back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Projekty občianskeho združenia VODNÝ HRAD v roku 2023 – poďakovanie

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

OZ VODNÝ HRAD /  Začiatkom roka 2023 sme symbolicky spolu s primátorom mesta Sereď otvorili historickú bránu seredského kaštieľa pri príležitosti úspešného obnovenia vyše 400-ročného portálu šintavského hradu do pôvodnej renesančnej podoby. Obnova bola spolufinancovaná z prostriedkov mesta, príspevkov občanov, ktorí prispeli na verejnú zbierku a prostriedkov občianskeho združenia VODNÝ HRAD.

Začiatkom roka sme finančne prispeli aj na obnovu jednej zo seredských sôch svätca Jána Nepomuckého. Ten je považovaný okrem iného aj za ochrancu pred ohováraním a osočovaním. Považovali sme to za opodstatnené v tejto dobe, dobe šírenia neoverených informácií a falošných a nenávistných správ. Socha stojí pri „Rakete“ od roku 1923. V tom roku ju dal preniesť Ján Godály s manželkou z lokality Starý most, kde bola umiestnená predtým. Obnovu zrealizovali potomkovia vtedajšieho donora. Na lokálnu históriu sme nadviazali zorganizovaním jarnej akcie na mestskom trhovisku v poslednú marcovú sobotu otvorením novej trhovej sezóny za sprievodu rezkej ľudovej hudby šikovných muzikantov a pri dobrej káve. Trhovisko na Mlynárskej na jednej z najstarších seredských ulíc, je z historického hľadiska miestom stretávania a spoločenských udalostí. Trh tzv. „rinek“ sa konal za každého počasia a ľudia ho vnímali ako udalosť, deň kedy sa mali možnosť stretnúť, vymeniť si skúsenosti, či dokonca aj nejaké klebety. Bola miestom pre rôzne podujatia okolo Veľkej noci či Prvého mája, za zvukov veselej hudby.

Už tradične sme v apríli pokračovali jarnou brigádou v okolí kaštieľa. Skrášlili sme okolie bastióna a vysadili kvety do „okien barónky Kláry“. Odborne sme dali zdokumentovať pamiatkovému výskumníkovi M. Bónovi stopy po zaniknutých stavebných konštrukciách zistených počas obnovy veľkej sály v kaštieli (býv. Zámocká vináreň).

Počas letných mesiacov sme sa okrem pomoci pri čistení nálezov z grófskej ľadovne zapojili aj do Týždňa dobrovoľníctva. V spolupráci s dobrovoľníkmi z KC Priestor a Dobrovoľníckeho centra Trnavského kraja sme spolu zveľadili časť priestorov v seredskom kaštieli. Vyčistili sme priestor v južnom krídle kaštieľa, tak aby sa tam mohli konať výstavy a iné kultúrne podujatia. Vo vyčistených a upravených priestoroch sme počas kultúrneho festivalu VATA spoluorganizovali výstavu fotografií lokálneho umelca a tiež aj svetelnej projekcie, ktorá dala tomuto priestoru novú dimenziu. Počas festivalu bol celý kaštieľ ako umelecký objekt nasvietený projekciou historických fotografií na jeho fasáde. Bol to mimoriadny zážitok pre návštevníkov festivalu nielen z mesta a širokého okolia, ale aj celého Slovenska.

Predposledný septembrový víkend sme usporiadali dvojdňové kultúrno-vzdelávacie podujatie v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva v duchu tohtoročnej témy „Dedičstvo ži!“. Spoločným námetom bolo obdobie renesancie a s ňou spojené historické fakty z bohatej histórie mesta Sereď. Celé podujatie sa konalo v kontexte „Thurzovci ako nositelia kultúry a vzdelanosti v Seredi a Šintave“, nakoľko rod Thurzovcov v období renesancie vlastnil šintavský hrad, v súčasnosti seredský kaštieľ. Odznela aj prednáška o kníhtlačiarovi, spisovateľovi, evanjelickom kazateľovi Petrovi Bornemiszovi, pôsobiacom v Šintave a Seredi práve počas tohto obdobia.

Atraktívne bolo tanečné predstavenie v podaní OZ Fringia, ktorého členovia dobových kostýmoch so šperkami predstavili šľachticov, grófov z rodu Thurzovcov, majiteľov hradu Šintava. O bosoráckych procesoch na Šintavskom panstve, o obvinení a súdnom procese voči Anne grófke Listhiusovej, prezývanej aj ako kráľovná čarodejníc, porozprávala historička PhDr. Tünde Lengyelová, CSc. z Historického ústavu SAV v Bratislave. Súčasťou podujatia bola  aj sprievodná akcia – výstava výtvarných prác žiakov výtvarného odboru ZUŠ J. F. Kvetoňa na tému Renesancia očami detí, ktorú sme pripravili v spolupráci s Mgr. Michaelou Šebovovu.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Občianske združenie VODNÝ HRAD ďakuje mestu Sereď, občanom mesta a všetkým podporovateľom za podporu projektov a pomoc pri organizovaní seredských kultúrno-spoločenských podujatí.

Ing. Martina Hilkovičová, OZ VODNÝ  HRAD

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované