back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Ak prichádzate k semaforu buďte v strehu, predvídajte aj správanie vodiča idúceho pred vami – VIDEO č. 10

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Sereď | Príčiny kolízie zachytené kamerou Mestskej polície na tomto videu asi veľmi vysvetľovať netreba. Tobôž následky sú zrejmé.

Predpisy hovoria jasne – vodič má dodržiavať bezpečnú vzdialenosť od vozidla, aby mohol v prípade potreby bezpečne zastaviť. Je to ale bežne v dennej premávke aj možné? Skutočne má vodič ísť od auta idúceho pred ním dodržiavať len tak pre istotu vzdialenosť troch či piatich metrov pre prípad, že by vodič, ktorý štandarnde má ísť len tak zastavil?

Z videa je zrejmé, že vodič prvého auta zastavil vlastne bezdôvodne a náraz je taký slabý, že niet pochýb o dobrej reakcii druhého vodiča a jeho nie rýchlej jazde.

Napriek všetkému si dovolíme povedať, že byť na mieste druhého vodiča s najväčšou pravdepodobnosťou by sme dopalil obdobne.

Z uvedeného videa vyplýva ponaučenie – na ceste nie sme sami, tak tomu prispôsobme aj správanie.

- Článok pokračuje pod reklamou -

O živote môže rozhodnúť sekunda nepozornosti.

Mestská polícia k prípadu uviedla:

Niečo z autoškoly.  Ak začne na semafore blikať zelené svetlo (trvá to cca 3 sec.), znamená to, že vodič prichádzajúci k semaforu by mal byť v strehu, mal by už pribrzďovať, nakoľko naskakuje oranžové svetlo (trvá cca 2-3 sec.), ktoré upozorňuje na príchod červeného svetla.  Počas blikania zeleného svetla samozrejme vodič má ešte možnosť prejsť križovatkou, ale už by mal byť obozretný (hlavne na križovatke Lídl v Seredi J). Na oranžové svetlo už zbytočne neskúšajte prechádzať križovatkou.

Na tomto videu je zachytená menšia nehoda – ťukanec tým spôsobom, že počas blikania zelenej na semafore, vodič nezmyselne zastavil pod semaforom a samozrejme vodič za ním, narazil do neho. Prvý vodič asi spanikáril a druhý vodič nedodržal vzdialenosť od vozidla.

Je potrebné dávať pozor na semafor, prispôsobiť jazdu signalizujúcim svetlám a dodržiavať bezpečný odstup od vozidla a hlavne predvídať možné situácie.

Veľmi málo stačí, aby došlo k nešťastiu. Sekundy rozhodujú! Buďte pozorní, zodpovední a vždy radšej 2 krát prehodnoťte situáciu, než by ste mali spôsobiť nejakú dopravnú nehodu.

– – –

 

Bezpečnosti na cestách a prevencii sa venujeme tu:

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

Predchádzajúca časť:

Cyklista samovrah? – VIDEO č. 9

Ďalšie nehody a incidenty zachytené objektívmi kamier MsP si môžete pozrieť tu:

Objektívmi kamier Mestskej polície

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. keď prechádza križovatku na červenú:“však červenšia už nebude…“:-D

  2. Dnes mu takto vyletela do cesty biela Fabia z lava keď som odbocoval k lidlu od Sintavy, mne uz svietila zelená a on zrazu predo mnou.. Niekedy ani bezpečná vzdialenosť nepomôže, hlavne keď sa vodič pred vami správa podobne a napr uz dlhšie mierne pribrzduje a potom zrazu začne naplno…

  3. Ten v zadu mal predvídať že stretne kompota co zastaví na zelenú
    a ten co zastavil na zelenú nemal ohroziť a ani nijak obmedziť plynulosť cestnej premávky
    Kto bude vinik?
    Môj názor na vinika je ten co zastavil na zelenú ohrozil a obmedzil plynulosť cestnej premávky

  4. Keď bliká zelená treba pridať. 😀 a nie brzdiť. Ale aby som bol fér, tie semafory programoval idiot. Z cepena smer Šintava ešte zelená a zo Šintava už oranžová. Sa nečudujem že sú tam časté nehody.

  5. Dodržiavanie bezpečnej vzdialenosti? Mýtus, ktorý v reáli nefunguje..
    Situácia z praxe.. Ak si nechám bezpečnú vzdialenosť, t.j. minimálne na dĺžku jedného auta a nacpe sa mi tam kkt z vedľajšieho pruhu a vzápätí začne brzdiť.., kto je navine?
    Kto jazdí vo väčších mestách túto situáciu dobre pozná. A preto sa neoplatí nechávať si „bezpečnú vzdialenosť“, lebo je to viac nebezpečé. Buď sa vám tam niekto narve alebo sa niekto pokusí o myšičku, respektíve slalom medzi pruhmi. A tým kkt je jedno, že sa švacnú aj pred kamión z prava, kde vás vodič nemá šancu včas vidieť a reagovať.
    A potom tu máme opačnú skupinu „držiteľov vodičských oprávnení“, ktorí šlapú na brzdu bez rozumu, zmyslu a citu, lebo sú vyplašení a nie sú schopní vhodne vyhodnotiť dopravnú situáciu pred nimi. Robia to aj kréteni, čo sa vedia pozerať leda tak na koniec svojej kapoty alebo do mobilu a potom už len v panike zbytočne zadupnú brzdu.

  6. Prvý bol stresák, druhý nedodržal vzdialenosť. Bodka. Ak idem cez križovatku riadenú semaforom, tak sledujem nielen semafor, ale aj toho predo mnou. Darmo ja ešte chcem stihnúť, keď ten predo mnou už nie. Bez ohľadu či bol v strese a zastavil na zelenú.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované