, kto objednal vrazdu? Bez dôkazov písať, že Fico, je nápad chuja. Celý svet chce vedieť kto dal zavraždiť J. F. Kendyho určite špinavá banda vlastniaca miliardy dolárov, ešte neskapal posledný objednávateľ vraždy Kendyho, takže nič nebude zverejnené a u nás ešte nie je vyšetrovanie vraždy Kuciaka a jeho priateľky ukončené ale trepeme Fico.

    2

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované