back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Štát pomôže ľuďom pri splácaní úverov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR |MM| Štát pomôže ľuďom pri splácaní úverov. Návrh zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorý pripravilo Ministerstvo práce sociálnych vecí a rodiny SR v spolupráci s ministerstvom financií, dnes schválila vláda SR. Nový príspevok v podobe štátnej sociálnej dávky poskytne štát a prispeje tak občanovi na zvýšenú splátku úveru na bývanie, maximálne do výšky 150 eur mesačne. Pomoc je určená pre nízkopríjmové domácnosti, ktorým pre nárast úrokových sadzieb hrozí, že nezvládnu splácať svoje bývanie. Do platnosti má vstúpiť od 1. januára 2024 a prvýkrát tak bude vyplatená vo februári pre januárových žiadateľov.

Ide tak o ďalšiu formu pomoci, ktorú pre ohrozené skupiny obyvateľov realizuje vláda krátko po svojom nástupe do funkcie. 

Dnes sme na vláde schválili pomoc ľuďom pri splácaní úverov. Zvýšenie úrokových sadzieb totiž výrazne navýšilo mesačné splátky úverov, čo je pre mnohých našich občanov nezvládnuteľné, dostáva ich to pod dôstojnú životnú úroveň, niektorým dokonca hrozí, že môžu prísť o svoje bývanie. Naše opatrenie sa týka tých ľudí, ktorí mali príjem do výšky 1.6 násobku priemernej mzdy spred dvoch rokov. V konkrétnej sume ide o hranicu 2086 eur. Štát preplatí 75% z navýšenia splátky, maximálne však do sumy 150 eur. Za rok 2023 doručíme pomoc formou daňového bonusu, od budúceho roka 2024 pôjde o pravidelný príspevok k mesačným splátkam úverov. Príspevok budú vyplácať úrady práce, vždy nasledujúci mesiac po zaplatení splátky. Stačí, ak občan podá na príslušnom úrade práce žiadosť a ten v spolupráci s Finančnou správou SR a bankami rozhodne, či spĺňa na túto bonifikáciu nárok. Zatiaľ je pomoc nastavená do roku 2027 s možnosťou pravidelného prehodnocovania pri zákone o štátnom rozpočte a počas celého tohto obdobia by mala pokryť spolu približne 315-tisíc úverov. Takže aj v tomto prípade vláda pomáha tak rýchlo, ako je to len možné,“ spresnil minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš.

 

OPRÁVNENÁ OSOBA MUSÍ SPĹŇAŤ ZÁKONOM STANOVENÉ PODMIENKY

  • oprávnenou osobou môže byť ktorýkoľvek z dlžníkov uvedených v zmluve o úvere na bývanie, nárok na príspevok však môže vzniknúť iba jednému z nich
  • trvalý alebo prechodný pobyt na území Slovenskej republiky
  • má uzatvorenú zmluvu o úvere na bývanie ešte pred 1. januárom 2024 a na základe refixácie tohto úveru došlo k zvýšeniu úrokovej sadzby
  • maximálna hranica výšky priemerného príjmu oprávnenej osoby a spoludlžníka za rok 2022 je najviac 1,6-násobku priemernej mesačnej mzdy zamestnanca v hospodárstve SR (zverejnenej Štatistickým úradom Slovenskej republiky) za kalendárny rok, za ktorý sa posudzuje príjem (t.j. na rok 2024 je to za rok 2022)
  • príspevok sa poskytne len na jednu zmluvu o úvere a na jednu nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza na území SR a slúži výlučne k vlastnému trvalému bývaniu oprávnenej osoby alebo oprávnenej osoby spolu s blízkymi osobami
  • musí dodržiavať platobnú disciplínu, pravidelne uhrádzať mesačnú splátku

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

PRÍKLADY POMOCI PRI SPLÁCANÍ ÚVERU

Priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve Slovenskej republiky za rok 2022 zverejnená Štatistickým úradom SR dosiahla hodnotu 1 304 €.  1,6-násobok tejto mzdy predstavuje 2 086,40 €.

 

NÁRAST SPLÁTKY VÝŠKA PRÍSPEVKU NA ZVÝŠENÚ SPLÁTKU ÚVERU NA BÝVANIE
100 eur      75 eur   (= 75 % z nárastu 100 eur)
150 eur 112,5 eur   (= 75 % z nárastu 150 eur)
200 eur 150 eur  (hranica, od ktorej je výška príspevku zastropovaná)
250 eur 150 eur
300 eur 150 eur

 

Príspevok na zvýšenú splátku úveru bude vyplácať príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny, vždy mesiac pozadu, v ktorom oprávnená osoba splnila podmienky nároku na príspevok, a to na účet v banke. Rovnako  bude kontrolovať mesačné splácanie úveru.  Žiadosť zverejní úrad práce na svojej webovej stránke.

 

Schválený Návrh zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie:

https://rokovania.gov.sk/RVL/Material/29045/1

 

- Článok pokračuje pod reklamou -

 

 

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Prečo by im mal štát pomáhať? Zas to len zvýši deficit. Je tu kapitalizmus, zober si úver a splácaj alebo si neber. Štát ktorý stále niečo rozdáva a poskytuje výhody vybraným skupinám obyvateľov, bude vždy na pokraji krachu.

  2. A presne pre takéto rozhodnutia, ktoré nasľubovali pred voľbami a teraz ich to dobieha. Bohužiaľ socializmus nevymrel, ale dnes by sa každý mal o seba starať sám a nečakať čo dostane od štátu. Doplácajú na to tí, ktorí dokážu fungovať aj bez pomoci štátu.

  3. PreAnonym 29. novembra 2023, 21:52 Pri
    FICO je kráľ.
    „Ja nechcem byť kráľom, ja chcem byť… ja sám neviem čo chcem. Veď nakoniec kráľ nemusí vedieť čo chce, keď chce.“

  4. Štát by mal pomáhať tým, ktorý na tú hypotéku nemali. A nie tým, kto bral lebo sa to oplatilo za 0.5 percent.

  5. Co to je za dalsiu blbost ? Si potrebuju podchytit dalsich volicov ? Nehnutelnost si clovek kupuje aj na zaklade prijmu. Ak je maly,tak nedostane hypo a bude byvat doma u rodicov,kym da nieco dohromady. Alebo si kupi len byt a nie dom. Stat je tu od toho aby fungovalo skolstvo,zdravotnictvo a nie ze sa rozkrada a este si budu kupovat dochodcov a teraz aj zadlzenych ludi. Niekto tie dane musi platit aby sa mohlo rozhadzovat. To bolsevik nikdy nepochopi.

  6. Neviem preco mi nepridalo prispevok,tak len v kratkosti. Stat nema co platit niekomu uroky. Nech sa kazdy prikryva perinou na aku ma. Aby bolsevik mohol rozhadzovat,niekto tie dane musi zas zaplatit. Stat sa ma starat aby fungovalo skolstvo,zdravotnictvo… a nie este rozkradat a kupovat si volicov.

  7. Mali by pochopit ti ludia ze peniaze ktore tu rozdava Fico a spol to nie su jeho peniaze to su peniaze nas vsetkych a suhlasim s ludmi tu nadomnou ze ked nemam na volaco tak nekupim resp ne zoberem uver a potom ked nestiham splacat lebo som myslel ze mam nato tak zacnem plakat ze stat pomoz mi!!!!!

  8. Socialna davka 150 eur mesacne pre strednu triedu, lebo hypoteky chudoba nedostala. ?? Preco sa maju ludia co nemaju hypoteku skladat na niekoho hypoteku? Je to vztah medzi bankou a dlznikom. Je to precedens do buducna, pri kazdom probleme budu ludia cakat zachranu od statu? Ale stat sme my vsetci. Keby sa radsej stavali vo velkom mnozstve najomne byty (ako napr. v Nemecku, v Rakusku), kde ludia s nizsimi prijmami by byvali v regulovanom najme, co by sposobilo znizenie cien v privatnom najme a znizenie cien nehnutelnosti vo vseobecnosti. Ideme cestou bankrotu, toto bude na konci boliet.

  9. jeden týžden vykrikuje o katastrofálnom stave verejných financií….
    další týžden rozdá dochodcom 13. dochodky, čo nemajú ani v bohatších krajinách …
    a další týžden zadotuje hypotéky, čo nespravil ani v tedy keď boli úroky vyššie ako dnes….
    za mesiac nám vzniká nové ministerstvo, ktoré tiež bude potrebovať dalšie zdroje…
    tak ako to je?…treba šetriť alebo netreba šetriť?…kto túto hostinu zaplatí?.
    uvedomujú su vlastne jeho voliči ako brutálne si s.re do úst?…

  10. zo 17 komentov len dvaja debili. ved to je celkom dobre, nie?
    ked to pojde takto dalej, tak sice styri roky tu budeme mat bolsevicke kurwy a pominaju aj to co nemame, ale mozno, mozno skor a ked nie skor, tak o styri roky uz ich nikto nezvoli.
    a ta banda luzrov, co ich volila tu uz nebude. pokapu od hladu.

  11. Radiátory?No veď máme aj predsedu parlamentu radiátor 🤣Síce to je jedno, čert jak ďãbel,pred ním bol mafián a drogaš.

  12. Namiesto toho aby postavil nemocnice tak ide rozdavat kokotom co im stupla hypoteka.
    Ty skurveny prasivec cerveny, dufam ze ti uz v pekle dohorieva sviecka.
    Hlavne ze sa od roku 2010 vozime po dialnici do kosic ty kurva bradavicnata

  13. Ake nemocnica, čo za nemocnice, kašlať celé zdravotníctvo. Priorita sú vyšetrovatelia, polícia, súdnictvo, NAKA, toto treba všetko zrušiť, rozbiť a postaviť nanovo. Oslobodiť Kočnera, Bodora a všetkých čo boli zavretý za korupciu. Nový pán prezident pelegrin rozdá aspoň 200 amnestií. Treba ukončiť vyšetrovania vysokých štátnych funkcionárov, tí by mali byť beztrestní, ako pán Gašpar, Kvietik, Danko, Kalinák…všetko skartovať. Na hypotéky treba daňový bonus, čiže zobrať samosprávam, tie nech si to vyťažia zvyšovaním poplatkou jedným VZN za druhým. Tomu aj tak volič nič nerozumie, to je zložité. A napokon von z EU netreba nám ani euroval, zachráni nás Putin a z Capo di tutti Capi bude nový Lukašenko.

  14. Aké sú približne teraz úroky na hypotéku, keď ideme zachraňovať tých, ktorí zrejme nepremysleli výšku splátky s ohľadom na príjem? Ja som mal kedysi úrok 4,62 % a to bolo ešte celkom fajn, bežné išli hypotéky za väčší úrok. Nikto ma vtedy nezachranoval a žijem.

  15. Ale vtedy nebolo tak naliehave riesit beztrestnost celej organizovanej zlocineckej skupiny ako je to dnes!

  16. Aj ty si mal KEDYSI urok 4,62%? ale nepovedz a z akej sumy ti ho vyratali? z 20tis eur, zrejme bude rozdiel zo 100tis€ alebo 20tis,ci je to jedno?enstain c.1

  17. Ty Einstein, podstata toho je, že každý si splácal to čo si zobral a nikto nevymýšľal také kraviny, aby štát pomáhal ľuďom so splácaním hypoték.

  18. A čo mám hovoriť ja, hypotéka splatená, deti na strednej a vysokej, takže obedy platím a bohužiaľ, rodičia sa dôchodku nedožili…..

  19. Ja mam k tomu len tolko: podakujte sa tym zebrakom, co zvolili tieto bolsevicke zlodejske kurvy. A bude horsie.
    Ale muozte si dat slovenske narodne halusky a zapit ich slovenskou narodnou borovickou. Teda, kym to tie kurvy neukradnu. A o tomtom to je.

  20. Si vazne udrety?Ak si isiel do banky ziadat o uver,tak si musel predlozit nejake doklady,nebudem menovat ake a ta banka skonstatovala,ze mas narok na uver,ze zarabas 1000€ a mesacna splatka bude 300€,konkretna banka vlastne povedala,ze mas na tento uver,aby si ho v pohode splacal, dufam,ze potial to, to chapes.
    Jedneho dna ti konci fixacia a banka sa rozhodne( ECB),ze ti navysi splatku na 850€ mesacne,ale ta banka velmi dobre vie,ze tvoja vyplata je 1000-1100€,pytam sa ako je to mozne ked banky mali za posledny rok rekordne zisky 1,2mld€ a napriek tomu zdvihnu uroky 3-4 nasobne? Ved jasne banka vie,ze ta to financne zabije a ty o ten byt prides,skus si sam odpovedat preco to je tak,ja odpoved poznam.

  21. Jednopercentný úrok pri 100-tisícovej hypotéke s 30-ročnou splatnosťou, s nárastom na štyri percentá, znamenal nárast o 100 eur mesačne,

  22. Nepíš tu blbosti. Banka vie, že zarábaš 1000-1100€ a zvýši ti splátku na 850€. Áno, jasné. A teraz tú o Karkulke.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované