back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

SNM-MŽK-Múzeum holokaustu v Seredi |MM|   Slovenské národné múzeum – Múzeum židovskej kultúry – Múzeum holokaustu v Seredi, Veľvyslanectvo Štátu Izrael v Slovenskej republike, Veľvyslanectvo Spolkovej republiky Nemecko Bratislava, Veľvyslanectvo Poľskej republiky v Bratislave si spolu s preživšími holokaust, predstaviteľmi vlády Slovenskej republiky a predstaviteľmi židovských náboženských obcí si dňa 29. januára 2024 uctia Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

Dňa 27. januára 1945 oslobodili vojaci Červenej armády najväčší z nemeckých nacistických koncentračných a vyhladzovacích táborových komplexov Auschwitz. V roku 2005 vyhlásila Organizácia spojených národov práve tento deň za Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu, počas ktorého si svetová verejnosť pripomína utrpenie miliónov obetí.

V plynových komorách táborového komplexu Auschwitz boli zavraždení aj Židia zo Slovenska. Vôbec prvý kompaktný židovský transport, ktorý do Auschwitz dorazil bol vypravený z Popradu dňa 25. marca 1942.

Spomienkové podujatie, ktoré sa uskutoční 29. januára 2024 v priestoroch Múzea holokaustu v Seredi je spojené s vernisážou fotografickej výstavy Svedectvá preživších. Autorom výstavy je Martin Korčok, ktorú vedie Múzeum holokaustu v Seredi a je venovaná preživším holokaust. Zachytáva osoby i miesta spojené s tragickými udalosťami druhej svetovej vojny. Približuje tých, ktorí prežili a podali svedectvo o dejinných udalostiach, ktoré by sa už nikdy nemali opakovať. Každý záber obsahuje citát alebo výrok, ktorý poukazuje na nezmyselnosť vojny a vraždenia. Výstava je doplnená o desiatky krátkych filmových dokumentov o ľuďoch a miestach z fotografií, na ktorých produkcii sa autor podieľal. Ako sám uviedol: „Holokaust sa neudial vo vzduchoprázdne. Vyvolali ho nenávistné slová, ktoré viedli k činom. Pokiaľ ako spoločnosť na tento fakt zabudneme, nič sme sa z histórie nenaučili.“

Preživšia holokaust pani Soňa Goldenbergová dodala: „Holokaust nezačal plynovými komorami a koncentračnými tábormi. Začal sa rétorikou ponižujúcou ľudskú dôstojnosť, dobovou tlačou, ktorá šírila antisemitizmus, príkorie a ponižovanie. Šírenie antisemitizmu nielen na Slovensku, ale aj na celom svete nemožno zľahčovať a holokaust spochybňovať alebo popierať. Dehumanizujúce výroky bohužiaľ vidíme aj dnes, diskriminácia menšín je stále tolerovaná naprieč spoločnosťou.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované