back to top

ISSN 1337-8481

Archívy SeredOnLine

Príbeh Fándlyho školskej komunitnej záhradky pokračuje

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -

Eva Kubicová, ZŠ Juraja Fándlyho / Ideálnym obdobím na sadenie ovocných stromov a kríkov je október a začiatok novembra, kedy sú stromy už vo fáze vegetačného pokoja. Stromčeky majú pri jesennej výsadbe čas do príchodu zimy ešte zakoreniť, a budú tak lepšie pripravené na nasledujúce vegetačné obdobie.  Aj toto sa naučili žiaci ZŠ Juraja Fándlyho od „živej učebnice“ pána Bánovského, ktorý sa aktívne venuje ovocinárstvu.

Žiaci si neváhali zašpiniť ruky v našej formujúcej sa „Fándlyho školskej komunitnej záhradke“. Pripravovali jamy na výsadbu ovocných drevín,  pridávali mykohrízne huby pre lepší rast, sadili, zalievali, počúvali rady skúseného človeka.  Pán Bánovský im ukázal ako pripraviť stromček na výsadbu, ako upraviť korene i konáriky. Zašpinené ruky stáli za to. Podarilo sa vysadiť hrušku, figu, višňu, egreše, aróniu, ríbezle i čučoriedky. Teraz zostáva už len prečkať zimu a počkať na sladké výsledky ich práce.

Aj takto vyzerá zážitkové učenie na ZŠ Juraja Fándlyho. Zážitkové učenie je považované za  jednu z najúčinnejších foriem učenia sa. Jedná sa o iný prístup pri učení, kedy sa miesto nudných grafov, tabuliek, čítania textov predkladajú ľuďom zážitky. Ak na vlastnej koži zažijeme niečo zaujímavé, vytvorí nám to skutočné spomienky,  ktoré pretrvajú omnoho dlhšie, ako len „nabiflené“ vedomosti.

Týmto chceme poďakovať pánovi Bánovskému, že si opäť našiel čas a priniesol našim žiakom zážitok z učenia. Takisto ďakujeme Nadácii SPP, ktorá finančne podporila vznikajúcu „Fándlyho školskú komunitnú záhradku“. V neposlednom rade, patrí vďaka pani učiteľkám a žiakom, ktorí priložili ruku k dielu.

Naša záhradka ešte zďaleka nie je hotová, je pred nami veľa práce. My sa však práce nebojíme a na jar nás čaká ďalšie pokračovanie tohto príbehu.

foto: autor

- Článok pokračuje pod reklamou -

zdroj: Mesto Sereď
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Ďalšie články

PRIDAŤ KOMENTÁR

Zadajte svoj komentár!

Potvrdzujem, že som sa oboznámil a pochopil pravidlám diskusie.

Zadajte svoje meno tu

spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img

Najčítanejšie

- Inzercia -spot_img

Aktuality

Aktuality

Sponzorované