back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Pripomíname si 34-té výročie od Nežnej revolúcie, ktorá ukončila desaťročia totalitného režimu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Zuzana Čaputová, prezidentka SR |MM|  „Pripomíname si 34 rokov od chvíle, keď zásah proti pokojnej demonštrácii študentov v Prahe odštartoval Nežnú revolúciu, ktorá ukončila desaťročia totalitného režimu. Spolu s ním padla aj železná opona, ktorá nás oddeľovala od slobodného sveta.

Práve tu, na Devíne, sa nožnice dejín zahryzli do ostnatého drôtu, ktorý nás desaťročia obkolesoval a ktorý bol symbolom rozdelenej Európy. Nadýchli sme sa prvý raz slobody a ešte viac si uvedomili, že sme dovtedy naozaj žili v prísne stráženom väzení.

Toto miesto, ktoré sa nerozlučne spája s našou históriou, sa stalo aj miestom tragédií, keď sa ľudia z bývalého Československa, ale aj z iných štátov pokúšali dostať na Západ. Krutosť, s akou ich zastavovali vtedajší strážcovia hraníc, zosobňovala neslobodu a neľudskosť komunistického systému. Na slovenskom úseku železnej opony zadržali tisícky osôb, desiatky ľudí prišli pri úteku o život.

Nezabúdajme na obete neslobody, uchovávajme si ich v našej historickej pamäti. Je to dôležité tým skôr, že dnes mnohí ľudia už slobodu neradia medzi tie najdôležitejšie hodnoty.

To, čo dokázalo pred 34-rokmi zbúrať železnú oponu, bola práve naša spoločná túžba po slobode pre každého jednotlivca, pre celú spoločnosť. Po slobode nesebeckej a univerzálnej. Pretože nik sa nemôže cítiť slobodne, ak politický režim alebo vláda obmedzujú práva a slobody iných. V Novembri ´89 sme na námestiach nestáli každý za seba, ale za všetkých. Tak vnímajú odkaz Nežnej revolúcie tí, ktorí ju zažili. A verím, že ho dokážeme takto odovzdať aj ďalším generáciám“.

 

zdroj: FB/Zuzana Čaputová, foto: KPSR
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Bídy a nezaměstnanosti se bát nemusíte. Povedal jeden opilec. A potom cvak, prišla megazlodejina s názvom kupónová privatizácia a bolo po radosti. Jediné dobré na 17.novembri sú príplatky v robote.

  2. Sorosova handra zo skladky opat perlila nieco o totalite. Este budete plakat za tou zlou totalitou, ked nam zavedu digitalne euro, green deal a totalny dohlad nad kazdym nasim pohybom.

    1
  3. Nechcel by som mať Zuzkine charakterové a morálne vlastnosti ….. tá sa už do smrti bude báť sama chodiť po Slovensku hm, stálo jej to za to ???

    1
  4. rok 1989 – k moci s dostali vagabundi, hlupáci, ktorí zadĺžili, rozkradli a zapredali Slovensko ….

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované