back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Kaštieľ v r. 2023 – Obnova stropov aj vďaka podpore Ministerstva kultúry SR

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Marta Godáňová /  Od 1. januára 2021 má spoločnosť GODY GROUP s.r.o.na základe výsledkov obchodnej verejnej súťaže vyhlásenej vlastníkom, Mestom Sereď, v nájme časť objektu NKP Kaštieľ Sereď.

Na základe rozhodnutia Krajského pamiatkového úradu Trnava, projektovej príprave obnovy kaštieľa muselo predchádzať vypracovanie doplnkového architektonicko- historického výskumu, ktorého súčasťou je aj dendrochronologický výskum zameraný na datovanie drevených prvkov objektu a umeleckohistorický výskum. Ďalej museli byť spracované archeologický a reštaurátorské výskumy, ktorých rozsah taktiež určil KPÚ Trnava svojim rozhodnutím.

Už počas roka 2021 začal nájomca, v spolupráci s poverenými pracovníkmi KPÚ, s odpratávaním sutín a s čistením objektu. So súhlasom pamiatkového úradu boli odstránené niektoré novodobé priečky.  Boli doplnené vypadnuté alebo zvetrané časti muriva obvodových stien, ktoré vznikli ako následok zatekania cez poškodený strešný plášť alebo neúplný odkvapový systém.

Boli odhalené a vyčistené nosné trámy dreveného povalového stropu nad 1.NP, kedy sa ukázal rozsah poškodenia a hniloby drevených trámov, kde najmä záhlavia trámov v mieste uloženia ale aj drevené prvky v ploche sú z väčšej časti prehnité. Z dôvodu dlhodobého zatekania do objektu kaštieľa cez neuzatvorené okenné otvory boli trámy povalového stropu v mieste uloženia do obvodovej steny kompletne odhnité.

V závere roka 2021 sa podarilo zrealizovať statickú stabilizáciu a opravu havarijného stavu krovu v najviac poškodenej časti strechy (severná časť dvojtraktu západného krídla v blízkosti napojenia na severný rizalit), ktorý staticky pôsobil a narúšal korunnú rímsu muriva. Kompletná obnova krovu nad severnou časťou západného krídla po napojenie na severný rizalit, pozostávala z výmeny poškodených častí prvkov krovu, doplnenia chýbajúcich prvkov, chemického ošetrenia dreva, kompletnej výmeny latovania, strešnej krytiny a klampiarskych prvkov.

Obnova strechy bola realizovaná s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

- Článok pokračuje pod reklamou -

V roku 2022 úspešne pokračovala obnova severného rizalitu, ktorá bola zakončená výmenou krytiny. Táto výmena krytiny sa realizovala s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

V roku 2023 pokračovala 3. etapa obnovy severnej časti západného krídla. Podarilo sa obnoviť havarijný stav častí stropov  – Projekt  Obnova zvislých a vodorovných nosných konštrukcií, vrátane drevených a kovových konštrukcií. Tento projekt sa realizoval taktiež s finančnou podporou Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

Za ústretovosť a pomoc ďakujeme Ministerstvu kultúry.

Tešia nás pozitívne reakcie verejnosti na začaté práce na obnove kaštieľa, ako i odborná pomoc pracovníkov pamiatkového úradu a mesta Sereď.

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Takymto tempom to potrva dalsich 10 rokov, kym to henti skrachovanci opravia. Len natahuju ruky, zebraju o dotacie a pytaju od od obycajnych ludi. Krista, to uz len mesto prenajalo motákom.
    Uz sme tam rok mali žrat vsetci seredani v restauracii a oni sa este ani nerozbehli 😅
    Odporucam kurbelovi celu najomnu zmluvu zrusit, tych par halierov co do toho dali vyplatit z mestkeho rozpoctu a pokracovat v mestkej rezii. Lebo takymto slimacim tempom by to polepil aj ludvo s anču skór.
    Toto je vysmech celeho nasho mesta 💩

  2. Zaujímavé že za 12 rokov to Ludvo s Veslom ešte viac dodrbali a nie, že posunuli. Keby sa do síce pomalej ale zodpovednej opravy pustili pred tými 12-timi rokmi už to mohlo byť hotové….

  3. Kurbel napísal, že kaštieľ je jeho priorita a už to začína presadzovať,.. Len som zvedavá, prečo neinvestuje nájomca! Má to prenajaté za euro a teraz poslanci odsúhlasili myslím, že 350 tis. z rozpočtu na inžinierske siete, ktoré by mali byť povinnosťou investora. V zmluve ,ktorá je zverejnená
    sa píše ,že mesto sa má „spolu- podieľať“ a nie to celé zafinancovať! Okrem toho že to nie sú prvé peniaze, ktoré dostal nájomca od mesta. Nikoho nezaujíma stret záujmov ? Myslím, že aj poslanci by tam nemali len sedieť a brať peniaze ,ale aj niečo robiť a kontrolovať. Prinajmenšom by som si ako poslankyňa pozrela nájomnú zmluvu p.Godáňa. Niektorí poslanci zabudli, že išli kandidovať za poslanca aby pomohli mestu/teda väčšina to tvrdila/ a nie tam sedeli a hlasovali ako im niekto nariadi.

  4. Veslo, ty si taky priehladny….
    V prvom rade je CELY KASTIEL mestsky. O pripojkach sa hovorilo uz davno pradavno predtym ako sa vobec chystal nejaky najom, hovoril o tom este tvoj majitel ale pre toho bolo dolezitejsie spravit cestu a nie pripojky (keby my mal stavat dom, tak sa donho radsej nikdy nenastahujem). Mimochodom, pripojky sa budu robit daleko od kastiela a vlastne ani nie na pozemkoch co ma prenajate najmoca. Uprimne, namiesto toho, aby sme boli radi, ze vobec niekto z nasho mesta je ochotny investovat cas a svoje vlastne sukromne peniaze do toho objektu tak este budes donho drbat, ze dava malo – takych ako ty, takych musia mat v kolektive radi 🙂
    Stret zaujmov to do urcitej miery samozrejme je a vzdy bude – prave preto existuje taky institut pri hlasovaniach ze ZDRZAL SA – ja viem, ze mnozstvo poslancov a poslankyn to v minulosti nevedelo, ze ono to tam je najma na pripady kedy som v konflikte zaujmov a nie na pripady, ze som neschopny rozhodnut sa alebo sa bojim rozhodnut. Mozno by to bolo dobre pripomenut nejakym tvojim kamosom – exposlancom velkym odbornikom, ktori nemali problem hlasovat o dotaciach pre sovje organizacie alebo priamo o projektoch na ktorych sami profitovali – vtedy ta ten stret zaujmov neskrel, lebo to boli nasi.
    Veslo, je hanba, ze za vas sa doslova cakalo kedy kastiel spadne a tym sa vyriesi problem, vasa deklarovana a prakticka neochota nieco s kastielom robit bola tak evidentna, ze ste nemali problem odsabotovat miliony eur co nam boli poskytnute a teraz si ides otierat hubu o tych co s tym nieco robia. Inak ak dozijeme, tak samozrejme ty budes prvy nasackovany na otvarani zrekonstruovanych casti kastiela a budes sa tam pretrcat ako ta dobre poznam. Ty uz si len taka karikatura na voleneho funkcionara, ale dobry priklad pre dlasie generacie.

  5. Mali ste tie stropy podoprieť hranolmi co sú pod mostom a usetrili by sa dva výdaje naraz:
    1./ most by sa sám zadarmo zbúral
    2./ zachránila by sa strecha tejto čiernej diery na peniaze

    A teraz “eko teroristi” do mňa

  6. NKP chráni zákon. Takže načo sa tu hovorí o tom čo nie je možné.
    krista boha maria zobud sa – ešte sú ďalšie časti neprenajaté . Tak sa zobuď a začni ich opravovať a ukáž ako sa to má robiť. A žer si kde sa ti páči…

  7. Toto je môj prvý príspevok do diskusie k tomuto článku. K obvineniu, že sme v minulosti neboli ochotní niečo robiť s kaštieľom odporúčam prečítať si článok ma marca 2019 s názvom Kaštieľ očami občana. https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2019-03-18-kastiel-ocami-obcana
    Z neho vyberám:
    Otázka občana: „Je vôbec záujem na jeho záchranu?“
    Záujem o uskutočnenie rekonštrukciu a využitie kaštieľa sme mali aj v minulosti a tento stále trvá.

    1/ Ak by tomu tak nebolo, tak by sme 3.4.2014 Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka ( Regionálny operačný program, Prioritná os 3) nepredkladali žiadosť o príspevok na rekonštrukciu centrálnej časti kaštieľa vo výške 2,5 mil. €. Celkové oprávnené výdavky na projekt boli 2 489 999,91 eur, výška nenávratného finančného príspevku 2 365 499,91 eur. Uznesenie o spolufinancovaní prijalo zastupiteľstvo 7.4.2014 a naša žiadosť bola ministerstvom potvrdená 16.4.2014. Od žiadosti sme museli odstúpiť z dôvodov nedostatku času na realizáciu projektu. Príčinou bolo dlhodobé schvaľovanie projektu zo strany riadiaceho orgánu – podanie žiadosti o NFP 3.4. 2014, schválenie žiadosti o NFP 2.9.2014 (5 mes.) a dlhodobý proces verejného obstarávania (VO) z dôvodu námietok uchádzačov (opakované VO, neukončené VO). V súvislosti s podmienkami čerpania NFP neostal na samotnú vykonanie stavebných prác dostatok času, keďže termín ukončenia bol jednoznačne stanovený na 31.10.2015.

    2/ Ak by tomu tak nebolo, tak by sme 15.4.2014 nepredkladali žiadosť na stavebné úpravy kaštieľa a revitalizácia zámockého parku v Seredi pre zvýšenie kultúrneho a turistického potenciálu mesta z finančného mechanizmu Európskeho hospodárskeho priestoru a štátneho rozpočtu Slovenskej republiky (600 tie € Nórske fondy) v členení celkové náklady na projekt: 823 637,16 eur, celkové oprávnené výdavky na projekt: 603 314,00 eur, nenávratný finančný príspevok: 512 817,00 eur. Naša žiadosť bola potvrdená 24.4.2014. Uznesenie o spolufinancovaní prijalo zastupiteľstvo 27.10.2014. Aj od tejto žiadosti sme museli odstúpiť z dôvodu nedostatku času na realizáciu projektu, ktoré bolo spôsobené dlhodobým schvaľovaní, projektu zo strany riadiaceho orgánu. Žiadosť bola podaná 24.4.2014 a schválená až po 6 mesiacoch 4.11.2014. Proces verejného obstarávania bol pre námietky neúspešných uchádzačov a opakovanom VO ukončený až v októbri 2015. Termín ukončenia prác bol stanovený na 30.4.2016. Podmienky čerpania nenávratného finančného príspevku nám teda určili čas realizácie na dobu šiestich mesiacov – november 2015 až apríl 2016. Úspešný dodávateľ stavebných prác nám ale odmietol podpísať zmluvu, nakoľko si bol vedomý, že práce podľa projektu do 30.4.2016 ukončiť nedokáže.

    3/ Ak by tomu tak nebolo, tak by sme 13.4.2017 nepredkladali žiadosť Ministerstvu kultúry Slovenskej republiky (štátny rozpočet) s názvom Obnova národnej kultúrnej pamiatky – Kaštieľ Sereď, ktorá bola potvrdená 24.4.2014. Celkové náklady na projekt boli 1 138 563,00 eur, z toho výška nenávratného finančného príspevku 863 000,00 eur. Žiadosť bola potvrdená 18.4.2017. Prijatie uznesenia o spolufinancovaní k žiadosti nebolo potrebné. Grant z dôvodu neukončeného procesu verejného obstarávania do konca roku 2017 Ministerstvo kultúry SR zrušilo.

    O týchto skutočnostiach, hoci boli na stránke mesta zverejňované, nik nehovorí. Všetci majú iba plné ústa obvinení o nekonaní vedenia mesta a poslancov.

  8. Inak máme kontrolóra, ktorý by už na základe takýchto informácii ,že je tam možnosť stretu záujmov mohol konať a preveriť danú situáciu. Ak teda nie je tiež „náš človek“.

  9. Pán Veselický kápnite božskou. Je pravda, že ste sa verejne vyjadril, že by bolo najlepšie keby kaštiel úplne vyhorel?

  10. Veslo, pekne si to zhrnul, tri projekty za miliony a vsetky tri nevysli. Bud ste totalni neschopaci alebo ste to naschval odsabotovali.
    Mimochodom, aky to rovnaky scenar ako v pripade stadiona….

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované