back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Od dnes si môžu ľudia žiadať o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

ÚPSVR SR |MM|  Štát pomôže občanom Slovenskej republiky so zvýšenými úrokovými sadzami v súvislosti s bývaním. Každý mesiac im na účet pošle až 75% zo zvýšenia ich splátky. Prvým dňom v roku 2024 totiž vstúpil do platnosti zákon o pomoci pri splácaní úverov na bývanie.

„S nárastom úrokových sadzieb pri úveroch na bývanie sa zvýšilo aj finančné zaťaženie najmä nízkopríjmových domácností. Chceme predísť tomu, aby bola vážne ohrozená ich schopnosť splácať si tieto záväzky a tým aj ich strecha nad hlavou. Práve preto sme na vláde už takmer mesiac po našom nástupe schválili zákon o pomoci so splácaním úverov. Systém je zatiaľ nastavený do roku 2027 s možnosťou pravidelného prehodnocovania pri zákone o štátnom rozpočte. Predošlý rok sme pokryli daňovým bonusom,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 €. Samotnú výšku príspevku vypočíta konkrétna banka, v ktorej má občan uzatvorenú zmluvu o úvere na bývanie (kúpa, výstavba, rekonštrukcia). Podmienkou je uzatvorenie zmluvy o úvere na bývanie pred 1.1.2024.

Žiadosť je možné poddávať si už oddnes na úradoch práce, sociálnych vecí a rodiny, a to buď osobne, poštou alebo elektronickým kvalifikovaným podpisom cez www.slovensko.sk.

V prípade, ak sa úroková sadzba zvýšila v priebehu roka 2023, žiadosť o príspevok je možné podať už od mesiaca január 2024. Ak sa úroková sadzba úveru na bývanie bude zvyšovať v priebehu roka 2024, žiadosť je možné podať až od kalendárneho mesiaca, kedy k zvýšeniu úrokovej sadzby došlo.

Ak je viac oprávnených osôb (dlžník aj spoludlžník), ktoré spĺňajú podmienky nároku na príspevok, ten vzniká len jednej z nich. K žiadosti musí byť priložená kópia zmluvy o úvere.

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ďalšie podmienky poskytnutia príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie:

  • priemerný mesačný príjem za rok 2022 oprávnenej osoby (dlžníka aj spoludlžníkov) max. vo výške 1,6-násobku nominálnej mesačnej mzdy v hospodárstve v roku 2022  (2 086,40 €);
  • ak nebude táto podmienka príjmu splnená, príspevok bude možné poskytnúť aj v prípade, ak priemerný mesačný príjem oprávnenej osoby (dlžníka aj spoludlžníkov) za 6 kalendárnych mesiacov predchádzajúcich podaniu žiadosti neprevýši 1,6 násobok priemernej mzdy (t. j. ak žiadosť bude podaná v januári 2024 je to za obdobie júl 2023 až december 2023);
  • prehodnocovanie príjmu vždy v januári na obdobie do konca roka;
  • príspevok sa bude vyplácať len na 1 zmluvu o úvere a na 1 nehnuteľnosť na Slovensku využívanú na trvalé bývanie;
  • nehnuteľnosť sa nemôže prenajímať, má slúžiť k vlastnému trvalému bývaniu oprávnenej osoby spolu s blízkymi či príbuznými osobami (deti, rodičia, manžel/ka);
  • trvalý alebo prechodný pobyt oprávnenej osoby v SR;
  • pravidelné splácanie úveru.

Údaje o výške príspevku, splácaní úveru poskytnú úradom práce, sociálnych vecí a rodiny banky do 10. dňa v mesiaci za predchádzajúci mesiac. Výšku príjmu oprávnenej osoby overujú úrady prostredníctvom informácií poskytnutých Finančnou správou. Tak ako aj pri iných štátnych sociálnych dávkach budú úrady práce, sociálnych vecí a rodiny tento príspevok vyplácať mesiac pozadu. Takže, ak si občan podá žiadosť v januári, príspevok by mal po overení splnenia všetkých podmienok, dostať po prvýkrát najskôr 25. februára 2024. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny očakávajú zo začiatku nápor žiadostí, preto sa môže stať, že príspevok mu príde na jeho účet o niečo neskôr, ale bude mu doplatený aj spätne od mesiaca, v ktorom bola podaná žiadosť o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Podmienkou poskytovania tohto príspevku je aj pravidelné splácanie úveru na bývanie, pričom splátka musí byť uhradená do konca mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom mala byť pôvodne zaplatená. Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny preto budú na základe údajov z bánk kontrolovať mesačne aj plnenie tejto povinnosti.

 „Zamestnanci úradov práce, sociálnych vecí a rodiny sú pripravení operatívne odpovedať našim klientom na ich otázky k príspevku na zvýšenú splátku úveru na bývanie. Na úradoch sme vyčlenili telefónne linky, kde im zamestnanci ochotne vysvetlia všetky podrobnosti, ktoré ich budú zaujímať. Rovnako sme zriadili aj špeciálnu e-mailovú adresu, a to uverovapomoc@upsvr.gov.sk, na ktorú môžu klienti smerovať svoje otázky,“ povedal Peter Ormandy, generálny riaditeľ a generálny tajomník služobného úradu Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Všetky podrobné informácie ako aj samotná žiadosť o príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie sú zverejnené na webovom sídle Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny: https://www.upsvr.gov.sk/social-affairs-and-family/socialne-veci/prispevok-na-zvysenu-splatku-uveru-na-byvanie.html?page_id=1321127

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Z dani vsetkych sa bude prispievat na splatky dlznikov, na ich sukromny majetok, absolutne nespravodlive, populisticke a na ukor statneho dlhu. Ludia sa nenaucia zodpovednosti sami za seba.

    4
  2. Tento štát nikdy nebude prosperovať, kým budú politici robiť populistické rozhodnutia. Na Slovensku sa oplatí žiť hlavne príživníkom, ktorým sa stále niečo platí, prepláca, uhrádza a kompenzuje. Nerátam ľudí, ktorí si zo zdravotných dôvodov nemôžu sami zarobiť.

    1
  3. moc nechapem, preco by mal stat kompenzovat financne rozhodnutie a financnu negramotnost ludom.. a tiez neviem, co je take katastrofalne na urokovej sadzbe 4%… kazdy si mohol refinancovat a na dlhsiu dobu zafixovat lepsie uroky.. tiez mozno keby ludia zili v ramci svojich financnych moznosti… u nas je celkom zauzivane, ze si ludia na pol roka upravovali plat a odvody, aby si mohli vziat vyssiu sumu cez uver, ktoreho maximum sa rata z platu prave preto, aby ludia vladali sppacat aj v tazsich casoch… na to aka sme zebracka krajina, tak vlada prijima velmi stedre opatrenia…

    3
  4. Tak jebnuta Slovač si zvolila po 4x populistickych zlodejov tak sa netreba cudovat. Demokraticka vacsina slovenska je retardovana 😀

    1
  5. Fica volia akurát ľudia so životným krédom „šak Fico nám dá“. Jednoduchšie myslenie.

    1
  6. PS a Sulika volia ludia,ved ked nam aj zoberu,nevadi hlavne ze budeme proeuropsky a budeme sa pacit Bruselu,hoci aj s holou ritou.To uz je samoznicujuce myslenie.

    1
  7. Aj jednoduchsie myslenie predpoklada ake take myslenie. Ale toto, co nam tu predviedli ,,volici lepsich zajtrajskov,, s myslenim nema nic spolocne.
    Oni vobec nemysleli, nemali cim.

  8. Vidim,ze vam sa pacila politika Matovica,hlavne ked bol minister financii,ludom ani cent,ale farmafirmam natlacit do gagora a bankam.Tu grecku cestu otvoril bohuzial matovic,vas vocca.

    1
  9. Pre: Anonym 2. januára 2024, 13:59 Pri
    Ty musis mat riadne nasrate v hlave. Ved Filcka prve dosiel do Bruselu prosikat proeuropsky jak nikto iny len aby mal miliardy z planu obnovy. Este aj 50miliard pre UA podporil len aby dostal tie prachy z EU. Keby Filcka nebola proeuropska tak sme v bankrote uz zajtra 😀 Fico je najviac proeuropsky politik co slovensko malo, len vy jebnuty dezolati sa nepozerate na data ale len na jeho vyroky kde vas ojebava uz 20 rokov 😀

    2
  10. Ale,keď štát pomáhal podnikateľom,či živnostníkom,to Vám nevadilo,tiež sa mohli zabezpečiť do budúcnosti..

  11. Tak sa ti potom Fico musi pacit,ved robi kroky ake ste si zelali a ci tie kroky bude robit,Sulik,Simecka,alebo Fico je vlastne jedno.Fico bol silny zlodej,no na druhej strane je frajer,ked dostal tieto EU fondy na slovensko,kdezto tito probruselsky liberalny retardi nevedeli ani tlacivo vyplnit na ziskanie eurofondov.

  12. Mne sa nepáči žiadne dotovanie určitých skupín obyvateľstva, je to nesystémové riešenie, ktoré zaplatia všetci pracujúci ,čiže aj tí,ktorí nie sú dotované..

    2
  13. No zacali minat tie miliardy, ktore zabezpecil ten hnusny matovic, ako pozicku za supervyhodnych podmienok . Sice bola urcena na splacanie tych vysokych urokov z pozicky, ktorou zadlzil Sk. Fico, ale to uz prestal hovorit aj kazimir.
    Lebo to nepasuje bolsevikovi do planu.

    1

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované