back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Novoročný koncert zaplnil seredský kostol. Zbor Úsmev očaril milovníkov komornej hudby

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Farský kostol sv. Jána Krstiteľa hostil vzácne zoskupenie ženského speváckeho zboru z Prievidze. Komorný zbor Úsmev priniesol do Serede kúsok sviatočnej atmosféry, odznela aj balada, pri ktorej behali niektorým zimomriavky po tele.

Novoročný koncert pre verejnosť zorganizoval Dom kultúry a mesto Sereď a záujemcovia o komornú hudbu takmer úplne zaplnili farský kostol. Návštevníci si okrem iných skladieb vypočuli napríklad aj moravskú ľudovú pieseň Dolinou, trávnice od Štefana Klima, zimno-sviatočné obdobie na chvíľu vrátili späť piesne Sneží, ukrajinský nápev Ščedryk, ktorý poznáme z kultového filmu Sám doma, či Kde jsi hvězdo má. Dramatické a až emotívne podanie známej ľudovej balady Išli hudci horou bolo pre mnohých vrcholom koncertu.

 

Oceňovaný Úsmev

Vo svojej novodobej histórii získal Úsmev, okrem množstva fanúšikov a priaznivcov, i ocenenia ako Zlatá cena a titul absolútneho víťaza na celoslovenskej súťaži speváckych zborov „Viva il canto“, v rokoch 2017, 2019 a 2021. Bol ocenený aj dvoma zlatými diplomami v kategórii ženských zborov, vo folklórnej kategórii na Medzinárodnej súťaži speváckych zborov Rimini 2019 v Taliansku a tiež získal dve strieborné pásma z kategórie ženských zborov a folklórnej kategórie na festivale Praga Cantat 2023 v Prahe.

Ženský komorný zbor sa vyvinul z bývalých členiek detského a dievčenského speváckeho zboru Úsmev z Prievidze, ktorý patril v 80. až 90. rokoch k najúspešnejším detským zborom na Slovensku. Nová cesta ženského speváckeho zboru Úsmev sa začala v roku 2016. Repertoár zahŕňa sakrálnu i svetskú tvorbu od baroka až po súčasnosť, pričom osobitná časť je venovaná zborovým úpravám tradičných slovenských ľudových piesní. Zbor má 23 aktívnych členiek, vrátane dvoch dirigentiek, pani Anežky Balušinskej, ktorá zbor viedla už počas jeho detských rokov a potom opäť od vzniku ženského zboru v roku 2016 a pani Daniely Januchovej, ktorá sa venuje dirigentskej činnosti od roku 2019 a ktorá koncert v Seredi viedla.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Veľký záujem divákov o takýto formát dáva tušiť aj ďalšie pokračovanie novoročných koncertov v Seredi.

Foto: Peter Tóth

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Bol to nádherný koncert. Dievčatá sú mimoriadne šikovné a talentované. Teším sa, keď prídu znovu.

  2. Veľmi pekne ĎAKUJEM za nádherný kultúrny zážitok! Konečne niečo, čo malo úroveň. Ďakujem pánovi primátorovi a jeho tímu, že v spolupráci s farnosťou Sereď zorganizovali toto podujatie. Privítal by som viacero takýchto koncertov v našom kostole. Speváckemu zboru Úsmev prajem ešte veľa úsmevov a úspechov!

    1
  3. A čo seredske zbory Zvon a Gaudete? Prečo aj tie nevystupuju? Veď Sereď má dlhoročnú tradíciu zboroveho spevu.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované