back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Vyhlásenie k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila v piatok 8. decembra 2023 s vyhlásením k rušeniu Úradu špeciálnej prokuratúry. 

„Na ostatnom zasadnutí vlády bol schválený a prvýkrát zverejnený návrh zmien viacerých zákonov týkajúci sa trestného práva. Všetky navrhnuté zmeny sa majú udiať v skrátenom legislatívnom konaní, a teda bez odbornej diskusie.

Súčasťou navrhovanej zmeny je zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. Táto inštitúcia vznikla pred takmer 20 rokmi za účelom boja s organizovanou kriminalitou a korupciou. Dôvodom vzniku tohto úradu bola okrem iného špecializácia na uvedené formy trestnej činnosti a vo výsledku zefektívnenie činnosti pri postihovaní týchto skutkov. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry predstavuje výraznú zmenu fungujúcej schémy orgánov na presadzovanie spravodlivosti. 

Vládna koalícia navrhuje prerozdeliť agendu Úradu špeciálnej prokuratúry medzi krajské prokuratúry. Samotná rada Rada prokurátorov, tvorená reprezentantmi Krajských prokuratúr, však tvrdí, že tento krok by viedol k oslabeniu boja proti závažnej organizovanej kriminalite a korupcii. Zároveň  Rada prokurátorov citujem „dôrazne odmieta, aby k takýmto zásadným zmenám právnej úpravy v oblasti trestného práva dochádzalo skrytým spôsobom, teda vynechaním štandardného legislatívneho procesu.“

V kontexte navrhovanej zmeny sa nedajú prehliadnuť ani vyjadrenia mnohých koaličných politikov. Sú nimi kritické postoje k osobe na čele špeciálnej prokuratúry, a tiež k niektorým prokurátorom ÚŠP, ktorý oni sami uvádzajú ako jeden z motívov zrušenia špeciálnej prokuratúry.

Takýto krok sa javí ako účelový a neprípustný personálny zásah zo strany politickej moci do fungovanie prokuratúry.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Vládny návrh zmien oslabuje aj  ochranu oznamovateľov korupcie. Z právnej ochrany vyberá jednu celú profesijnú skupinu, príslušníkov policajného zboru, a to len preto, aby bola odňatá ochrana konkrétnym vyšetrovateľom. Navyše, zákonom by sa mali zrušiť už aj vydané rozhodnutia v individuálnych veciach, čo predstavuje v právnom štáte retroaktívny a nelegitímny zásah do nadobudnutých práv oznamovateľov protispoločenskej činnosti. Návrh tiež prináša významnú zmenu statusu oznamovateľa protispoločenskej činnosti, ktorá by znamenala výrazné oslabenie právnej ochrany ľudí, a skôr ich odradí, ako by ich motivovala k odhaleniu takejto činnosti.

Ďalšou oblasťou predloženého návrhu je úprava sadzieb viacerých trestných činov. Predkladatelia sa pritom odvolávajú na potrebu zosúladiť výšky trestov s trendami trestnej politiky v štátoch Európskej únie, pretože by nám údajne malo hroziť konanie pred Súdnym dvorom Európskej únie. Zároveň však Európska prokuratúra už na základe predbežnej analýzy vládneho návrhu skonštatovala, že niektoré z navrhovaných zmien by už neboli schopné zabezpečiť, aby trestné činy proti rozpočtu EÚ boli na Slovensku trestané účinnými, primeranými a odrádzajúcimi trestnými sankciami. Európska únia totiž vyžaduje, aby za podvody na eurofondoch hrozili odrádzajúce tresty. Vystavujeme sa tým aj potenciálnemu riziku pozastavenia eurofondov.

Vážení občania,

predložený vládny návrh predstavuje zásadné zmeny v oblasti trestného práva, ktoré sa majú udiať bezdôvodne rýchlym spôsobom, bez dostatočnej odbornej prípravy, a bez komunikácie s laickou aj odbornou verejnosťou, vrátane prokurátorov. Argumenty, ktoré vládna koalícia na skrátené legislatívne konanie uvádza, takýto postup podľa môjho presvedčenia neodôvodňujú.

Takto závažné zmeny prijímané v skrátenom legislatívnom konaní považujem za postup v rozpore s princípmi právneho štátu.Napokon aj Európska komisia vyzvala vládu Slovenskej republiky, aby nepokračovala v tomto procese bez dôkladného zváženia a neuchýlila sa k zrýchlenému postupu bez riadnej a dôkladnej konzultácie so zainteresovanými stranami.

Toto je iba niekoľko, avšak dostatok, dôvodov na to, aby sme zišli z kratšej cesty. A akékoľvek závažné legislatívne zmeny v oblasti trestného práva, vždy podrobili dôkladnej analýze a umožnili viesť odbornú diskusiu v riadnom legislatívnom procese.“

zdroj: prezident.sk
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Prax ukázala, čoho sa zas v oblasti práva na Slovensku dosahuje. Ako laik mi je jedno aký orgán / ak je to potrebné/ tieto veci vyšetruje. Podstatné je, či došlo k porušeniu zákona, alebo nie. A veru asi zas škrípu kolieska. Ak je tu vôľa oný orgán presunúť , nech presúvajú. Pravdu je potrebné vždy hájiť. A zabitie človeka, je tiež tieň aj na tele prokurátora.

  2. Toto trápi Lipšica, Čaputovú a tzv. Slušnoľudí. Keby sa radšej pani Č. starala o reálne životy občanov. Toto sú len ich politické hry na dobrého a zlého a vymývanie mozgov ľuďom, aby sa postavili na ich stranu. Už nerozdeľujte spoločnosť! 3,5 roka Matovičovho besnenia stačilo!

  3. To prasa z palaca tomu aj tak nerozumie,preco sa strapnuje svojim vyjadrenim,je tupa ako prazdny prasaci valov.

  4. Už fakt nadobúdam dojem ze z tejto krajiny len odísť preč a nech si užívajú iný vládu čo si zvolili jednobunkovce. To čo predvádza táto vládna garnitúra, by sa mohol aj Mečiar učiť.

  5. anstain???
    Tom, myslim, ze jedna bunka je prilis.
    A ten vyssie, z prasacieho chlieva.
    Sa necuduj. Ved kde sa mali vzdelavat?

  6. toto je naozaj sranda krajina…
    – vyšetrovatelia vyšetrujúci korupciu na najvyšších miestah sú zlí, treba ich očierniť a odstaviť
    – Lipšic je zlý a aj keď ponúkol rezignáciu tak to nestačí – treba zrušiť celý úrad Špeciálnej prokurátúry…..
    – krajine ktorá patrí medzi najskorumpovanejšie v EU ideme znižíť tresty za korupciu, machinácie pri verejnom obstarávaní, ekonomickú trestnú činnosť….
    jediný kto má „pravdu“ a komu treba veriť je ryšavý hranol, ktorý si užíva luxus na ktorý v živote nemohol zarobiť…
    a treba to spraviť čo najrýchlejšie, lebo už včera bolo neskoro,…takže úplne na hulváta, expresné rýchlo, tak aby ani opozícia nemala možnosť pokladať otázky….toto sú tie zákony pre ľudí?
    my naozaj chceme kúpovať tie CTčka a iné veci 2-3, krát, stavať predražené dialnice atd…hlavne aby nikto nikoho nevyšetroval a ked náhodou aj áno, tak aby za to rokrádanie dostal čo najmenšie tresty….a ľudia tomu ešte tlieskajú….

  7. Táto teta už nech ide užívať rentu doživotnú. Vyfasuje ktomu neaku fajn funkciu v PS,NATO alebo na ambasáde USA a bude pokoj.

  8. Akosi sa prehliada fakt, že bolo právoplatne odsúdených vyše 40 ľudí z éry Hlasosmeru, ktorí boli skorumpovaní, resp. zneužívali svoju funkciu. A Ficko vyjde s tvrdením, že ÚŠP porušuje zákony. Zaujímavé, jednoduchým to stačí ako argument. Ak aj zlyhal konkrétny prokurátor, prečo sa má rušiť celá prokuratúra? Veď zrušme teda súdy, lebo aj tie neraz pochybili, zrušme všetky inštitúcie, ktorých zamestnanci niekedy pochybili. Toto je riešenie? Naozaj nechcete pochopiť, že týmito argumentami vás akurát oblbli, v skutočnosti ide o odstavenie všetkých, ktorí vyšetrujú trestnú činnosť tejto garnitúry.

  9. Lipšic bol odsúdený súdom za usmrtenie človeka pri dopravnej nehode. Takže on práve preto, že je trestaný, nemal ani pomyslieť na funkciu šéfa ÚŠP.

  10. kecas plkoviny, ktore ti nasral do hlavy fico a spol.

    Keďže však ide o neúmyselný trestný čin (z nedbanlivosti), takéto odsúdenie mu nebráni v kandidatúre.

    „Vyžaduje sa tam bezúhonnosť a to je splnené aj v prípade nedbanlivostného trestného činu, ak bola uložená podmienka,“ hovorí expertka na trestné právo a rektorka Akadémie Policajného zboru Lucia Kurilovská.

  11. Do hlavy nasral… Vyjadrenia hodné čohosi… To je úroveň… A samozrejme treba spomenúť Fica. Prezradím ti tajomstvo ( ja som Fica a spol. nevolil ). Mená sa píšu s veľkými písmenami…

  12. ano, vyjadrenie hodne tvojej hlavy. a velke pismeno si to zbytocne hovno musi zasluzit.
    a prezradim ti tajomstvo, nikoho nezaujima koho si volil.

  13. Tam nikomu nepodsúvaj Fica a spol. Znova ti prezradím tajomstvo, ja som písal, koho som nevolil a nie koho som volil. Ale nikomu to nehovor a nikde o tom nepíš, lebo to je tajomstvo. Správne písanie nie je o tvojej zášti k Ficovi, ale o úcte k spisovnému jazyku, ktorý kodifikoval ako posledný M.Hatala, M.M.Hodža a pred nimi Ľ.Štúr, J.M.Hurban, M.M.Hodža a ešte pred nimi A.Bernolák.

  14. Pre nechápavých a neschopných chápať písaný text. Myšlienka zrušenia ÚŠP z dielne Smeru nie je z dôvodu toho, že tam Lipšic mal alebo nemal byť zvolený za špeciálneho prokurátora. A keď už sme pri polemike či mal byť alebo nemal byť, tak treba rozlišovať podmienku bezúhonnosti, ktorú, či chcete alebo nie, spĺňal. Načo píšete, že ho právoplatne odsúdil súd, to viem aj bez vás.

  15. tak si to predstav ako viacslovne pomenovanie – napr. Kurwa fico, ale nechcel som byt pred 22. hodinou vulgarny a ostal len fico.

  16. Hm, Lipšic tam vôbec byť nemal, zrazil človeka na prechode, nemal bezpečnostnú previerku!!! Bol na úrad špec. prok. dosadený s tým, že zničí opozíciu a školený bol v USA a má toho istého sponzora ako chytrá Zuza z Vojan aj ten zlodej pozemkov, daňový podvodník y Popradu …

  17. Anonym 11. decembra 2023, 16:15 Pri

    Pane potrebujete odbornú lekársku pomoc, vyvinula sa u Vás paranoja. Neliečením ničíte svoju dušu.

  18. Špeci prokuratúra vyšetruje, kajúcnik vypovedá že priniesol peniaze, a odovzdal ich v určitej budove a komu. Preverovaním pravdivosti kajúcnika bolo zistené, že budova v ktorej malo prísť k odovzaniu korupčných peňazí, v tom čase budova vôbec neexistovala. Naozaj špeciálna prokuratúra. Nevinný traste sa, hrozí vám basa.

  19. Anonym 11. decembra 2023, 23:41 Pri

    Mohol si rovno uviesť link odkiaľ cerpas aby si toľko nemusel písať, avšak to by bolo skoro všetkým potom jasne ze je to hoax, či?

  20. coze Fico a jeho banda aby robili nieco, co im pomoze rozkradat a pritom este kricali, ako je svet nespravodlivy? no neveeriiiiiiiiiiiiiiim… sak tie spine si 12 rokov bacovali, beznemu obcanovi nasrali na hlavu, vybudovali si krasny system, aby ich vysetrovanie a pripadne odsudenie bolo co najzlozitejsie a tuna nejaky Jozko, co nema v hube nic ine ako, ze za vsetkym zlym je usa, tu bude rozdavat rozumy, pritom je sprosty ako kybel gitu, rovnako ako kazdy, co volil smer a spol…

  21. Zlodeji zo Smerohlasu sa ani netajili tým, že ich prioritou bude snaha pomôcť „našim ľuďom“, ktorí napáchali svinstvá. pomoc spočíva vraj v rekodifikácii trestného kódexu, po smerácky povedané účelovo zmeniť trestné sadzby a skrátiť dobu premlčania, čomu by sa potešilo ešte zopár špín, ktoré sa stále trasu z toho čo napáchali. A jednoduchý volič im v tom ešte aj pomohol. Zase vás Smerohlas osral, ich nezaujíma či budete mať čo jesť, za odmenu vám ešte zdvihne dane, odvody, zadlžiť štát a môžete kvičať blahom.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované