back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Minister práce Erik Tomáš: Vyplatíme 13. dôchodok v priemernej výške vyše 600 eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

MPSVR SR |MM|  Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR včera na tlačovej konferencii predstavilo novú formu vyplácania 13. dôchodku na budúci rok. Zvýšený 13. dôchodok bude vyplatený všetkým seniorom v decembri 2024 vo výške priemerného dôchodku za tento kalendárny rok. Kvalifikovaný odhad je 606 eur.

Minister práce Erik Tomáš zdôraznil, že v pripravovanej novele zákona nebudú ukrátení ani poberatelia iných dôchodkových dávok. Poberatelia sirotského, vdovského a časť poberateľov invalidného dôchodku budú mať garantovanú výšku 13. dôchodku v minimálnej sume 300 eur.

Už v týchto dňoch Sociálna poisťovňa vypláca 13. dôchodok podľa aktuálne platnej legislatívy. Ministerstvo práce chce zároveň k tohtoročnej sume poskytnúť dôchodcom aj mimoriadny doplatok v paušálnej sume.

Prioritou ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Erika Tomáša je dodržať sľub a doručiť 13. dôchodok všetkým poberateľom starobného dôchodku v rovnakej výške. V prvých dňoch svojho pôsobenia na ministerstve práce spustil prípravu legislatívneho procesu novely zákona.

Objektívnym kritériom pre výpočet 13. dôchodku na budúci rok bude priemerný dôchodok za celý predchádzajúci rok. To znamená, že v roku 2024 bude vyplatená každému poberateľovi rovnaká suma približne 606 eur. Presná výška bude známa v priebehu januára 2024.

Rezort práce odhaduje, že celkový objem finančných prostriedkov vynaložených na 13. dôchodok predstavuje sumu 799 miliónov eur. „Z celkového objemu peňazí máme už 310 miliónov eur v rozpočte. Ďalších 315 miliónov eur získame zmenou spôsobu poskytovania rodičovského dôchodku. Ďakujem Sociálnej poisťovni, ktorá vo svojom rozpočte našla 50 miliónov eur. Z toho vyplýva, že na dofinancovanie vyplácania dôchodku chýba len 124 miliónov eur,“ spresnil minister práce Erik Tomáš. Ako dodal, zavedenie pripravovanej podoby vyplácania 13. dôchodku v roku 2024 nezruinuje verejný rozpočet. Vyplácať ho bude, tak ako doteraz, Sociálna poisťovňa.

- Článok pokračuje pod reklamou -

Sociálna poisťovňa tento rok 13. dôchodky vypláca v pôvodnej výške. To znamená, že ich vypláca poberateľom všetkých dôchodkových dávok podľa existujúcich pravidiel, teda vo výške od 300 do 50 eur v závislosti od výšky riadneho dôchodku. Poberatelia tento dôchodok dostávajú teraz, počas novembra, v riadnych výplatných termínoch od 2. do 24. dňa v mesiaci.

Sociálna poisťovňa tak postupuje podľa aktuálne platnej legislatívy.

Celú tlačovú konferenciu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny  k 13. dôchodkom nájdete:

https://www.facebook.com/watch/live/?ref=watch_permalink&v=360902716378466

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

  1. Andrej Danko chce aby v kompetencii nového ministerstva cestovného ruchu bolo tzv.NÁRODNÉ MENU…
    Čo na to povedať?

  2. 13. dochodok (slub z roku 2010) je už podobná legenda ako dialnica do Košíc (slub z roku 2006)…pred voľbami plné huby slubov a po volbách sa zistí že to jednoducho nejde, ale to je jedno lebo volič už hlas dal a do dalších volieb zase zabudne…odkladá sa to z roku na rok a myslím že za rok to nebude iné….dúfam že aspoň tej diaľnice sa naše deti dožijú….
    no najviac som zvedavý ako vyrieši financovanie neziskoviek, ktorým zoberú tie 2% z dane…ale teda ku cti im slúži (ironia) že „zatočili“ s mimovládkami tak ako to slubovali….len teda už dnes má mnoho športových klubov a rodín starajúcich sa o svoje handicapované deti hlavy v smutku…tak snáď im to nejak vykompenzujú…

  3. Organizovaná zločinecká skupina na čele s Bodorom, Brhelom a spol s magerom Dr.Ficom tomu hovorí mimovládka. Ja naše ZRPŠ by som mimovládkou nenazval. Jasne, že radšej pošlú 2% rodičom. V tomto vydieraní je to logický krok.

    Túto organizovanú skupinu volili hlavne dôchodci. Teraz im nedal to čo im slúbil a to 13. dochodok a opäť im slúbil, že im ho dá na rok a hneď im zobral rodičovský príspevok. Blahoželám. Vybrali ste si mafiu budete mať mafiu.

    Otázka znie, čo strašné idú urobiť keď zabávajú verejnosť takýmito vecami a tak intenzívne odvádzajú pozornosť. Ešte by som pripomenul naivným neočkovaným dezolátom, že zbrane na Ukrajinu Dr. Fico posiela a bude posielať priamo z výroby, nie zo zásob :-)))

  4. Ratafak,klameš a zavádzaš,ako vždy.Neviem,prečo máš tu drzosť to robiť,keď každý jeden človek si mohol Tomáša pocuvnut.Pretoze voľby boli uskutočnené proti všetkým zvyklostiam až na september,nie je technicky možné dať trinásty dôchodok na tento december,ešte aj rozpočet nie je,a ani vláda nie je ešte schválená parlamentom.A prečo je tomu tak? Opýtajte sa prezidentky a tých expertov,ktorý zapríčinili skoro ročne bezvládie.To za prvé.Za druhé dôchodcovia peniaze dostanú ako vždy,ale ešte vykompenzovane o určitú sumu viac.A za tretie V roku 24,dostane každý dôchodca okolo 600 Eur.A to už je záväzné.To je nanajvýš pokrytecké rozbiť financie za tri a pol roka,potom Slovensko zadlžiť o takú sumu,ktorú ani všetky vlády doteraz neuskutočnili,a potom niečo vykrikovať o nesplnených sľuboch.

  5. Mimovladky, čo osierajú Slovensko doma aj v zahraničí, tým netreba dávať žiadne financie, terajšia vláda je tu pár dní a opozícia neustále do nej rýpe, ja by som použil rovnaký tvrdý postup,aký používala bývalá vláda..

  6. Anonym 8. novembra 2023, 11:38 Pri…v čom zase teda klamem?…ten 13. dochodok vám slubuje už od roku 2010 a teraz vám povie že ho budeta mať v roku 2024 a to ešte nevedia kde zoberú 124 milionov na to aby to zafinancovali (to máš v tej správe vyššie)….ty sa po 14 rokoch od slubu tešíš že sa možno dožiješ dochodku na ktorý ešte nemajú zdroje…rozumieš tomu?…
    Vieš čo je pokrytecké…zadlžovať ľudí v čase ked sa dá a má šetriť (v čase konjuktúry), odovzdávať do pandémie vybrakované štátne rezervy (Kičura), plesnive nemocnice, vymysliet opatrenia ktoré ked je vypnutý mikrofon okomentuješ „ved oni na to budú hladať peniaze“ (Pelle + Saková) a potom sa stažovať na rozbité financie….to je naozaj pokrytecké…

  7. 11,38 taras az sa ti z tej sprostej papule prasi.
    11.55 aj ked si dochodca si idiot. co deti ta odmietli platit ked slopes?
    11.57 – skoda slov

  8. Ja len dúfam, že fico-pelle mafia opäť nezníži príspevok do II. dôchodkového pilera, ako to už raz urobili v r. 2012. Vtedy to znížili z 9% na 4% lebo potrebovali peniaze. Ľudia majú krátku pamäť a znova im dali moc…

  9. Rozumna a kludna? Haha 😀
    Strasne sa smejem. Viete co vam vlastne Erik aj Tomas povedali na tej tlacovke?
    Ze vam rusi rodicovsky dochodok, zatial co ste mohli dochodcovia podla povodne nastaveneho principu (teda ze sa bude pocitat z ODVODOV) co rocne predstavovalo na hlavu 280€, teraz to ale Erik s Tomasom nastavili tak ze budete to dostavat z DANE, co je proti odvodom samozrejme HOVNO – cize namiesto 23,5 eura mesacne vam to vyjde tak asi 3-4 eura. Tak to si teda prilepsite 😀
    Inak toto vobec nie je nieco rpoti mimovladkam (aj ked to je len taky bonus) ale v skutocnosti ide o to ZE NEJSOU PRACHY! Presne tak v rozpocte je hovno a dalsie roky bude tiez! Akurat vam to vsetci politici akosi pred volbami nechceli povedat, stav verejnych financii je na tom uz horsie ako za Meciara, caka nas taka konsolidacia, ze tu budeme plakat krv a srat maggi kocky… Aj teraz vidite, ze aj ked Erik s Tomasom zmenou vyplacania rodicovskeho dochodku „nasli“ (ROZUMEJ: Znizili ho na 20% povodneho planu) tak im stale 350 mega chyba a co si myslite, ze si ho taky Erik, Tomas, Petko Pelle, Robko Ficko ci nebodaj Kali odtrhnu od svojich nenazranych papul alebo nam ich niekde inde udrbu???

  10. oni vobec nerozumia čo sa práve stalo….ale myslia si že Čaputová može za to že slub daný v roku 2010 bude možno splnený až v roku 2024 a ani na to ešte nie sú peniaze…lebo voľby neboli o 3 mesiace skor,…8 rokov vládli v konjuktúre a nesplnili to a teraz to idú nejak zlepiť v kríze ked treba šetriť..a to ešte na úkor mimovládok (a nielen tých zahraničných, ktorých je úplné minimum)…Praktický dopad na tie zlé mimovládky: https://www.plamienok.sk/blog/navrhovana-zmena-zakona-o-2-zhorsi-kvalitu-zivota-nevyliecitelne-chorych-deti-a-ich-rodin-a-zhorsi-dostupnost-psychologickej-pomoci-pre-deti-a-rodiny-po-strate-blizkej-osoby?fbclid=IwAR1OfJbWDQ-RIcAuERSdOhqb4-Fb5NWS5Ymcuvb367qbqybqB6Zz1PLwhJY

  11. vy tupe hovna. vam aj keby fico s tomasom nasrali do tych blbych hlav sa budete tesit, ze mate pamiatku na vyznamne osoby.
    dufam, ze do roka nebudete mat na najom a budete hladovat.

  12. Anonym 8. novembra 2023, 11:55 Pri – pravdepodobne ani len netusite, ako funguje system starostlivosti o dochodcov vo vacsine sveta.

    – – –

    Ked nas zopar ludi VEREJNE upozornovalo na rizika volby SMERu a HLASu, schytavali sme primitivne a agresivne utoky od ludi zadubenych a prepnutych pre ine (nelogicke a vedecky nepodlozene) nazory (no akceptujem ich) na ockovanie proti COVID-19 a okupaciu Ukrajiny Ruskou federaciou.

    Tu maju vysledky svojej volby. A bude horsie…

  13. Plne s ficom a spol súhlasím a celá moja rodina tiež. To že je pri moci a nemusel byť,zato môže bývalá vládaa takisto PS,sas ktorých bežný človek nezaujímal ale len pohlavia,ich práva atď. Lgbdti+-:. Ľuďom to išlo už hore krkom. Ukrajina,Ukrajina dokola. Vy sa im potom čudujete ako ho mohli zvoliť. A nájom neplatíte,máme vlastné domy a hlad určite nehrozí. Pozdravujem. Dovi.

  14. Fakta,vláda padla v decembri,prezidentka chcela voľby do konca júna.Nakoniec sa nechala presvedčiť,že až koncom septembra.Nechala tých babrakov vládnuť až už sa ozaj nedalo.Uradnicka vláda sa starala o všetko možné,len nie o Slovákov.Napriek masívnej kampani meinstreamu a mimovládok voľby vyhrala sociálna demokracia.Dostala 14 dní,na zostavenie vlády,potom sa prezidentka ešte postavila proti menovaniu jedného člena,zase uplynul čas.Na toto presne upozorňovali ľudia,že nie je možné vytvoriť rozpočet,požiadať o dôveru a ešte vytvoriť legislatívu na zákony.Lebo ako viete,tak 13.dochodok Matovicova vláda zrušila a nahradila nejakým príspevkom od 50 do 300 ,tie budú samozrejme vyplatené a vykompenzovane na vyššiu úroveň.13. dôchodok bude riadne zákonom ustanovený a vyplatený v budúcom roku,aj jeho výška už je stanovená.Mimovladky,ktoré sa starajú humanitárne o ľudí,športové a iné mimovládne organizácie budú podporované ako doteraz.Tie mimovládky,ktoré robia politiku,nech idú oficiálne do politiky,tie sa podporovať nebudú.Ved majú štedrých mecenasov v zahraničí.To sú fakty,a každý rozumný človek si ich môže overiť.A vy na čele s ratafakom nejebte už ľuďom hlavy,lebo ľudia sú oveľa múdrejší,ako tie vaše ideologické hlavy,ktoré nič insie nevedia len lebo henten.

  15. Ja nechapem preco ma byt 13dochodok v jednotnej sume???Ked niekto platil vadcie odvody preco ma dostat tak isto ako ten co platil h.vno???

  16. Majko ja 11:55 o čom ma to chcete poučiť? Odpracoval 47 rokov pre tento štát. Nevolil som Fica ani Pelegriniho. Že bude horšie zrejme ste jasnovidec. Predošlá vláda, spolok idiotov viac nič.

  17. Anonym 14:30,ty hajzel zasraný,ty s kurvy syn,čo máš namiesto mozgu sračky,ty debil ,čo nevie napočítali do 5,hoviadko blbé,hlúpe,je to teraz v poriadku? Tak si budeme písať,? Čo si myslíš? ,že len ty vieš takto?Tak dobré,lebo nič iného nevieš,neviem,či to máš za úlohu,alebo to robíš z vlastnej iniciatívy.Takze takto

  18. Anonym 8. novembra 2023, 14:17 Pri….ešte raz – Fico sluboval 13. dochodok od roku 2010,..8 rokov na to kašlal, z toho 4 roky vládol úplne sám a až ked na poslednú chvílu na konci vlády vo februári 2020 ich schválil tak bez toho aby to bolo v rozpočte…a po nejakom čase vyšlo najavo že prečo takto narýchlo a z ničoho nič – Ficové slová: „keby sme neurobili posledný týždeň 13.dôchodky, tak SMER má vo voľbách 12–13%“….celé leto tu Pelle s Tomášom motali hlavy aké sú tie 13. dochodky priorita a to už predsa vedeli kedy budú voľby a koľko ostáva času do konca roka…no a teraz z nich vyšlo že to bude za rok a to ešte musie nájsť velké desiatky, možno stovky milionov aby to vlastne ufinancovali…logicky niekde budú musieť ubrat….
    ak píšeš že mimovládky budú podporované ako doteraz tak nám napíš ako vykompenzujú tie 2% ktoré ľudia radšej pošlú vlastným rodičom?…tie sú pre niektorých absolutne kritické pri financovaní…
    https://brainee.hnonline.sk/notsorry/news/spolocnost/slovensko/96114251-sef-neziskovky-vyskolil-erika-tomasa-zmenou-13-dochodkov-moze-minister-svoje-rodne-humenne-pripravit-aj-o-200-tisic-eur

  19. PS, SAS, prezidentka atď veľmi dobre vedia o ktoré mimovládky ide. Prezidentku posadili do paláca a PS skoro do vlády. Tie mimovládky čo pomohli zvrhnúť Mečiara. Sám Soros dal NATO 1 mld cez ne.( Tak povedal sám Šimečka st). O to sa boja že dostanú po nose a nie také čo sa starajú o chorých,zvieratá atď. S tími sa len ohanaju

  20. 14:56 presne tak.a zabudol si povedať že to začalo ešte pred Bastardom havlom. Charita a tieto sračky,všetko jedna linia

  21. Pre 14 37 daj si tabletky.No napis teda preco maju mat rovnake 13te dochodky?Malo si platil dostanes msli dochodok a aj 13ty.Hotovo

  22. Anonym 8. novembra 2023, 14:17 Pri

    My mame taku mimovladku vola sa, že ZRPŠ. Zháname 2% z dani cely rok. Vdaka tomu financujeme vylety a skolske akcie, ktore aj sami organizujeme. Teraz, ked nebude ochota 2% poukazat nasej mimovladke ako bude zabezpecene jej financovanie? Posle nam zdroje Kalinak? Fico? …alebo sponzori Bodor, Kvietik, Brhel, Vyboha? Ja mam pocit, ze ako vedeli ukradnut peniaze cez Skytoll alebo Tipos tak ich teraz ukradli nam, aby nimi zalepili oci dochodcom. Toto je uplne ze na hulvata. Lukasenkov dostojnik sefom inspekcie, hoc aky suhajko ministrom, dnes Danko bluzni o narodnom menu, co bude zajtra? Asi plne namestie.

  23. Nejak ti to nevychádza s tými sorosovskymi a politickými mimovládkami, veď najprv píšeš, že im dáva miliardu Soros a potom, že keď nedostanú 2% tak dostanú po nose. To mi nejak nevychádza….
    Na tie 2% najviac utrpia rodičia chorých detí čo majú združenia…

  24. Jeblej jednoduchej slovaci stacia frazy, fakty nepotrebuju tak ako v 2024 nebudu potrebovat 13. dochodok.

  25. O rok si narod nebude pamatat, ze mu organizovana skupina slubila 13. dochodok.
    Plagiator Danko bude generator nezmyslov, bude zabavat slovensko debilnymi napadmi. Cela tato skupina vsak neurobi nic. Absolutne nic. Nie su tam odbornici. Len mafiani a nekompetentne deti oligarchie. Ziadne reforma. Cele volebne budu nicit slovensko. Uplne rovnako ako to robili 2012-2020.

  26. S tým tvojim ZRPS,pred tým ,kym tu začneš takúto smršt nezmyslov,tak sa poinformuj.Ja si myslím,že ty chces len provokovať.So skutočnou realitou,nemáš nič spoločného.A takí sú tu v diskusii viacerí.

  27. pre ficolízačov – vy si myslíte, že niekto na Slovensku dával nejakým ficom nenávideným mimovládkam 2% ??? Oni majú financie zo zahraničia. Toto je likvidácia združení pri škôlkach, školách, DDSkách, podpora zdravotne postihnutých detičiek, útulkov, onkopacientov atď. A navyše keď ja dám 2% rodičom, tak kedy im to príde? Za rok? Ale o to ide, aby dovtedy zomreli, lebo rodičovský príspevok zrušíme preventívne hneď od januára. A ešte jedna poznámka: keď pošlem 2% rodičom, ktorého si mám vybrať? A samozrejme okamžite bude vedieť celá rodina presne koľko zarábam, kdežto teraz to nevedia, lebo 1200 v hrubom, čo bol limit na tých 20EUR mesačne, zarába väčšina. A ešte som zvedavý ako to chcú technicky spraviť, čo pridelia rodičom nejaké registračné číslo ako poberateľov 2% alebo čo? A ako chcú zadotovať 16000 súčasných poberateľov 2% ?Prosím vás, pošlite toho amatéra Erika aj s Tomášom niekde do péčka, toto naserie kopec ľudí, ešte bude veselo, zatiaľ to tým dôchodcom, teda jeho voličom, nedochádza…

  28. je to celé nedomyslené…navyše bude musieť vzniknúť zase nejaký útvar/oddelenie úradníkov, ktorý tie „dotácie“ bude organizovať a bude rozhodovať ktorá neziskovka je tá „dobrá“ a dostane dotáciu a ktorá je tá „zlá“ a dostane h.vno….ale o to asi išlo, aby držali za gule celý neziskový sektor, rozhodovali kto koľko dostane a zo vzájomnej pomoci v rámci komunity sa stane boj o to že či tie peniaze poputujú do vlastnej rodiny alebo sa pomože niekomu v okolí….postavili proti sebe dochodcov vs. deti, handicapovaní, športovci atd….je logické že ľudia pošlú tie peniaze do svojích rodín a u tých neziskoviek to bude chýbať….mnoho z ních vzniklo práve kvoli tomu že štát nebol schopný riešit tieto konkrétne problémy a ten mimovládny sektor ho supluje…a dnes sa štát tvári že to vyrieši…náš štát málokedy niečo vyriešil….

  29. presne ako hovori RP a vyssie 9.25
    teraz bude musiet nejaky ,,organ,, pridelit babke a dedkovi IČO, zalozit ucet pokial este nema a zaregistrovat ich cez ministerstvo na poberatoloch.
    a uz vidim tych robosov jak sa dohaduju so ,,svojimi ,, uctovnickami nech im pri rocnom zuctovani nezabudnu poslat tlacivo na 2%. a potom si pojdu na postu pre pozdrav z financaku, ze nespravili ten ukon cez elektronicky ucet s overenym el. podpisom a bohuzial babka tento rok nedostane tych 2,40 eura ako bohovsky dar od bolsevikov.
    ej ale sa tesime.

  30. Máte všetci krystalove guľe? či ako.Ratafak,zaujímavé,že sa tu pasujes za odborníka,ale za bývalej vlády si čusal ako voš pod chrastou.Takze všetky tieto “ obavy“ nedokazuju starosť o budúcnosť Slovenska,ale jednoducho zašť a nenávisť proti demokratický zvolenej vláde.

  31. 10:12 blá blá blá, reaguj konkrétne, priznaj že toto je hovadina. Myslel som, že minulú vládu v hovadinách už nič neprekoná, ale mýlil som sa. Toto čo vymysleli Erik s Tomášom je úplná topka, a ten dedko šéf dôchodcov koktal, že je spokojný, ach bože. A to ešte prídeme k tomu, že budeme bonzovať reštaurácie, kde nie sú v ponuke halušky a o tej Martinke z Turce na kultúre ani nehovorím. Čo spravíme s československými filmami, španielskym vtáčikom, francúzskymi zemiakmi, veď na Slovensku iba slovenskú kultúru, hahaha, čo ste si zvolili, to máte

  32. jediný s výsledkami je zoro pomstiteľ gestapáčik šukaj eštók, tomu ide karta, vodné delá na migrantov, fleky pre odsúdencov, sakovú, milenca sakovej, saku, nejako som sa zakoktal

  33. Anonym 9. novembra 2023, 10:12 Pri…k čomu potrebuješ kryštálovú gulu?…ak budú mať ľudia možnosť prihrat si nejaké drobné domov tak čo asi spravia?..a že tie dotácie o ktorých hovorí Tomáš sa asi nerozpošlú samé od seba k tým „správnym“ neziskovkám sa asi tiež nemusíme baviť…na to asi nepotrebuješ byť jasnovidec…
    kritizovala sa aj bývalá vláda, tak ako každá vláda, x krát som písal že to mali rozpustit už dávno…to ty tu ideš nekriticky obhajovať totálnu chujovinu štýlom „lebo Matovič“…
    mali dlhé roky na to aby splnili ten sľub o trinástych dochodkoch alebo aspoň pripravili nejakú rozumnú schému jeho financovania…a teraz prišli s týmto….
    Ono to je ale celé o inom : my reálne nemáme na to aby sme mohli vyplácať 13.ty dochodok, ledva dáme dohromady tých 12 dochodkov. Bohatšie krajiny ako my na to nemajú. To je čisto len populistický sľub, ktorý ich teraz dobieha….a nevedia čo s ním….no a tešme sa ako vymyslia bonifikáciu hypoték,…to možno asi tiež sranda…to je tak keď slubuješ niečo na čo reálne nemáš…

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované