back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vyššia daň za neudržiavané stavby rozpočet Serede neovplyvnila. Lepšiu údržbu však zabezpečili dvaja majitelia

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  V júni 2022 vstúpila na Slovensku do platnosti novela zákona, podľa ktorej si mestá a obce mohli vyrubiť vyššiu daň z nehnuteľností, ktoré sú neudržiavané. Verejnosť tieto nehnuteľnosti môže dobre vnímať ako stavby, kde sa zdržiavajú napríklad ľudia bez domova, narkomani, či stavby súvisiace s trestnou činnosťou. Príkladom takej stavby v Seredi je budova bývalého mliekarenského závodu Milex v periférnej časti mesta. Je dôležité vysvetliť, že samosprávy doteraz nemali páky na to, aby donútili majiteľov takýchto stavieb k činnosti.

Koncom roka 2022 Sereď zareagovala na možnosť zmeny a pristúpila k schváleniu najvyššieho možného koeficienta tejto dane. Desaťnásobná daň pre neudržiavané stavby má byť motiváciou pre majiteľov stavieb k úprave ich estetického aj technického stavu. Cieľom mesta Sereď pritom nie je pokutovať, ale prispieť k možnosti pozitívnej zmeny. Mnohé súkromné stavby sú súčasťou verejného priestoru mesta a tak logicky ich vzhľad ovplyvňuje aj celkový dojem z mesta.

Mestské zastupiteľstvo v Seredi sa na svojom rokovaní 13. decembra 2022 uznieslo na zavedení koeficientu a to s maximálnou hodnotou 10. V prípade neudržiavanej budovy má správca dane, a teda mesto, zákonnú povinnosť pred samotným vyrubením dane zaslať daňovníkovi dvakrát písomné oznámenie o zámere desaťnásobného zdanenia.

V dvoch prípadoch sa v Seredi podarilo ešte pred odoslaním oznámenia dohodnúť slovne  s takýmito majiteľmi. Tí operatívne zabezpečili zlepšeniu stavu svojich neudržiavaných stavieb. V roku 2024 preto do rozpočtu mesta neprídu z tejto dane žiadne financie, čo však ani nebolo primárnym cieľom. Najbližší možný príjem do rozpočtu mesta je teda až v roku 2025.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované