back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

29. ročník Dobrej noviny: „Staň sa svetlom aj ty”

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Andrej Macho /  Po mesiacoch príprav aj v roku 2023 hnutie eRko – HKSD vyhlásilo celoslovenskú charitatívnu kolednícku kampaň Dobrá novina, do ktorej sa na Druhý sviatok vianočný zapojili aj eRkári zo Serede a deti z CZŠ sv. Cyrila a Metoda v Seredi. V tomto roku ide o 29. ročník, ktorého mottom je „Staň sa svetlom aj ty“.

Dobrá novina organizuje vo vianočnom období koledovanie detí s rozmerom solidarity, teda zapája deti do koledovania, aby šírili radostnú zvesť Vianoc a neboli ľahostajné k svojim blížnym v afrických krajinách. Koledníkov, navštívené rodiny a ďalších darcov pozýva k spoločnému dielu solidarity. Tento rok je pozornosť venovaná Južnému Sudánu.

Južný Sudán je najmladšou krajinou sveta a zároveň patrí medzi tie najchudobnejšie. Železnice tu prakticky neexistujú, asfaltové cesty iba vo väčších mestách. Mnohé oblasti sú dostupné len v období sucha. Počas vytrvalých dažďov sú doslova odrezané od zvyšku sveta na niekoľko týždňov.

Elektrifikované sú len niektoré oblasti. Elektrickú energiu pre osvetlenie domácnosti, rádio či mobilný telefón si musia domácnosti jednoducho vyrobiť sami. Ideálnym riešením sa v tejto slnečnej krajine javia solárne panely. Elektroinštalatéri a mnohí iní odborníci však v krajine chýbajú, pretože školy boli dlhý čas zatvorené kvôli niekoľkoročnej vojne za nezávislosť či nedávnej pandémii.

Dobrá novina si túto akútnu potrebu uvedomuje a už niekoľko rokov podporuje Vzdelávacie centrum sv. Petra Clavera v meste Rumbek, ktorý vedie rehoľa jezuitov. Pod vedením skúsených učiteľov sa tu z mladých Juhosudáncov stávajú šikovní elektroinštalatéri solárnych panelov, ktorí dokážu priniesť svetlo do príbytkov, škôl, farností či nemocníc. Svojimi rukami a vytrvalým úsilím tvoria svetlejšiu budúcnosť tejto utrpeniami skúšanej krajiny.

Kolednícku akciu organizuje eRko – HKSD v spolupráci s katolíckymi farnosťami v mestách a obciach po celom Slovensku.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Viac informácií o projektoch ako aj možnosti podpory nájdete na  www.dobranovina.sk

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované