back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Keď prší, schováme sa do vody. O zimných plavcoch v Seredi porozprával Miloš Maškovič

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď / Seredský spolok zimných plavcov má asi päť desiatok aktívnych členov. Pravidelne sa stretáva na domácej pôde – v seredskom kempingu. Nedeľné predpoludnia venujú športu, ktorý väčšina z nás len s obdivom a najmä s dostatočným odstupom pozoruje. Mrazivé vody Váhu sú pre nich zdrojom pozitívnej mysle, prinášajú väčšiu fyzickú i psychickú odolnosť a problémy z hlavy voda odplavuje kamsi preč. Ak sa chcete stať jedným z nich, radi vás príjmu medzi seba. Na čo si medvede musia dávať pozor, čo je ich povinnou výbavou a čo urobí ľadová voda s ich telami si prečítate v nasledujúcich riadkoch, ktoré vám prinášajú Seredské novinky.

Športové aktivity spolku prilákali otužilcov z celého okolia. „Medzi nami sú hlavne ľudia zo Serede, Šintavy, Dolnej Stredy, Vinohradov nad Váhom, Váhoviec, Šoporne aj Malej Mače. Občas si s nami zaplávajú aj členovia iných klubov, napríklad Trnavskí Bílí Medvedi,“ začal rozprávanie jeden zo zakladajúcich a skalných členov seredských otužilcov, Miloš Maškovič. „Ľadoví medvedi“ sú pritom v Seredi už známa značka. Silvestrovské plávanie vo Váhu, či celoslovenské stretnutie otužilcov mohli Seredčania obdivovať práve v našom meste len pred pár rokmi. Medvede ich zorganizovali s pomocou mesta Sereď napríklad v 2016-tom a naposledy 8. decembra 2019.

„Pre mňa je zimné plávanie hlavne relax a vyčistenie si hlavy. Môžem mať aj tisíc problémov, ale keď vchádzam do ľadovej vody, mám len jeden (smiech),“ opísal zimný plavec Miloš.

Ak by ste sa ho opýtali, ako sa seredským otužilcom kúpe v ľadovej vode Váhu, dostali by ste príučku. „My sa nekúpeme. My sme jednoznačne plavci! Vrháme sa do vody a plávame dolu prúdom, niektorí aj hore prúdom,“ presvedčivým tónom zavtipkuje ľadový medveď.

Povinnou výbavou zimných plavcov sú, okrem plaviek, zimná čiapka a plavecká obuv. Teplota vody je ideálna, ak sa blíži k nule. Vonkajšia teplota vzduchu by však nemala klesnúť pod mínus 20 stupňov, čo si však už snáď ani v našom regióne nevieme predstaviť. „Podmienky pre ideálne zimné plávanie sa nedajú presne špecifikovať. My plávame za každého počasia, teda neriešime, či nám príroda zabezpečila ideálne podmienky. Keď prší, schováme sa do vody (smiech),“ zavtipkoval Maškovič. Dodal, že jediným nepríjemným elementom vie byť silný vietor.

Takmer každé slovenské mesto sa pýši menším, či väčším spolkom otužilcov. „My sa zúčastňujeme na Slovenskom pohári v zimnom plávaní, kde sa pláva od 50 metrov až do 1000 metrov. Tešíme sa vždy aj na rôzne zrazy otužilcov po celom Slovensku, kde sa nielen stretávame a plávame, ale sa aj spoznávame. Endorfíny vyplavené v studenej vode sú neskutočným dopingom dobrej nálady, preto vždy sršíme vtipom a veselosťou,“ opisuje Miloš. Športové naladenie pretavujú plavci aj do ďalších druhov populárnych športov. „Náš klub reprezentujeme na rôznych behoch, dokonca sme sa zapojili aj do Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach,“ dodáva Maškovič.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Pozor na ľadové zranenia

Najdôležitejším pravidlom pri zimnom plávaní je nepreceňovať svoje sily. Pri tomto náročnom športe treba byť najmä obozretný, poznať svoju kondíciu, terén a mať pri sebe niekoho pre prípad pomoci. Netreba podceňovať ani stav vodného toku. „Sú situácie, kedy je Váh pre nás zbytočne nebezpečný a riskovať sa neopláca. Stáva sa, že hladina Váhu je vysoká a vo vode plávajú menšie aj väčšie kusy stromov, ktoré voda so sebou nesie ktovie odkiaľ. V takýto prípadoch sa radšej z bezpečnostných dôvodov presúvame inde. Tečúci Váh vymieňame za stojaté vody šintavských baní,“ pokračuje Miloš a dodáva, že problém nastáva aj vtedy, keď začína zamŕzať voda od brehu a zle sa vstupuje do vody. „Skutočne sa dá vtedy aj porezať o ostrý ľad,“ dvíha varovný prst.

Pozvánka medzi otužilcov

Ak ste sa rozhodli podporiť svojím povzbudením seredských zimných plavcov, nájdete ich každú nedeľu o 11.00 hod. na parkovisku za reštauráciou v kempingu. Otužilci plávajú aj cez pracovný týždeň v rôznych časoch, podľa dohody. Spolok privíta aj nových aktívnych členov. Kontaktovať ich môžete cez ich facebookovú stránku „Seredský spolok zimných plavcov“.

 

foto pre Seredské novinky: Lukáš Klčo

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované