back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Toto je rekord! Seniorka odovzdala podvodníkom až 275 900 Eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Rekordnú sumu peňazí v priebehu niekoľkých dní vylákali podvodníci od 73-ročnej seniorky z Petržalky.

Tú kontaktoval s naliehavou prosbou o finančnú pomoc neznámy muž, ktorý sa jej v telefonáte predstavil ako priateľ jej netere. Oznámil jej, že je vo veľkej finančnej a časovej tiesni, a preto urýchlene potrebuje požičať čo najviac peňazí. Účel a ani výšku sumy jej nešpecifikoval. Poškodená vybrala zo svojho účtu 24 000 €, ktoré odovzdala pri nemocnici na Kramároch ,,blízkemu priateľovi“ neterinho priateľa.

Pri prvom telefonáte to však neskončilo a falošný priateľ neteri sa ozval opäť. Tentokrát žiadal seniorku o peniaze, ktoré potreboval na investovanie do zlata. Poškodená súhlasila a podľa jeho pokynov išla ku smetným nádobám nachádzajúcich sa v blízkosti jej bydliska, kde položila igelitku s hotovosťou 129 000 €.

Ani 153 000 € podvodníkovi nestačilo a opakovane žiadal od seniorky peniaze na investovanie do zlata. Tá opäť zabalila do igelitky ďalších 103 000 € v hotovosti, ktoré následne uložila pri rovnakých smetiakoch ako predošlý raz.

Pri jednom z odovzdávaní peňazí, seniorka vložila do igelitky aj platobnú kartu s PIN kódom, z ktorej jej páchatelia vybrali ďalších 19 900 € z rôznych bankomatov v Prahe.

Neznámy páchateľ v období 22 dní telefonicky kontaktoval seniorku dokopy 160- krát, pričom celkový čas ich hovorov bol v trvaní 18,3 hodiny.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Vyšetrovateľ bratislavskej krajskej kriminálky začal v tejto súvislosti trestné stíhanie vo veci zločinu podvodu spáchaného na chránenej osobe.

Opätovne vyzývame seniorov:
✅ aby boli obozretní voči neznámym osobám, ktoré ich telefonicky kontaktujú z rôznych príčin (napr. že ich byt/dom bude vykradnutý, vnuk mal nehodu, investovanie a i.) a žiadajú od nich peniaze,
✅ aby si skutočnosti uvádzané v telefonickom rozhovore s neznámou osobou ihneď overili u svojich príbuzných alebo iných osôb, ktorým dôverujú,
✅ aby nevyberali svoje finančné úspory pre cudzie osoby zo svojich účtov a nedávali peniaze osobám, ktoré nepoznajú,
✅ aby nevpúšťali cudzie osoby na svoj pozemok, do svojich príbytkov,
✅ aby v týchto prípadoch, alebo aj v iných prípadoch, kedy majú podozrenie z podvodného konania, ihneď kontaktovali Policajný zbor na čísle 158.

Zároveň Vás žiadame, aby ste o spôsoboch podvodných konaní informovali aj svojich starších príbuzných, ktorí nemajú prístup na internet!

 

zdroj: FB/Polícia SR Bratislavský kraj

 

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Pre toho hore – toto nemá slúžiť ako reklama na podvody ale ako memento pre rodinných príslušníkov starších ľudí.
    Možno keby 73 ročná pani žila s niektorým z mladších príbuzných alebo by ju častejšie navštevovali či jej aspoň zavolali toto by sa nestalo, určite by si niekto všimol že jeho mama, babka, teta atď. viac ako 18 hodín s niekým telefonuje. Z toho popisu udalosti je zrejmé, že neter nebola so svojou staršou tetou v kontakte 22 dní, určite by sa svojej neteri na tajomného priateľa tá pani spýtala ak by sa s neterou stretla alebo by si aspoň zavolali.
    No vzhľadom k tomu ako sa k svojim starším rodinným príslušníkom správame budeme o takýchto prípadoch ešte nie raz počuť (čítať). Bohužiaľ, taká je doba…

  2. Frajer 10. novembra 2023, 13:46 Pri

    V mladosti nebola taká zaostalá ako dnešná mládež, nekupovala si ojazdené motorové vozidlo jedno za druhým na úver spotrebný s úrokom 19,99%, neobliehala fastfood 3x denne a budovala si majetok.
    Nepoužívala kreditku, nepila, nefajčila, žila striedmo tak mala.

  3. Z podaktorých komentárov je cítiť škodoradosť. Čo je to s vami?
    Mimochodom, o tie peniaze možno neprišla ani tak ona ako jej príbuzný ktorí sa o ňu evidentne nezaujímali. Keď vezmeme do úvahy vek a dosť veľkú sumu tak je pravdepodobné, že tie peniaze by tá pani neminula ale by ich po nej zdedili. Možno aj kvôli tomu by sa mladší mali zaujímať o svojich starších príbuzných, už keď nie kvôli vlastnému svedomiu tak majetok ktorý by mohli zdediť by ich mohol motivovať.
    Ja len dúfam, že toho mamrda čo ju takto okradol čoskoro chytia a pošlú ho tam kam patrí.

  4. Martin, mozno prave preto sa o nu nezaujimali, ze je blba a neznasanliva. A kto vie, ci za tym nie je aj ta neter. Podla vyjadrovania senilna nie je.

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované