back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Všetci dôchodcovia dostanú mimoriadny príspevok vo výške 300 eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR |MM| Poslanci NR SR dnes schválili mimoriadny jednorazový príspevok pre dôchodcov z dielne ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny. Poberatelia dôchodkov tak k súčasnému 13. dôchodku dostanú aj túto jednorazovú dávku vo výške 300 eur, namiesto pôvodných 150 eur. Celkovo tak štát vyčlení na dodatočný 13. dôchodok 440 miliónov eur. Paušálny príspevok bude v samostatnej platbe vyplácať Sociálna poisťovňa už v decembri 2023.

Keďže právnu úpravu a vyplatenie plnohodnotného 13. dôchodku už nie je možné z technických dôvodov zrealizovať v tomto roku, minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš navrhol na preklenutie tohto obdobia vyplatenie jednorazového príspevku pre každého poberateľa dôchodkovej dávky.

 „Som veľmi rád, že sa nám podarilo nájsť dodatočné zdroje, aby sme k súčasnému tzv. 13. dôchodku pridali všetkým seniorom ďalších 300 eur. V praxi to znamená, že v tomto roku sa výška mimoriadnej dávky bude pohybovať v sume od 350 eur do 600 eur. Ešte v tomto roku tak vyplatíme všetkým poberateľom dôchodkov celkovo o 440 miliónov eur naviac. V tejto výške je to teda naposledy, pretože už v ďalšom roku pre Vianocami vyplatíme plnohodnotný 13. dôchodok vo výške priemerného starobného dôchodku za predchádzajúci rok, teda až 606 eur. Tento 13. dôchodok vo výške svojich priemerných dôchodkov dostanú aj vdovci, vdovy, invalidi, siroty a poberatelia predčasného dôchodku,“ uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš.

Aktuálne už prebieha vyplácanie tzv. 13. dôchodku Sociálnou poisťovňou, preto tento jednorazový príspevok bude vyplatený v samostatnej platbe v decembri tohto roka.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Vy tupcekovia. Že sa tu 3 roky dávali peniaze na reklamu na očkovanie miliardy, že sa tu viedli reči od Naďa ako treba dávať viac ako 2 % HDP na zbrojovanie. Ako Matovič tu rozdával naše peniaze na rôzne atómovky. Ako chcel rozdávať 500 eur každému.

    Dôchodcovia budú mať na lieky a na jedlo síce nakrátko ale zaslúžene.
    O to menej dostanú mimovládky na svoj gender program. A preto to niektorých občanov tak rozčuľuje.

  2. aj vy raz budete dochodcovia,teste sa na vysoke dochodky a navstevy u lekarov,preleti to rychlo nemajte obavy.

  3. Treba si setrit pocas svojho produktivneho zivota a nespoliehat sa len na dochodky, SR caka vyrazne starnutie, dochodky bude problem vyplacat v sucasnej vyske, nebude dostatok zdrojov. Treba nastartovat ekonomiku, pritiahnut naspat mladych ludi zo zahranicia. Chyba tu 100tis.pracovnych sil. Keby tu platili odvody, bolo by viac penazi na zdravotnictvo, na udrzatelny dochodkovy system. Viac dani, atd. Lenze oni nam utekaju a to je velky problem do buducnosti. Bez mladych ludi je tato krajina stratena.

  4. to je taký paradox….jeden týžden sa Fico postaví pred kamery a začne sa sťažovať aké má verejné financie v katastrofálnom stave, veľká zadĺženosť, potreba konsolidovať verejné financie atď……no a na druhý týžden sa Pelle postaví pred kamery a povie že tá ficová vláda niekde našla 420 milionov na 300 eurový dochodok pre dochodcov a za rok to bude dvojnásobok – teda cca 840 milionov….tak ako to teda je?….máme my na to aby sme si dovolili to čo si nedovolia ani bohatšie krajiny?….sú tie financie v dezolátnom stave ak niekto len tak vytiahne z klobúka 420 milionov a rozdá určitej skupine obyvatelstva?

  5. Ratafak zase klameš zavádzaš a hovoríš polopravdy.Kazdy jeden človek,ktorý má aspoň trošku charakter,vie,že 13.dochodok,bol červenou čiarou pre Hlas.Kazdy jeden človek vie,že tvoji favoriti,na čele s Čaputovou,natiahli volebné obdobie až na rok,čo nemá obdobu v demokratickom svete.A každý jeden človek vie,že Fico hovoril,že kvôli tomu,že tvoji favoriti zničili verejné financie,nebude Smer siahať na žiadne sociálne vymoženosti,a že sa bude konsolidovať,len pol percenta každý rok.Ake pokrytectvo je to,keď niekto dovedie Slovensko na mizinu,a to len za 4.roky a potom ma ešte veľkú hubu.Mate vy ešte trošku hanby v sebe? A,ty tiež?

  6. Opäť nám otvoria druhý pilier dôchodkového sporenia, ako to už raz ficovci urobili a znížia nám príspevky. Ako si máme potom nasporiť na starobu? Aj nám potom nejaký „sociálny ľudomil“ bude mimoriadne na Vianoce pridávať, či ako?

  7. Anonym 23. novembra 2023, 9:51 Pri…..chlapče tie 13 dochodky slubovali v roku 2010, 8 rokov v dobrých časoch na to kašlali a ty sa tu teraz ideš vyhovárať na Čaputovú že nevypísala voľby o 3 mesiace skor?..to ako vážne?…..to ťa hanba nefacká týmto argumentovať?…tak načo to slubovali celé leto? čo nevedeli kedy sú volby?
    ..ak vieš že máš rozvrátené financie tak ako možeš niekomu sľubovať 13. dochodky?…ak vieš že máš šetriť tak ako ich možeš vyplatiť?…odkiaľ na to zobereš?……
    Fico/Pelle sa dostali do pasce pretože reálne nie je možné aby splnili tie svoje sľuby bez toho aby ešte viac zadlžili Slovnesko….takže ak na jednu stranu hovoria o katastrofálnom stave verejných financií (za ktorý sú zodpovedný z velkej časti oni) a na druhej strane ešte viac zadlžujú tak si predsa pekne kakajú do úst…ale vidím že ich voliči zožerú totálne všetko a jediné odovodnenie je „lebo čaputová“, „lebo matovič“….
    a o tom zadlžovaní – jediný kto konsolidoval bol Dzurinda, všetky ostatné vlády zadlžovali a to aj v čase kedy sa dalo šetriť a teraz tu ide Fico rozprávať o katastrofálnom stave verejných financií?…veď on bol na tom začiatku ktorý to spustil….tvojou výhodou je že si to nepamatáš, bud si tak mladý že si to ešte nevnímal alebo ti už pamať vynecháva -tak na pripomenutie – na konci ficovej prvej vlády:
    https://hnonline.sk/finweb/financie-a-burzy/302900-pociatek-nas-zadlzil-raketovym-tempom
    každá dalšie vláda rozhodzovala podobne a to aj v čase kedy napríklad Češi tvorili prebytky….takže ak začneš o pokrytectve tak začni hlavne od Fica a spol. + jeho voličstvo ktorému ani 12 rokov nestačí na to aby zistilo ako si s vami vytiera zadok…

  8. doplním ti sem ešte konkrétne čísla aby si videl akým tempom začal zadlžovať Fico – ten čo sa dneska sťažuje za zlý stav verejných financií:

    Dzurinda – Rast dlhov v Rokoch 2002 – 2006
    2002 – 15,979 mld. €
    2003 – 17,205 mld. €
    2004 – 18,726 mld. €
    2005 – 16,846 mld. €
    2006 – 16,769 mld. €
    Nárast dlhu o 790 miliónov eur

    Fico – Rast dlhov v Rokoch 2006 – 2010
    2006 – 16,769 mld. €
    2007 – 18,053 mld. €
    2008 – 18,613 mld. €
    2009 – 22,585 mld. €
    2010 – 26,519* mld. €
    (* Prognóza Štatistického úradu SR)
    Nárast dlhu o 9,75 miliardy eur

    Ako vidíš za Dzurindu od roku 2003 dlh každý rok klesal, Fico išiel hneď od 2006 bomby a pokračoval 12 rokov…dneska sa vyhovára že niekto iný je zodpovedný za stav verejných financií a namiesto šetrenia zase rozhadzuje…

  9. Elektorát SmeroHlasu je skrátka taký aký je, im stačia sľuby a vyhováranie sa na Matoviča, Čaputovú a mimovládky. Ich šéf údajne už ani v politike nemal byť a stále škodí.

  10. Ak pojdeme takouto cestou, o 5 – 10 rokov, mozno skor zbankrotujeme ako Greci, nebude nam chciet nikto pozicat, potom nas budu zachranovat ako Grekov, to budu ine skrty v rozpocte, to sa potom budu dochodci cudovat ake maju dochodky. Prezerieme si buducnost, nesystemovo vyhodene peniaze, namiesto reforiem ideme populisticky kupovat dochodcov aby volili Peleho. Toto sa nam spatne vrati. Ideme dolu kopcom.

  11. no ale najhoršie je že aj keď ukážeš čísla (ktoré sú voľne dostupné) a naproti Fico povie že za stav verejných financií je zodpovedný xy tak mu to zožerú….12 rokov vládol, zadlžoval tempom že sa ekonomom pretáčali oči, nedokázal ani raz mať prebytkový rozpočet…..ale za vysoké zadlženie može Čaputová a Matovič…..to nevymyslíš….
    a ako bonus do toho hodí ďalšie ministerstvo, 13 dochodok, bonifikáciu hypoték atd…v čase keď treba šetriť….a ľudi tlieskajú….
    ešte to ide zachrániť, ale ked bude takto pokračovať a za pár rokov to dopadne ako v Grécku tak zase ukáže na niekoho iného a bude sa tváriť že on nič….

  12. Ratafak plachta 23. novembra 2023, 12:35 Pri
    A to stále uvádzaš legálne cifry. Ukradnuté miliardy tiež niekde chýbajú. Na takého Počiatka si už nikto ani nespomenie.

  13. Ratafak,stačí si pozrieť dlh 2020 ,a 2023,A ten druhý ukazovateľ je ešte lepší.2020 0,7 procent a koľko je teraz? Neblázni už toľko.A nechoď s tým,že bol kovid.

  14. a ten nárast dlhu od roku 2006 ťa nezaujíma?…ty neblázni…zadlžoval Matovič a zadlžoval aj Fico, a obidvaja poriadne.. čísla som ti dal vyššie…ak chceš za zadlžovanie kritizovať Matoviča, zákonite musíš aj Fica…

  15. Kašli na neho, je to typická smerácka trubka. Fakty ho nezaujímajú, len predvolebné sľuby. A najviac ho fascinuje, keď nejaký superkokot ako Blboš vyblakuje na námestí a očierňuje ľudí.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované