back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Trnavský kraj zážitkov má za sebou úspešný rok s významným nárastom návštevnosti 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Krajská organizácia cestovného ruchu Trnavský kraj |MM|  Zástupcovia členských subjektov Krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Trnavský kraj schválili 19. decembra 2023 na valnom zhromaždení plán aktivít aj rozpočet na nasledujúci rok. Zároveň hodnotili uplynulých 12 mesiacov, počas ktorých sa KOCR zamerala na rozširovanie výletných možností i na budovanie infraštruktúry. Zo zahraničných trhov jej aktivity smerovali na Blízky východ, čo súviselo so spustením priameho leteckého spojenia Tel Aviv – Piešťany – Tel Aviv.

„Krajskú organizáciu cestovného ruchu Trnavský kraj sme založili v roku 2019, a od tej doby  napĺňa ciele, ktoré sme si stanovili. Aj počas uplynulého roka výrazným spôsobom prispela k rozvoju turistickej infraštruktúry o čom svedčia čísla. Do nášho kraja len za prvých 10 mesiacov zavítalo viac ako 336-tisíc návštevníkov, čo je o 17,6 % viac v porovnaní s rokom 2022.  Okrem toho, naša KOCR-ka nepretržite buduje značku doma aj na zahraničných trhoch a využíva potenciál medzinárodného letiska, ktoré v Piešťanoch máme. Odzrkadlilo sa to v náraste návštevnosti aj v dôvere, ktorú zástupcovia členských subjektov deklarovali na valnom zhromaždení,“ povedal trnavský župan Jozef Viskupič.  

Za prvých 10 mesiacov roka 2023 zaznamenal Štatistický úrad SR v Trnavskom kraji 336 717 návštevníkov, čo je o 17,6 % viac ako v rovnakom období roka 2022 (286 206  návštevníkov). Domáci a zahraniční turisti sa v uvedenom období roka 2023 postarali o 1 161 480 prenocovaní, čo je medziročný nárast 11,3 % v porovnaní s prvými desiatimi mesiacmi roka 2022 (1 043 314 prenocovaní).

Po turistoch zo Slovenska (55 % / 188 336) najčastejšie prichádzajú do Trnavského kraja návštevníci z Českej republiky (25,1% / 84 445), Nemecka (3,8 % / 12 728), Poľska (2,4 % / 8 033), Rakúska (1,7 % / 5 686), Maďarska (1,7 % / 5 712) a Izraela (1 % / 3 081). Pritom Izraelčania mali najvyšší priemer prenocovaní. V Trnavskom kraji strávili v období od januára do októbra 2023 priemerne 10,1 noci.

„Už pred pandémiou bol Trnavský kraj obľúbenou destináciou kúpeľných hostí z Izraela. Zavedenie priameho leteckého spojenia Tel Aviv – Piešťany – Tel Aviv prispelo k zvýšeniu počtu návštevníkov z tejto blízkovýchodnej krajiny, ale pokračovaniu pozitívneho trendu zabránil nečakaný konflikt. Veríme, že situácia sa zlepší a priame letecké spojenie čoskoro obnovíme,“ povedala Agáta Mikulová, riaditeľka KOCR Trnavský kraj.

Dodala, že popri aktivitách na zahraničných trhoch pokračovalo v uplynulom roku aj budovanie značky Trnavský kraj zážitkov s cieľom prilákať do destinácie čo najviac domácich návštevníkov. S tým súvisí aj vytváranie nových a pokračovanie obľúbených produktov cestovného ruchu. Aj preto sa na jar i na jeseň prešli stovky ľudí po Piešťanoch v sprievode Ľudovíta Wintera a Výletné vlaky s divadelnými i filmovými zážitkom odviezli v lete vyše tisíc cestujúcich. Na troch riekach Trnavského kraja sa uskutočnili jarné, letné i jesenné splavy, aby sa čoraz viac ľudí zaujímalo o vodácke aktivity a vodný turizmus. Úspešnou novinkou uplynulého roka boli Lesopotulky. Tieto komentované vychádzky v prírode budú pokračovať aj na jar. Ponuku produktov Trnavského kraja zážitkov využilo v roku 2023 dohromady vyše 4 500 ľudí.

- Článok pokračuje pod reklamou -

KOCR Trnavský kraj prispela aj k úspechu výstavy diel Alfonsa Muchu s názvom Kvetinové svety, ktorú v období od mája do konca októbra videlo na Kúpeľnom ostrove 30-tisíc návštevníkov. Na zaujímavé miesta Trnavského kraja prilákal milovníkov klasickej hudby festival Pro Musica Nostra Tyrnaviensi. Unikátnosti Dolnej Krupej vyzdvihlo zážitkové popoludnie spojené s komorným koncertom Rozárium hudby. Len nedávno prišla z čínskeho Pekingu skvelá správa, že plagát k predchádzajúcemu ročníku tohto podujatia získal bronz na International Exhibition of Contemporary Ink Design. Grafickí dizajnéri Eduardo a Veronika Barrera zaznamenali úspechy aj s plagátmi k prehliadkam Piešťany podľa Wintera na medzinárodných bienále plagátu v Poľsku a v Spojených štátoch amerických.

Dôležitým infraštruktúrnym projektom uplynulého roka bola Útulňa Jozefa Maka, ktorá od júna slúži diaľkovým turistom prechádzajúcim cez Malé Karpaty po Ceste hrdinov SNP. Ide o ukážku udržateľnej architektúry citlivo zasadenej do prírodného prostredia.

S cieľom uľahčiť návštevníkom spoznávanie zaujímavých lokalít v regiónoch premávali na Žitnom ostrove i medzi Piešťanmi a Záhorím cyklobusy. Skvelú odozvu mal aj turistický autobus Smolenická fčela, ktorý odviezol dohromady 1 172 cestujúcich. Na základe iniciatívy OOCR Trnava Tourism a s finančnou pomocou KOCR Trnavský kraj odľahčil počas letných víkendov automobilovú dopravu v tejto vyhľadávanej lokalite.

Vďaka imidžovej a produktovej kampani sa značka Trnavský kraj zážitkov postupne presadzuje na českom trhu. Na sociálnych sieťach kampane v roku 2023 zasiahli celkovo 325-tisíc jedinečných užívateľov s celkovým počtom 1,86 mil. impresí.

Dôležitým krokom k prilákaniu turistov z krajín okolo Perzského zálivu bolo otvorenie prvého zahraničného zastúpenia, ktoré funguje od januára 2023 v Dubaji. Súčasťou aktivít KOCR na zahraničných trhoch boli novinárske cesty, workshopy a FAM tripy pre odborníkov z cestovných kancelárií.

Jedným z poslaní KOCR Trnavský kraj je vzdelávanie. Aj preto sa stal Trnavský kraj zážitkov partnerom (ne)konferencie Gastrolove, ktorá spojila profesionálov so študentami a  predstavila im pozitívne príklady v oblasti gastronomických služieb a cestovného ruchu. S cieľom rozvíjať povedomie zamestnancov turistických informačných kancelárií o destinácii sa uskutočnili viacero info ciest v rôznych regiónoch Trnavského kraja.

 

default

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované