back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vianočný koncert v Pate

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

  Kultúrny život v Pate má silnú tradíciu, ktorá sa v obci dodržiava dodnes. Počas celého roka sa tu konajú kultúrne akcie, zamerané na ročné obdobia, sviatky, či výročia. Vyvrcholením kultúrneho roka je jednoznačne Vianočný koncert, ktorý sa koná v kostole Narodenia Panny Márie a organizuje ho Obecný a Farský úrad v Pate.

V pondelok 25. decembra sa konal v poradí už 8. ročník slávnostného vyvrcholenia kultúrnych podujatí, pod názvom „Vianoce v Pate“, na ktorom sa predstavili návštevníkom kostola desiatky protagonistov. Pred tým však, ako tradične, boli ocenení prvodarcovia krvi a držitelia rôznych stupňov Jánskeho a Knazovického plakiet. Organizátori, v zastúpení starostu obce Jozefa Berčíka a správcu farnosti Ladislava Kunu, im odovzdali Pamätné listy a poďakovali im za darovanie tekutiny najvzácnejšej a za záchranu mnohých životov.

Slávnostný program otvorili žiaci Základnej školy a Základnej umeleckej školy v Pate. Účastníkom koncertu sa predstavil aj rodák, Sebastian Franko, študent bratislavského konzervatória, ktorý si za Pieseň o decembri, od Karola Duchoňa, vyslúžil dlhotrvajúci potlesk. Nasledovala betlehémska scénka v podaní mladých tenagerov a po nej sa návštevníkom predstavil profesionálny hudobník, skladateľ a pedagóg v jednom, Norbert Daniš. V jeho podaní si vypočuli skladby Greensleeves, Nuove Bianche a autorskú skladbu s názvom Serenáde.

Návštevníci koncertu sa však najviac tešili na spevácky súbor Glória, zložený z domácich dobrovoľníkov a jeho sólistov, opernú divu Danielu Dorosényiovú, Petra Sopúcha, Braňa Vaška a ich doprovod, Norberta Daniša (klavír), Emu Borkovičovú (husle), Lenku Bucovú (flauta) a vedúcu súboru Silviu Borkovičovú (klávesy). V ich podaní zazneli skladby Dnes v Betleheme, Narodil sa Pán, Čujte, čujte pastieri, Znie Vianoc zvon, Ó, svätá noc, Modlidba v stajni, On prišiel k nám a Somewhere in my Memory.

V závere si všetci účinkujúci i návštevníci spoločne, pri tlmenom svetle, zaspievali nestarnúci vianočný hit Tichá noc. Pri odchode z koncertu si odniesli domov perníčky, ktoré každoročne pečie cukrárka pani Tonka Pašková – Adamcová.

Pred kostolom čakalo na návštevníkov koncertu občerstvenie, teplý čaj, vianočný punč, varené víno a chlieb s oškvarkovou  nátierkou, ktoré pripravili pre všetkých  hráči a funkcionári FC Pata.

- Článok pokračuje pod reklamou -

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované