back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Spomienkové podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu pripravilo Múzeum holokaustu v Seredi na pondelok 29. januára spomienkové podujatie venované obetiam tohto tragického obdobia ľudských dejín. Spoluorganizátormi boli veľvyslanectvá štátov Izrael, Nemecko a Poľsko na Slovensku. Súčasťou bola aj vernisáž výstavy fotografií, ktorej autorom je vedúci múzea Martin Korčok. Ten sa roky snaží nielen uchovávať pamiatku obetí holokaustu, spomienky preživších ale aj vzdelávať a pripomínať nám, ako dôležité je si udržiavať históriu živú a nikdy nezabúdať na temné časy, ktoré si ľudstvo navzájom spôsobilo.

Vystavené fotografie nesú názov Svedectvá preživších a vznikli počas natáčania filmových dokumentov, na ktorých produkcii sa autor podieľal. Ide o emotívne výpovede mužov a žien, ktorí dnes môžu ako poslední povedať, že prežili hrôzy holokaustu. Osobné svedectvá sú spomienkami ľudí, ktorí autorovi vyrozprávali svoj príbeh z tak bolestných a pre súčasnú generáciu už takmer nepredstaviteľných čias. Výstavou chce autor prispieť k tomu, aby ich slová nikdy nezapadli prachom. Pod fotografiami sa tak objavili mená ako Naftali Fürst, Gila Fatran, Pavel Traubner, Helena Weinwurmová, Getrude Silman, Michal Klein, Juraj Szánto a ďalší. Ich príbehy sú dôkazom odvahy, sily a ľudskej vôli.

Vedúci múzea Martin Korčok v príhovore prostredníctvom prítomnosti otvoril dvere do minulosti. Spomenul súčasné vojnové konflikty na Ukrajine i teroristický útok z Gazy na obyvateľov Izraela a zároveň ozrejmil, že Izrael nevznikol preto, že bol holokaust, ale holokaust sa udial preto, lebo nebol štát Izrael.

Prítomným sa prihovorila preživšia Soňa Goldenbergová, ktorá sa v roku 1944 narodila v koncentračnom tábore Sereď s väzenským číslom 10004. Po spomienke na svoje detstvo a rodinu pokračovala slovami, že holokaust sa nezačal plynovými komorami a koncentračnými tábormi. Uviedla: „ Začal sa rétorikou ponižujúcou ľudskú dôstojnosť, dobovou tlačou, ktorá šírila antisemitizmus, príkorie a ponižovanie. Šírenie antisemitizmu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete nemožno zľahčovať a holokaust spochybňovať alebo popierať. S dehumanizujúcimi výrokmi sa žiaľ, stretávame aj dnes, diskriminácia menšín je stále tolerovaná naprieč spoločnosťou. Tragédia holokaustu nech je motiváciou k tolerantnosti a otvorenej spoločnosti voči všetkým obyvateľom Slovenska bez ohľadu na národnosť, vierovyznanie či sexuálnu orientáciu,“ dodala na záver.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Na spomienkovom podujatí predniesol modlitbu rabín Ústredného zväzu židovských náboženských obcí v SR Misha Kapustin. Kultúrnou vložkou bolo vystúpenie klaviristky Evy Varhaníkovej.

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu je považovaný za symbol nádeje a súčasne ako spomienka na genocídu, ktorú nacistický režim vykonával počas druhej svetovej vojny. Dňa 27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády najväčší z nemecký nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Auschwitz a Birkenau, v ktorých bolo v období 2. svetovej vojny zavraždených najviac ľudí. Práve tento deň v roku 2005 vyhlásila OSN za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, počas ktorého si svetová verejnosť pripomína utrpenie miliónov obetí. Pri tejto sú organizované rôzne podujatia, prednášky, výstavy a iné aktivity, aby pripomenuli hrôzy minulosti a zdôraznili význam učenia sa z histórie, nech sa podobné tragédie nezopakujú.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované