back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Sereď schválila vyrovnaný rozpočet. Zo 17,5 miliónového balíka pôjde tradične na školy najviac, pekná suma sa ujde aj kaštieľu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  Aj napriek nejasným prognózam zo štátu sa dnes na mestskom zastupiteľstve v Seredi podarilo schváliť zákon roka. Rozpočet mesta pre rok 2024 je vyrovnaný, ráta s novými investíciami pre údržbu zelene, radnica investuje do zateplenia ďalšej škôlky a značnú finančnú injekciu dostane v nastávajúcom roku aj kaštieľ.

Z vlastných zdrojov sa budúci rok chystá Sereď nakúpiť nový techniku na údržbu mesta, v pláne je realizácia projektu zníženia energetickej náročnosti budovy materskej školy na Komenského ulici B. Na obnovu ciest a chodníkov v správe mesta je vyčlenených 150-tisíc eur a na dotovanie mestskej hromadnej dopravy v meste ďalších 150-tisíc eur. Asi najvýraznejšou investíciou plánovanou z vlastných zdrojov je 350-tisíc eur na vybudovanie inžinierskych sietí do seredského kaštieľa. Bude sa jednať o dotiahnutie prípojok vody, kanalizácie a elektriny. Na povinnú jazdu samosprávy, ktoru je odvoz a uloženie komunálnych odpadov z mesta je vyčlenená neuveriteľná suma 640-tisíc eur.

Sereď bude celkovo hospodáriť s vyrovnaným rozpočtom vo výške vyše 17,5 milióna eur. Z tejto sumy tradične najviac odčerpajú výdavky na rozpočtové organizácie mesta a to až 8,5 milióna eur. Pol milióna je rozpočtovaných pre Dom kultúry Sereď a osem miliónov mestom zriadené materské a základné školy a základná umelecká škola.

Dobrou správou teda je, že aj vo vypätej situácii sa mestu podarilo zostaviť a schváliť vyrovnaný rozpočet. Je výborné, ak niektoré samosprávy dokážu poskytovať zo svojich rozpočtov aj finančné dotácie pre rôzne svoje občianske združenia. Dotácie sú pritom medzi prvými položkami rozpočtov, ktoré sa v ťažkých časoch musia škrtať, prípadne rušiť úplne. V prípade nášho mesta sa podarilo zostaviť rozpočet tak, že na dotácie budú poskytnuté v rovnakej výške aké boli schválené na rok 2022.

Výraznou komplikáciou pri zostavovaní rozpočtu bol fakt, že sa zostavoval v čase, keď ešte nie je schválený štátny rozpočet. Z neho by sa dali čerpať dôležité informácie potrebné ako podklad pre zostavenie tak, ako tomu bývalo dobrým zvykom. Otázne sú napríklad v predchádzajúcom období schválené daňové bonusy, ktoré reálne znižujú objem podielových daní, ktoré prúdia do príjmovej časti mestského rozpočtu. Pre porovnanie, v prípade približne 17,5 miliónového rozpočtu Serede tvorí výpadok príjmov na daňových bonusoch približne jeden milión eur.

Šetrenie v prípade Serede znamená, že neplánuje v nasledujúcom roku žiadne výrazné investície z vlastných zdrojov. Avšak plánuje reagovať na všetky relevantné výzvy, z ktorých bude môcť čerpať externé zdroje.

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Ten sa konečne urobí v reálnej miere ako mestu prináleží. A bez vzdušných zámkov na prvú ligu.

  2. 350 tis na siete co potrebuje sukromnik v kastieli fasa vec, ked si poslanec 😀 … esteze mame zateplene vsetky mestske budovy a v nich moderne siete 😀 diletanti

  3. bez sieti nie je možna žiadna zmysluplná rekonštrukcia sukromnik ma v najme len výrazne menšiu časť kaštiela zvyšok ma mesto stále v rukách ak chceme pokročiť s celkovou rekonštrukciou a záchranou kaštiela inžinierske siete súnevyhnutný predpoklad

  4. Rozpočet je O.K,pravda,len keď občanom mesto nenavýši dane. Je to také zlaté pravidlo. Pozrime sa na to,ako je na tom práve Sereď. A až potom sa tešme milí občania, ak má mesto „vyrovnaný rozpočet „…

  5. Dvanásť rokov sa na kaštieľ z vysoka sralo, tak konečne sa mu dostávajú investície, ktoré potrebuje. Všetko sa dá, keď nerozhodujú prvoligové priority.

  6. bodaj by nebol hnilý keď sa brucho vyjadril že on má iné priority a Veselický povedal
    že by bolo najlepšie keby úplne vyhorel

  7. A co nas most tam.ho zburajte a novy jemu nelejte milion euroo.pocujes primator Kurbelko ale mam ta rad si lepší ako to brucho ale to vsetko boli este jeho plani vi ich splnite ach aj svma

  8. ..myslím, že sa to začína podobať predchádzajúcim zastupiteľstvám, Primátor zistil čo platí na poslancov, navrhnúť im odmeny a oni budú hlasovať , ako on bude potrebovať. Inak veď to sám povedal, že jeho priorita je kaštieľ. Hoci je v súkromných rukách ,nevadí že je nájomca poslanec a má kaštieľ za euro, ale aj stred záujmov nikomu nevadí.. veď podporil toho správneho človeka za primátora pri voľbách. Pekne páni poslanci, zabudli ste všetci , že ste tam pre ľudí … A dokonca aj „Vševedko „/Palo Kurbel/, nemôže podať trestné oznámenie /ako to robil pri podozreniach v minulosti/,pretože „naši ľudia“….

  9. Vidím, že trafil do čierneho anonym zo 6:33 .Ozval sa sám nájomca 9:21 ,alebo jeho najbližší.. Neboj myslím, že to ľudia sledujú a príde aj na to čo bude treba..

  10. Pre cukrovar
    Ohľadom mostu sa treba informovať v Trnave na Slovenskej správe ciest. Mesto o moste nerozhoduje, nemôže ho zbúrať ani opraviť, či postaviť nový. Ťažké pochopiť, či treba za každú cenu len kritizovať? Tomčány ako riešil situáciu? Mimo vyberania pokút MP? Nijako. A aký ste boli spokojní. Hlavne, že ste mohli chodiť luskat jadierka na štadión a slopat pivo. A tešiť sa, že si platíme prvoligovú kravinu. To čo nás 12 rokov stála, zato by veru bol aj nový most. Však Veselický sem furt vypisuje svoje fantazmagórie, opýtaj sa ho prečo Tomčány a jeho družina neriešila most 🙂 Keď ti to teraz strašne vadí.

  11. s tym mostom tu trepete same kraviny. Mesto sa moze snazit ako chce, ci byvale vedenie alebo terajsie. Pokial sprava ciest nebude ochotna most burat a stavat novy nic sa nepohne. Moze im primator aj 1000 listov pisat, prosit, vyhrazat sa aj tak to nepomoze. Bohuzial, mesto nema paky nato, aby to urychlilo. Tak tu nepiste bludy o moste uz. Sto krat to tu bolo rozoberane.

  12. Bude sa jednať o dotiahnutie prípojok vody, kanalizácie a elektriny. To sú verejné siete vážení, ktoré budú v areáli parku.
    Mesto Sereď nepodporilo rekonštrukciu časti kaštieľa v nájme ani eurom.. Ale to blbeček, ktorý hovorí o strete záujmov veľmi dobre vie. Ale treba ľudí rozoštvávať a vymýšľať bludy.

  13. Na vsetko sa najdu € ale na to co treba = most tam sa to naťahuje aby sa každému ušlo? Tomu dala tomu dala )*( tomu dala (.)(.) a tomu sa ušiel 8-

  14. Keby ste nezavádzali so sieťami.. Doteraz tam fungoval amfiteáter ,bolo tam dopravné ihrisko, bol tam bar s diskotékami ,v kaštieli boli rôzne aktivity a chcete povedať ,že odrazu tam všetky prípojky vody, kanalizácie zmizli a elektrické káble niekto vyťahal zo zeme. Možno ich treba len preveriť a nie hneď na to vyčleniť sumu ,ktorá sa dotkne všetkých ľudí. Zasa určite rozhodujú „kompetentní“ .alebo si to sám pán poslanec Godáň nadiktoval ? Uvidíme !

  15. A pol miliona na dom kultúry? OK? A vstupné ide komu do vrecka? A kino ? Tam je nájom vyvoleným podnikateľom ? zadarmo a to je v poriadku? A to sa dotuje roky..

  16. pre Anonym 15. decembra 2023, 13:40 Pri

    Čo nechápeš na tom, že sa jedná o inžinierske siete do kaštieľa? Amfiteáter je kaštieľ? Dopravné ihrisko bolo v kaštieli? Bar s diskotékami bol v kaštieli? Ale aspoň si si kopol.

  17. Konečne mesto schválilo vybudovanie inžinierskych sietí do kaštiela.
    Kritizovať túto vec môže len ten, kto nerozumie základným podmienkam akéhokolvek fungovania ktorejkolvek časti
    kaštiela. Pokial nebudú vybudované siete, ktorých vlastníkom zo zákona je mesto, potial nebude nič fungovať v kaštieli.

  18. Otázkou je, prečo sa to neriešilo už dávnejšie keď by si takýto projekt vyžadoval oveľa nižšie investície. Peniaze nato boli, keď sa našli aj na nový trávnik na štadióne. Rýchlosťou svetla. To by ale mohol ozrejmiť ex rozprávkar Veselický. Ktorý sa po odchode z úradu záhadné rozpísal. Kým tam sedel, tak sme ani nevedeli, že existuje i keď sme mu 12 rokov platili jeho existenciu na Msú.

  19. 350 000 na kaštieľ? Na hnilu, plesnivu, rozpadnutu chatrč? To co tam fetujete na tom úrade. Kurva, na kereho boha idete tlacit také prachy do tej chajdy? Objednať bagre, kontajnery, strhnúť to dole a vybudovať tam oddychovú zónu. Tecka. A teraz pamiatkari, slnieckari a podobná háveď do mňa. 3,2,1

  20. Inzinierske siete pre neschopneho najomcu, ktory sa tam jebe uz tri roky, žebrá peniaze kade tade a nema na dokoncenie. Cisty ojeb na meste. Za taky cas vstal z popola hrad Víglaš. A nie tento saso, ktoremu sa mesto sklada na rekonstrukciu.
    Toto je mozne len v seredi aby sa panbožKári takto tvarili a prihrievali si polievočku.
    Kristus vas este potresta vy mrchy

  21. 15. decembra 2023, 23:55 Pri
    Počúvaj mudrlant, ani Víglaš sa neopravil sám od seba. A zadarmo. Konečne sa s kaštieľom niečo robí. Keby ešte chvíľu pokračovala bývalá garnitúry tak už by ani park neexistoval. A háveď vidíš jedine v zrkadle.

  22. Som rád že som ako poslanec vždy hlasoval za peniaze na rekoštrukciu kaštiela a podporujem aj terajšie rozhodnutie ohľadom vyčlenenia financií na jeho obnovu. Podľa mňa iba ľudia bez vzťahu k histórii môžu byť proti jeho obnove. Pomalej ale predsa. Pozrite si ako vyzeral kaštiel v Galante a ako vyzerá dnes. Keby bol mal Tomčányi záujem o náš kaštiel mohol dnes vyzerať podobne. Ale on sa zaujímal o iné veci.

  23. Ked to chcete komplet opravit(nie 20 rokov lepit) tak si nachystajte 10mil€,aj tak to nebude nikdy pekny kastiel ako je v galante, on totizto nikdy nevyzeral ako kastiel aj ked bol novy, chliev bude vzdy len chliev,zburat hnilu,plesnivu budu.

  24. Koľko primitivov v tejto Seredi. A takíto majú hlasovacie právo. Preto to na Slovensku vyzerá tak zúfalo. Najväčší idiot najviac kričí.

  25. to su peniaze na prevadzku domu kultury, kniznice, muzea, kina, amfiku a programov jarmoku a trhov, radsej si chod spievat kumbaja jezisu na ulicu a nevyjadruj sa ku kulture

  26. to mas pravdu hlavne taki co aktualne riadia mesto, vyhodia peniaze na siete kde nic nie je a ked bude bude to robit len dalsiu stratu v case ked vseci z poslednych moznosti co sa da zatepluju, buduju fotovoltaiky a zefektivnuju prevadzky budov aby sa setrilo lebo idu tazke casy … a tu moze posledny zhasnut akurat tak pri tejto bande, futbsalovu mafiu vystriedala mimovladkova a kostolna a to este riadena ekomomickymi diletantami

  27. Dom kultury a budovu kina ma v nájme SRo.. a ta dáva priestory pre podnikateľské aktivity vyvolených skoro zadarmo. A potom pýtajú od mesta dotáciu na prevádzku. To ti nevadí ze sponzorujes tieto aktivity pre podnikateľov co tam sú? Keby platili trhove nájomné , nepotrebujú dotáciu. A peniaze mohli byť použité na opravy chodníkov napríklad

  28. Cavojsky da ciganom celu salu na oslavu po oslave by sye sa mali prist pozriet rozbite dvere polovica riadu dotlcena ostatni maju po nich upratovat a bovorili ze za 100 eur sa to oplati nech sa riaditel vyjadri ci je to pravda alebo si vymyslaju

  29. Miloš sprav anketu či zbúrať alebo zrekinštruovať? Lepšie by tam bolo veľké detské ihrisko ako táto bezodná studňa

  30. prečo mám pocit, že ten kto píše tieto „inteigentné“ príspevky proti nájomcovi, primátorovi je stále len jedna osoba? Ved buď frajer a podpíš sa vlastným menom, keď útočíš na konkrétne osoby.

  31. Podla najomnej zmluvy je kastiel v prenajme od 1.1.2021. V prenajme ma kastiel spolocnost ktora poriadne ani nevie co je to zisk a je v strate. Tato spominana spolocnost
    do dvoch rokov mala v kastieli prevadzkovat podla najomnej zmluvy restauracne zariadenie.a dnes je vlastne skoro 1.1.2024
    A vy jej priklepnete 350 000 euro na inzinierske siete? Nehnevajte sa ale to je vysmech kazdemu seredanovi.
    Na zaklade coho chcela tato spolocnost prevadzkovat restauraciu a vinaren ked si sama nevie dotiahnut vodu elektriku kanal ci plyn? Bolo to odzaciatku planovane ako búda na mesto?
    V seredi mame jedneho zuriveho reportera. Bohuzial, narocnejsie temy ako neporiadok, burina a vytlky ho nezaujima. Tak trn vam to vytmavit nedokaze.
    Namiesto toho, aby si sered zobrala uver, ked boli peniaze vlastne skoro zadarmo na absolutne minimalne uroky v historii zemegule pred 3 rokmi a sama opravila kastiel, radsej sa bude chvalit vyrovnanym rozpoctom a nevybuduje nic navyse pre dalsie generacie. Radsej prenajme na 50 rokov kastiel šuflikantom z hviezdoslavovej ulice. Hanbite sa aj vy, co takyto odrb godana podporujete teraz.
    Ps. Pan kurbel, nestaci ze vy ste podporovali rekonstrukciu kastiela. Napiste co ste spravili pre to, aby ste o tom presvedcili aj svojich kolegov poslancov. Lebo ked ste preto nic nespravili, ste tam platny jak slepemu husličky

  32. Tu už prestáva byť sranda. Opatrne s tými klamstvami. Podľa zmluvy je to do 5 rokov.. len pre info

  33. A čo som mal podľa vás každému kolegovi ktorý nehlasoval za kaštiel prevrtať guľkou hlavu? To s tými lacnými peniazmi máte pravdu. Lenže to by musel Tomčányi a jeho poslanecká úderka s tým súhlasiť. Tomčányi však mal iné priority ako kaštiel,

  34. tebe netreba strieľať guľku do hlavy tebe treba riadne vyprášiť kožuch aby si dostal rozum

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované