back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Slávnostné oceňovanie občanov a kolektívov mesta Sereď

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Dňa 5. decembra sa na pôde Mestského úradu v Seredi konalo slávnostné oceňovanie občanov mesta.

Ocenenie CENA MESTA SEREĎ a ČESTNÝ OBČAN MESTA SEREĎ vyjadruje morálne poďakovanie jednotlivcom či kolektívom za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky dosiahnuté v najrôznejších oblastiach verejného života. Ocenenia sú príležitosťou vyjadriť vďaku a uznanie tým, ktorí svojím prínosom šíria dobré meno nášho mesta a robia ho lepším miestom na život.

Slávnostného oceňovania sa zúčastnili primátor mesta Ondrej Kurbel, viceprimátorka Mária Fačkovcová, vedúca organizačného oddelenia Zuzana Horváthová, zamestnanci mestského úradu a poslanci MsZ. Podujatím sprevádzala Zuzana Macurová, program obohatilo aj saxafónové DUO v podaní Dagmar Melicherovej a Borisa Červeňanského.

Plakety Cena mesta a Čestný občan mesta si prevzali štyri osobnosti a jeden kolektív. Všetci sa svojou prácou či voľnočasovou aktivitou pričinili o zviditeľnenie mesta Sereď, jeho rozvoj a prosperitu.

Ocenenie Čestný občan mesta Sereď získal: Mgr. Milan Novák, prezident HK Slávia Sereď

- Článok pokračuje pod reklamou -

Milan Novák je športovec, ktorý svojimi úspechmi reprezentoval Sereď na Slovensku aj v zahraničí. Jeho disciplína, odhodlanie a oddanosť sú inšpiráciou a príkladom najmä pre mladých športovcov.

Popri povinnostiach v pedagogickom zbore začal od roku 1986 pôsobiť ako tréner dorasteniek HK Slávia Sereď. Tím začal pod jeho vedením veľmi rýchlo dosahovať výborné výsledky. Od roku 1990 zastával v HK Slávia Sereď viacero funkcií, dodnes pôsobí ako predseda a prezident klubu. Ako uznávaný tréner viackrát viedol výbery Trnavského kraja, družstvo dorasteniek HK Slávia Sereď doviedol k postupu do 1. ligy a rovnaký úspech zopakoval aj s družstvom žien. Niekoľko rokov aktívne pracoval v Komisii mládeže SZH, v Športovej komisii mesta Sereď a ako podpredseda Trnavského zväzu hádzanej. Svojou prácou chcel vždy vhodnou formou vyplniť voľný čas detí a mládeže, reprezentovať mesto a hrou pobaviť divákov.

Svoje pocity z udeleného ocenenia Milan Novák opísal slovami: „Ocenenie vnímam ako veľkú česť, že ľudia a poslanci touto formou ocenili moju, dá sa povedať celoživotnú činnosť. Práca, ktorú som si vybral, ma napĺňala a bral som ju ako poslanie. Hoci v živote som mal viacero lukratívnych ponúk ako pedagóg a tréner, vždy som ostal verný mestu a ľuďom, ktorí v ňom žijú. Ďakujem všetkým, ktorí mi v mojej práci pomáhali a všetkým, ktorých som učil a trénoval. “

 

Ocenenie Cena mesta Sereď získala: Monika Kunová, majsterka ľudovej umeleckej výroby za r. 2023

Cena mesta je nielen uznaním pre nadanie a zručnosť Moniky Kunovej v ručných prácach ale aj spôsob poďakovania za výnimočný prínos jednotlivca k zachovaniu tradičného ľudového remesla. Majsterka vyšívania sa venuje tomuto umeniu s láskou a oddanosťou. Jej precízna práca prenáša históriu a kultúru do celého sveta.

Monika Kunová sa od svojich 15. rokov sa venuje vyšívaniu. Lásku k ručným prácam zdedila po starej mame. Spod jej rúk vyšlo množstvo dečiek, obrusov, ľudových odevov z rôznych oblastí Slovenska. Venovala sa i vyšívaniu oltárnych obrusov do kostolov. Jej práca zdobí oltár v kostole v Seredi, v Šintave, vo Vinohradoch nad Váhom, v Abraháme, v Prahe i v Jeruzaleme. Viacerí kňazi sú odetí do alby vyšitej pani Kunovou. Upravuje a skrášľuje okolie kaplnky Nanebovzatia Panny Márie pri domove dôchodcov v Čepeni. Je ochotná pomôcť starým a chorým ľuďom bez ohľadu na svoje vlastné sily či potreby.

Na margo ocenenia Monika Kunová uviedla: „Som nesmierne vďačná, že si moju prácu ľudia všimli a vážia si ju. Ručné práce už dávno nie sú pre mňa koníček ale celoživotná láska a vášeň zároveň. Keď Vám pod rukami vznikne niečo krásne a hodnotné, je to neopísateľný pocit. Cena mesta pre mňa znamená niečo vzácne, za čo by som chcela všetkým poďakovať. Ale najväčšia vďaka patrí mojej starej mame, ktorá ma k tejto záľube doviedla. A verím, že túto záľubu zdedia po mne aj moje vnučky. Cenu mesta je pre ňu nielen uznaním ale aj povzbudením na pokračovanie v rozvíjaní svojho umeleckého talentu.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ocenenie Cena mesta Sereď získal: PhDr. Ervín Blažek, učiteľ

Hudobník a dirigent Ervín Blažek svojím umením prispel k obohateniu kultúrnej scény nielen v Seredi ale aj na celom Slovensku. Bohatej dirigentskej činnosti sa venoval vyše 26 rokov. Jeho výnimočné schopnosti a vášeň pre hudbu poskytovali poslucháčom jedinečný zážitok. Počas kariéry šíril do sveta radosť a krásu hudby.

Ervín Blažek je osobnosťou, ktorá sa významne podieľala na rozvoji v oblasti vzdelávania a kultúry Trnavského kraja. Pôsobil ako učiteľ, neskôr riaditeľ na základných a umeleckých školách v Seredi, Trnave či Jasl.Bohuniciach. Bol aj recenzentom pre učebnice a metodiky hudobnej výchovy a inšpektorom pre hudobnú výchovu. Dirigoval detské i miešané spevácke zbory: Detský spevácky zbor v Seredi, Komorný detský zbor v Trnave, ženský spevácky zbor Slovenka v Hlohovci a miešaný spevácky zbor ZORA v Galante. Pre svoje skúsenosti z oblasti zborového spevu bol aj členom poroty na viacerých prehliadkach a súťažiach zborového spevu v rámci Trnavského kraja. Angažoval sa aj vo folklórnych súboroch, hlavne vo folklórnom súbore Dudváh v Križovanoch nad Dudváhom. Zbieral ľudové piesne a vydal niekoľko zborníkov piesní. 12 rokov pôsobil v kultúrnej rade TTSK. Za svoj život získal Štátne vyznamenanie za pedagogickú činnosť „Vzorný učiteľ“, Pamätnú medailu TTSK Cyril a Metod za presadzovanie národných a kresťanských tradícii, Pamätnú medailu predsedu TTSK udelenú manželom Blažekovým za šírenie a uchovávanie ľudových zvykov a tradícií a niekoľko ďalších diplomov a ocenení za prácu v oblasti kultúrnej, hudobnej, športovej a za prácu s mládežou. V rokoch 1958 – 1966 pôsobil v speváckom zbore ZVON ako spevák, sólista, harmonikár. Pomáhal dirigentovi V. Karmažínovi aj pri nácvikoch piesní. Založil a následne 10 rokov viedol Detský spevácky zbor. Jedno z prvých vystúpení súboru sa uskutočnilo v seredskom amfiteátri pri príležitosti osláv MDD v roku 1958. Takzvaný „spevácky krúžok“ mával počas svojej desaťročnej existencie viac ako šesťdesiat členov.

„Ocenenie je pre mňa milá a krásna spomienka od mesta Sereď za všetku kultúrnu a umeleckú prácu, ktorú som konal pre samotné mesto, jeho okolie a reprezentáciu. Na to, aby sme mohli so speváckym zborom niečo dosiahnuť, sme museli usilovne pracovať. Mávali sme viac nácvikov ako bolo v rozvrhu a stretávali sme sa aj počas prázdnin. Môj celý život je spätý s hudbou. Pochádzam z hudobníckej rodiny. Otec bol organistom a vedúcim spevokolu. Hudba u nás stále znela. V dospelosti som sa ju vydal študovať a stal sa učiteľom. Viedol som spevácke zbory, ale pôsobil som aj ako spevák či hudobník. Ďalej som tiež pôsobil vo folklórnych súboroch. Hudba vyžadovala aj prípravu. Absolvoval som rôzne kurzy. Doma som vždy našiel pochopenie a podporu pre moju prácu, za čo som manželke veľmi vďačný. Hudba nebola len mojou prácou, ale ma aj vnútorne povznášala a pomáhala mi ľahšie zvládať život. Hudba je neoddeliteľnou súčasťou môjho života,“ uviedol Ervín Blažek.

Ocenenie Cena mesta Sereď získal: Ing. Ondrej Urban, predseda Zväzu vojakov v Seredi

Ondrej Urban, bývalý vojak ocenený touto cenou je príkladom, že vojenská služba je o viac ako len o obrane, ale aj o poskytovaní pomoci, rozvíjaní branného vedomia mladých ľudí, posilňovaní vlasteneckej výchovy, udržiavaní vojenských tradícií a histórie.

Ondrej Urban je predseda Zväzu vojakov – klub Sereď. Mimo iného je organizátorom rôznych podujatí venovaných významným vojenským udalostiam, prezentovaním vojenskej histórie, organizovaním prednášok, výstav, vzdelávacích, propagačných, kultúrnych, historických, športových alebo spoločenských akcií. Vojenskú históriu regiónu prezentuje príspevkami v regionálnej tlači. Pripravuje tematické zájazdy, venuje sa aj oblasti sociálnych a občianskych práv vojakov. Za svoju činnosť bol vyznamenaný Pamätnou medailou ministra obrany SR III. a II. stupňa, Pamätnou medailou k 25. výročiu vzniku OS SR, medailou Hviezda ZV SR, Pamätnou medailou k 75. výročiu skončenia 2. svetovej vojny, Pamätnou medailou k 30. výročiu OS SR, pamätným krížom vojnového veterána, pamätného odznaku Sdružení válečných veteránu ČR, Radom za zásluhy a budovanie mieru občianskeho združenia UN Veteran Slovakia v Seredi. V súčasnosti pracuje na výskume v oblasti vojenských dejín Serede a okolia a na príprave publikácie o vojenských útvaroch v Seredi. Od roku 2013 je tiež členom riadiaceho výboru UN Veteran Slovakia. V tejto organizácii sa podieľa na organizovaní streleckých súťaží, každoročného futbalového turnaja a branných dní v detských táboroch a školách.

Ondrej Urban svoje pocity z udelenej Ceny mesta opísal nasledovne: „Toto ocenenie vnímam ako veľkú česť a zároveň záväzok, aby som pokračoval vo svojich aktivitách, ktorými sa snažím inšpirovať občanov Serede, aby boli hrdí na svojej mesto a jeho vojenskú posádku. Ďakujem všetkým, ktorí si moje aktivity vážia. Povolanie profesionálneho vojaka som si zvolil podľa vzoru môjho otca a vždy som ho považoval za svoje poslanie, ktoré nekončí odchodom do výslužby. Snažím sa ukazovať verejnosti, že aj v súčasnosti je služba v Ozbrojených silách cťou a vojaci v Seredi boli vždy pripravení nielen brániť svoju vlasť, ale aj pomôcť v núdzi.“

- Článok pokračuje pod reklamou -

Ocenenie Cena mesta Sereď získala: LY DANCE UNITED, tanečná skupina

LY DANCE UNITED je kolektív tanečníkov, ktorý svojím umeleckým vyjadrením, cítením a vystupovaním obohacuje kultúrny život mesta. Ich energické vystúpenia a originálny prístup k tancu oceňujú diváci po celom Slovensku.

Všetky skupiny trénujú dva krát týždenne, zúčastňujú sa workshopov a sústredení, aby ich výkony boli čo najlepšie. Do tanca vkladajú celé svoje telo, dušu i srdce, čo vidieť na úspechoch, ktoré dosahujú. Mesto Sereď reprezentujú na vysokej úrovni, z každej súťaže, na ktorej sa zúčastnia si privezú minimálne jednu trofej a robia nášmu mestu dobré meno na Slovensku i v Európe. Momentálne tanečníci a tanečníčky tancujú v piatich tanečných skupinách: prípravka, deti 1, deti 2, juniori a mládež. Tanečníci zhromažďujú tituly a ocenenia na domácej pôde i v zahraničí, šíriac svoje umelecké kroky na prestížnych tanečných súťažiach a podujatiach. Ich úspechy dosiahli najväčší vrchol na Majstrovstvách sveta či Európy. Ich tanečné kreácie sú nielen technicky dokonalé, ale aj plné vášne a emócií, čo ich robí jedinečnými a nezameniteľnými.

Trénerka Alena Krivosudská uviedla: „Z ceny máme úprimne veľkú radosť a o to väčšiu, že je to úspech nie za jeden rok ale dlhšie obdobie. Nominovaných bolo 81 tanečníkov, ktorí sa v minulosti zúčastňovali súťaží a svojim výkonom sa zaslúžili, že nakoniec ocenenie skončilo práve v našej tanečnej skupine. Som rada, že deti zmysluplne trávia voľný čas práve v LY dance a ja ako trénerka sa snažím a aj vždy budem snažiť, aby mali z tanca radosť, vážili si jeden druhého, navzájom si pomáhali a tešili sa z dosiahnutých úspechov, ktoré keď sa dostavia sú pre nás pozitívnou motiváciou k lepším výkonom. Chcem sa poďakovať všetkým tanečníkom za všetky dosiahnuté úspechy, ale hlavne rodičom za ich vytrvalosť, účasť na súťažiach a hlavne podporu.“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované