back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Minister práce Erik Tomáš: Vláda rozhodla o vyplatení 13. dôchodku a rodičovského dôchodku v plnej výške na budúci rok

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR  |MM|  Chcem potvrdiť, že vo vládnej koalícii sme našli také riešenie, ktoré umožní na budúci rok vyplatiť skutočný 13. dôchodok, ako aj plnohodnotný rodičovský dôchodok, a zároveň si nevyžiada zmeny vo venovaní 2% z daní z príjmov.

Rezort práce posunul do medzirezortného pripomienkového konania zákon o 13. dôchodku, vďaka ktorému bude na budúci rok v decembri vyplatený 13. dôchodok vo výške priemerného dôchodku za celý predchádzajúci rok, čo v prípade starobných dôchodkov predstavuje sumu približne 606 eur. Vo výške svojich priemerných dôchodkov dostanú 13. dôchodok aj ďalší poberatelia dôchodkov s tým, že v zákone je aj poistka, že v ich prípade nový 13. dôchodok nesmie klesnúť pod úroveň súčasného 13. dôchodku. Zároveň bude mať vláda možnosť nariadením počas roka rozhodnúť o skoršom vyplatení 13. dôchodku, alebo jeho časti.

Vláda dnes rozhodla, že na budúci rok bude vyplatený v plnej celoročnej výške aj rodičovský dôchodok, a to jednorazovo, rovnako ako v tomto roku. Výplatný termín pre všetkých, ktorí na neho majú nárok, bude v júni. Priemerný ročný rodičovský dôchodok je 338,80 eur.

Dohodnuté riešenie si nevyžiada vstup do mechanizmu venovania 2% z daní z príjmov, čiže tento mechanizmus zostáva nedotknutý.

Zároveň vláda rozhodla, že s platnosťou od 1. januára 2024 sa zníži odvod do 2. piliera zo súčasných 5,5% na 4%.

Zákon o 13. dôchodku prejde riadnym legislatívnym konaním, čiže jeho schválenie sa očakáva v prvom štvrťroku budúceho roka, tak ako sme už deklarovali.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Zákony týkajúce sa rodičovského dôchodku i zníženia odvodov do 2. piliera vláda schválila v skrátenom legislatívnom konaní a v skrátenom legislatívnom konaní ich má schváliť aj parlament tak, aby boli účinné od 1.januára 2024.

Toto riešenie vzišlo z dohody medzi koaličnými partnermi na koaličnej rade a preto sa dá očakávať, že získa väčšinovú podporu v parlamente.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Hajzli spinavi, zasa nam znizia prispevky do 2. piliera ako to uz raz urobili. Dobre sa im rozdava z nasho…toto sme naozaj chceli?

  2. áno…ľudia toto chceli, prežrať deťom a vnukom budúcnosť už dnes….čo si majú čo šetriť na dochodok, keď teraz treba rozdávať 13. dochodky…čo bude za 20-30 rokov keď pojdu do dochodku dnešný 30 a 40tnici ich už netrápi…..parádne riešenie, znižiť príspevok do druhého piliera + požičať si aby bolo na 13. dochodok, šak oni to splácať nebudú…po nás potopa….ale áno, ľudia toto chcú….

  3. Myslíte si, že bežný volič Smerohlasu aj pochopí o čo tu ide? Veď im stačí, že im vláda dá. Pre ich IQ to postačuje.

  4. na druhej strane zvýšia odvod do zdravotnej poisťovne aj rôzne spotrebné dane. Našťastie sa ma zvýšená daň z chlastu a cigariet netýka. Zato kadejaké sociálne prípady, nezamestnaní, nezaradení, asociáli, ožrani a krčmoví povaľači (čiže smerohlasáci a iní dezoláti) budú mať možnosť vytriezvieť a zamyslieť sa pred ďalšími voľbami.

  5. Moznost budu mat, ale nevytriezveju. Oni su totiz tak nastaveni, ze im to ani nepride. a ak ano, tak aj tak to bude vina matovica, sorosa, alebo nosatych.

  6. A pri najbližších voľbách budú zase voliť Smerohlas, lebo oni sľúbili, že „Stop zdražovaniu!“. Nechať sa znova a znova odrbať každé 4 roky je diagnóza.

  7. no, podla mna je to kokotizmus, ale mozeme to volat aj takto.
    Ale aj tak by si zasluzili znizit soc. davky.

  8. Najväčšia hlúposť je dávať 13ty dôchodok, pracujúcemu invalidnému dôchodcovi a zvlášť pracujúcemu výsluhovéhovemu dôchodcovi. Potom ze štátna kasa je prázdna.

  9. Capo di tutti capi, ktorý má snáď len kontakty aj v ´Ndrangheta (hádam pre nich nepracuje), bez hanby konsoliduje na strane príjmov a bez hanby nekonsoliduje na strane výdavkov. Tam ešte mína viac, zakladá nové ministerstvo, vytvára nových úradníkov za 7 500 000 eur na bonifikáciu hypoték. Nehovorí nič o zosekaní výdavkov štátu. Na drzovku ukradne 1,5% s odvodov na dôchodok všetkým v 2. pilieri. Týmto spôsobom mimoriadne brutálne (v tisícoch eur) okradne tých čo začínajú pracovať, výraznú finančnú ujmu zasadí všetkým, ktorí potrebujú pracovať minimálne 10 rokov a viac do dôchodku. Je to skutočný mafián, zo všetkým čo k skutočnému mafianovi patrí. Je to nebezpečný zločinec, ktorý devastuje túto republiku. Denne verejne klame, zavádza, fabuluje. Sledovať jeho rétoriku je ako dívať sa na Hitlera.

  10. Kazdemu rozmyslajucemu muselo byt jasne, ze fesak Pelle sa s nim po volbach spolci znova dokopy. Inak konat nemohol,vedia na seba toho prilis vela. Ale neeee, ved on je iny, on je taky sympatak, pekne vyprava, jemu dame hlas, hovorili si babky. Doma sme tym starsim hovorili, nerobte to…otvorte oci…A vyledok sa dostavil. Boh nas vsetkych opatruj.

  11. Pri Matelkovej vláde ste držali bobríka mlčania a teraz ešte ani nezačali vládnuť a už tu horekujete, zdražovanie je za každej vlády a nezabúdajte, že vďaka slovenskej tradícií, oyebať štát, kde sa dá, úniky na DPH,zamestnancom na papieri minimálka, ostatné na ruku,súkromný sektor, služby,často mimo faktúry atď.. to spôsobuje výpadok príjmov do štátneho rozpočtu, tak potom ten výpadok príjmov, zaplatia všetci..

  12. Matovič, chce aby 13ty dôchodok bol väčší. Sulik ma ísť dojit klokanov do Austrálie hovorí Matovič.Vsetci čo volili opozíciu by mali ísť dojit klokanov do Austrálie.

  13. Matelko tu bol chvilku nestastnik. Tieto hovada uz tu boli opakovane. Co dokazali? Dialnicu krizom cez SR? Otvorte uz oci.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované